Svijet
DOBILI BLIZU 50 % GLASOVA

Jedinstvena Rusija osvojila je više od dvije trećine Dume
Objavljeno 20. rujna, 2021.
Zadatak je bio obraniti vodeću poziciju i on je ispunjen, kaže glasnogovornik Kremlja Peskov

Vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, uvjerljivo je pobijedila na ruskim parlamentarnim izborima nakon što je njezinim najvećim kritičarima spriječeno da se kandidiraju na tim izborima koje su proglasili prijevarom.



Proputinovska Jedinstvena Rusija priopćila je da je osvojila više od dvije trećine zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima, očuvavši uvjerljivu većinu koja joj omogućuje da provede izmjene Ustava bez potpore drugih. U ponedjeljak je prebrojeno 98 % glasova, a Središnja izborna komisija objavila je da je Jedinstvena Rusija osvojila gotovo 50 % glasova. Dužnosnik stranke Andrej Turčak ocijenio je da je Jedinstvena Rusija osvojila najmanje 315 od 450 mandata, pozdravivši "jasnu i čistu" pobjedu, usprkos optužbama oporbe za prijevaru. Ta stranka je nekoliko sati ranije, nakon prebrojenih nešto manje, 95,15 % glasova, imala 49,64 % potpore birača.

Iza nje su komunisti s manje od 20 % te nacionalistička stranka LDPR i Pravedna Rusija sa 7 % – sve tri stranke u pravilu podržavaju Kremlj u ključnim pitanjima. U Dumu je s nešto više od 5 % ušla i nova stranka, imena "Novi ljudi", predvođena vlasnikom kozmetičke tvrtke. Kritičari smatraju tu stranku Putinovim pokušajem stvaranja lažne oporbe koja će potisnuti onu pravu.

Na glasanje je izišlo oko 47 % glasača. Jedinstvena Rusija je na prošlim izborima, održanima 2016., osvojila nešto više od 54 % glasova. Kremlj je pozdravio rezultate, objavivši kako je Jedinstvena Rusija, u čijem je osnivanju sudjelovao i Putin, potvrdila ulogu najjače stranke. Izbore su nazvali kompetitivnima, otvorenima i poštenima. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pohvalio je provedbu izbora.

Kritičari vlasti, pak, govore o raširenim prijevarama. Oni smatraju kako su izbori lažni i da je novi elektronički sustav glasanja iskorišten kako bi se spriječilo da pobijede protivnici Jedinstvene Rusije. Dio komunista koji se smatraju prevarenima pozvao je na prosvjede u Moskvi na središnjem trgu, a policija je zatvorila taj dio grada. "S tako kolosalnim brojem nepravilnosti, rezultati izbora za Dumu ne mogu se nazvati čistima, poštenima ili legitimnima", rekla je Ljubov Sobol, saveznica pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, čiji je pokret u lipnju sud proglasio ekstremističkim, a njima je zabranjeno kandidirati se.

Izborne vlasti objavile su da su rezultati poništeni na biralištima gdje su zabilježene očite nepravilnosti te da je konačan ishod pravedan. Neovisni promatrači iz organizacije Golos naveli su na tisuće nepravilnosti, a Navaljnijev tim naveo je da su ovo "najprljaviji izbori" dosad. Rezultati će teško promijeniti politički krajolik Rusije. Putin, na premijerskoj ili predsjedničkoj funkciji od 1999., i dalje dominira ruskom politikom.

Igor Bošnjak

49,64

posto potpore birača osvojila je Jedinstvena Rusija nakon što je prebrojeno 95,15 posto glasova
EU OSUĐUJE KLIMU ZASTRAŠIVANJA
Europska unija osudila je “klimu zastrašivanja” na izborima u Rusiji, na kojima je pobijedila vladajuća stranka Jedinstvena Rusija te ukazala na “niz nepravilnosti” na koje su upozorili lokalni promatrači, dok je Kremlj ocijenio da su izbori bili “slobodni i pošteni”. “Uoči izbora vidjeli smo atmosferu zastrašivanja svih kritičkih, neovisnih glasova”, rekao je novinarima Peter Stano, glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepa Borrella. “Nije bilo neovisnih međunarodnih promatrača, pa je jako teško reći kako su izbori zaista provedeni”, rekao je Stano i dodao da imaju “niz naznaka neovisnih lokalnih promatrača o brojnim nepravilnostima na izborima”. Borrell bi se trebao ovaj tjedan susresti s ruskim ministrom vanjskih poslova na margini Opće skupštine UN-a u New Yorku.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana