Novosti
TRIDESETA OBLJETNICA BITKE ZA VUKOVAR

Plenković: Vukovar je i danas nadahnuće i naša trajna obveza
Objavljeno 19. rujna, 2021.
Borković: Svojom su žrtvom branitelji podigli ljestvicu morala i domoljublja

Svečanost u povodu 30. obljetnice Bitke za Vukovar, održana u subotu, bila je još jedna prilika da se preživjeli branitelji grada heroja okupe, evociraju uspomene i prisjete se suboraca i prijatelja koji su svoje živote ugradili u temelje samostalne i neovisne Hrvatske. Iz svake je njihove riječi jasno progovarao ponos na sve što su učinili u obrani grada, ali i tuga zbog velikih ljudskih gubitaka, sloma otpora i činjenice da je grad prije 30 godina razoren do temelja, a veliki broj njegovih stanovnika prognan i odveden u logore.



Presudna bitka


Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi jastreb, podsjetio je kako je Bitka za Vukovar bila bitka svih bitaka u Domovinskom ratu, odnosno presudna bitka koja je omogućila Republici Hrvatskoj da postane suverena država. "Svojom borbom, krvlju, žrtvom, patnjom, ustrajnošću i stradanjem, branitelji Vukovara podigli su ljestvicu morala, domoljublja, poštenja, požrtvovnosti, zalaganja i uspjeha koja mnogima do danas nije dostižna. Borili smo se za slobodnu, cjelovitu Hrvatsku državu, za demokratsko i prosperitetno hrvatsko društvo u kojem će hrvatski narod sretno i dostojanstveno živjeti", istaknuo je Borković.

Premijer Andrej Plenković izrazio je zahvalnost braniteljima, poručivši kako je vukovarska bitka bila najduža i najstrašnija bitka Domovinskog rata koja je ostala duboko urezana u srca hrvatskog naroda. "Okupili smo se u povodu 30. obljetnice Bitke za Vukovar i u kontekstu 30. obljetnice osnivanja 204. vukovarske brigade. Odajemo priznanje čeličnoj volji i ustrajnosti hrvatskih branitelja te njihovim nadljudskim naporima kojima su zadivili i ohrabrili cijelu Hrvatsku u najtežim trenutcima. Odajemo priznanje njihovom jedinstvenom vojnom podvigu kojim su ispisali jednu od najslavnijih stranica u hrvatskoj ratnoj povijesti i povijesti ratovanja uopće. U Vukovar je 1991. godine poslano više od 30 tisuća vojnika naoružanih sa 600 tenkova, 500 oklopnih transportera i 180 haubica, dok je grad branilo oko šest tisuća branitelja i dragovoljaca", naveo je Plenković.

Istaknuo je kako je Vukovar proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta, vukovarska bolnica postala je nacionalnom memorijalnom bolnicom, 18. studenoga proglašen je državnim blagdanom, u grad na Dunavu vratila se Hrvatska vojska, a povećani su i izgledi da svi još uvijek neotkriveni zločinci budu privedeni pravdi.

"I danas je Vukovar još uvijek nadahnuće svima nama, on je naša trajna obveza i zalog bolje Hrvatske, okrenute budućnosti," rekao je Plenković. Istaknuo je kako su se u Vukovaru sukobila dva svijeta - hrvatska demokracija u nastajanju i totalitarni velikosrpski režim u nestajanju. "Pokazalo se da je u tom srazu dvaju svjetova, nažalost, uz brojne ljudske žrtve i razaranja, na koncu pobijedila demokratska Hrvatska, jer je težnja za slobodom uvijek jača od nagona za porobljavanjem", dodao je.

Okrenuti budućnosti


Podsjetio je da su nakon pobjeda u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, kojima je okončan rat, stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. "I premda su stradanja tijekom Domovinskog rata i dalje bolno sjećanje, a posebice boli još uvijek 1858 nestalih, pobjednička je Hrvatska pružila ruku pomirenja i povjerenja s pogledom u budućnost. Poštujući prava nacionalnih manjina, uključujući i srpsku nacionalnu manjinu, Hrvatska danas ostaje privržena vrijednostima kojima je u Domovinskom ratu obranjena slobodna i demokratska Hrvatska, koja je domovina svih svojih građana, koja gradi tolerantno i uključivo društvo i bori se protiv svake diskriminacije", naveo je premijer.

Istaknuo je da Vlada osjeća posebnu odgovornost za revitalizaciju Vukovara, ali i cijelog istoka Hrvatske. "Osim žrtve koja je ovdje podnesena u borbi za slobodan Vukovar, danas ponajprije trebamo pronalaziti nadahnuće za izgradnju još razvijenije Hrvatske okrenute budućnosti. Ona nam danas treba biti zalog da sva djeca Vukovara žive u prosperitetnijem gradu na Dunavu, u Slavoniji, i cijeloj Hrvatskoj. Zato Vlada i osjeća posebnu odgovornost za revitalizaciju Vukovara, ali i cijelog istoka Hrvatske zbog čega već pet godina kroz projekt Slavonija, Branja i Srijem na tome predano radimo", istaknuo je Plenković u svom govoru.

"Nema projekta koji se ovdje događa, a da Vlada, njezini resori, netko od aktera nije rekao - da, podržat ćemo, jer Vukovar i Vukovarci to zavrjeđuju i za budućnost, a i za sjećanje na sve ono što su dali za Hrvatsku", istaknuo je Plenković.




Dragana Korpoš
PENAVA TREBA POLITIČKI ODRASTI
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocijenio je kako unatoč okrenutosti prema budućnosti treba konstatirati kako je sramota da za grad koji je bio sravnjen sa zemljom i tisuće ljudi koji su u njemu ubijeni, nitko do sada nije pravosudno odgovarao. "Ako zanemarimo presude međunarodnog tribunala u Haagu i za zločine na Ovčari, nitko za Vukovar nije odgovarao, i to je velika sramota ove Vlade, a i svih prijašnjih vlada", rekao je. Premijer Plenković je, upitan za komentar ovih riječi, naveo kako nije došao u Vukovar komentirati Penavine izjave. "Hrvatska Vlada kojoj sam na čelu pomogla je Vukovaru više nego bilo kojem gradu. Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i nekakvog sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo", rekao je Plenković.

"Nema vukovarskog projekta koji Vlada neće podržati. Vukovarci to zavrjeđuju"

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda