Svijet
ČELNICI U NEW YORKU

Svijet je stvarno u opasnoj situaciji
Objavljeno 20. rujna, 2021.

Iako pandemija ne jenjava, stotinjak svjetskih čelnika ovoga tjedna stiže u New York na djelomično obnovljenu godišnju UN-ovu političku ekstravagancu, gdje će se pokušati zajedno nositi s hitnim globalnim problemima, počevši upravo s koronavirusom.



Opća skupština UN-a pokušat će i nadograditi zamah u dogovaranju ambicioznog klimatskog sporazuma i obnoviti jedinstvo nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu. "Moramo ponovno uspostaviti povjerenje. Postojeća geopolitička podjela je prepreka", kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. "Svijet je stvarno u opasnoj situaciji. Moramo oglasiti alarm i razbuditi političke lidere", dodao je. Američki predsjednik Joe Biden u utorak će prvi put govoriti na Općoj skupštini, a dan poslije organizirati virtualni samit o COVID-u.

U New York sigurno dolaze britanski premijer Boris Johnson, kojemu je klimatsko pitanje uoči UN-ove konferencije u Glasgowu najvažnije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i prvi put izraelski premijer Naftali Bennett. Ondje će biti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji će se već u ponedjeljak sastati s hrvatskom zajednicom i glavnim tajnikom UN-a. Prema informacijama koje je objavila Nova TV, u Ameriku je na Milanovićev poziv otputovala i Kolinda Grabar-Kitarović. Iako neće biti dio službene delegacije, kao bivša predsjednica Republike će u vrijeme zasjedanja Opće skupštine UN-a odraditi dio neformalnih sastanaka.

Američke vlasti obeshrabrivale su šefove država da dolaze i zatražile da delegacije budu što je manje moguće jer je to način da se bori protiv COVID-a. Poslušao ih je francuski predsjednik Emmanuel Macron, među ostalima, koji će se Općoj skupštini obratiti videovezom iz Elizejske palače. "Zabrinuti smo da UN-ov događaja ne postane superširiteljski događaj", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield. Jedan od onih koji je sigurno neće poslušati je Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila, zemlje koja tradicionalno govori prva na Općoj skupštini. On je rekao da će doći u New York iako nije cijepljen protiv koronavirusa, čime prkosi njujorškim vlastima koje žele da svi sudionici pokažu dokaz da jesu. H/D.Pav.
Predsjednik RH Milanović je u Sjedinjene Države pozvao i Kolindu Grabar-Kitarović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike