Novosti
RAZLIČIT PRISTUP PRIMJENI COVID POTVRDA U EUROPI

Od prijetnji suspenzijom bez plaće do potpunog ukidanja restrikcija
Objavljeno 20. rujna, 2021.

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i dalje raste, a dosad je potpuno cijepljeno 49,48 posto odraslih. Vjerojatno od 1. listopada COVID potvrde postaju obvezne za djelatnike u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi. "Možemo vidjeti da susjedne zemlje imaju mnogo ekstenzivniju primjenu COVID potvrda od nas", rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.



Vezano uz sustav socijalne skrbi, COVID potvrde bit će obvezne za sve one koji su zaposlenici u sustavu bilo privatnom bilo javnom. S druge strane, za određene korisničke skupine, one najmlađe, neće biti obvezne, ali za domove za starije i nemoćne koji su i najugroženiji i čija je stopa mortaliteta najviša - potvrde će biti obvezne. Hrvatska i dalje ne planira uvesti obvezno cijepljenje za druge radnike ili širiti dalje primjenu COVID potvrda. "Mi smo od početka zauzeli stav o obveznom cijepljenju. Mi ga ne propagiramo i ne želimo ga uvesti i nadam se da ga odgovornošću naših građana i nećemo uvesti. Međutim, COVID potvrde su najblaža moguća mjera koju u ovom trenutku možemo uvesti kako bismo imali visok stupanj zaštite korisničkih skupina u, prije svega, ova dva resora, a ako bude potrebe i drugdje, a to će se vidjeti i po kretanju epidemiološke situacije i savjetima stručnjaka", rekao je Aladrović.

U Europi i dalje vlada različit pristup borbi protiv epidemije. Dio zemalja oslanja se na društvenu odgovornost građana i ukida sve restrikcije, poput Danske, dok druge uvode vrlo stroge mjere. Tako će se svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morati cijepiti protiv COVID-19, a negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, kao za ostale necijepljene građane. Pooštravanje protuepidemijskih mjera po kojima je za rad, javni prijevoz, odlazak u trgovački centar, banku ili poštu, te niz drugih aktivnosti potrebno imati COVID potvrdu o cijepljenju ili negativan test na snazi je od 15. rujna. Zanimljivo je da je u toj zemlji pooštravanje epidemioloških mjera povećalo interes građana za cijepljenje.

Italija je još rigoroznija, a mjere koje je uvela talijanska vlada jedne su od najstrožih na svijetu. Naime, u toj će se zemlji obvezati sve radnike javnog i privatnog sektora da imaju potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije. Odluka treba stupiti na snagu 15. listopada. Radnik koji neće moći predočiti valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignoriraju uredbu i dolaze na posao bez COVID potvrde dobit će kaznu između 600 i 1500 eura.

Nizozemska će od 25. rujna zahtijevati dokaz o cijepljenju ili svježi koronatest za ulazak u kafiće, restorane, muzeje, kazališta i druge kulturne događaje, dok su gotovo sve mjere socijalne distance ukinute. D.Pav.
PREMINULO JOŠ SEDAM OSOBA
U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 875 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među 9621 testiranim, a preminulo je sedmero oboljelih, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom su liječenju 683 pacijenta, a na respiratoru je 81 oboljeli. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 8286. Do sada su ukupno zabilježene 391.984 osobe zaražene koronavirusom, a od zaraze je do sada umrlo 8500 osoba. Ukupno se oporavilo njih 375.198. U samoizolaciji je trenutno 21.151 osoba. Prema posljednjim podatcima Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo obrađeno je 467 uzoraka od kojih je 57 nalaza pokazalo pozitivan rezultat na koronavirus. Najviše novopozitivnih osoba, čak 26, ima prebivalište na području Osijeka, slijede Donji Miholjac s pet, Našice i Valpovo četiri, Beli Manastir tri, Đakovo, Drenje i Erdut po dva te Belišće, Draž, Semeljci, Ernestinovo, Feričanci, Antunovac, Jagodnjak, Satnica Đakovačka i Viljevo po jednu novozaraženu osobu. Na bolničkom liječenju je 39 osoba. T.P.

Možda ste propustili...