Osijek
ZMAJSKI STOL U OSIJEKU

Za pročelnika ponovno izabran Antun Tucak
Objavljeno 19. rujna, 2021.
U prelijepom ambijentu vinarije Brzica u Erdutu, kod Ive Brzice, Zmaja Erdutskog, održano je Konstituirajuće sijelo Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajskog stola u Osijeku, na kojem je jednoglasno za pročelnika izabran akademik prof. emeritus Antun Tucak, Zmaj Sovićki. Za zamjenika pročelnika izabran je prof. Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od sv. Josipa, tajnik je Ivica Završiki, Zmaj Gornjogradski, a administrativna tajnica je prof. dr. sc. Marija Raguš.

Tom prigodom prof. emeritus Antun Tucak zahvalio je na povjerenju, a Ivica Završki podnio je izvješće o radu Zmajskog stola u Osijeku u protekle dvije godine.

"Unatoč ograničenjima zbog pandemije izazvane koronavirusom, uspjeli smo organizirati brojne aktivnosti Zmajskog stola u Osijeku. Što se tiče ove godine, bit će predstavljena monografija "Rondel učenika gimnazija u Osijeku u Perivoju hrvatskih velikana", urednika Andrije Mutnjakovića, Zmaja Osječkog III i Antuna Tucaka, Zmaja Sovićkog u Družbi "Braća Hrvatskog Zmaja" u Zagrebu, zatim na Sveučilištu u Mostaru, te u Posušju. Također je u planu izložba "Komunističke karikature o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu nastalih između 1945. i 1947. godine" u Belom Manastiru, Vukovaru, Kutjevu, te u Bosni i Hercegovini (Tomislavgrad, Rama i Mostar). U planu i programu je postavljanje spomen-ploče nobelovcu Lavoslavu Leopoldu Ružički na njegovu rodnu kuću u Gundulićevoj ulici u Osijeku. Braća Hrvatskog Zmaja također pokreću inicijativu za realizaciju druge faze projekta Perivoj hrvatskih velikana u Tvrđi", istaknuo je Ivica Završki.

Nazočnima se obratio i veliki meštar Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, čestitavši Tucaku na ponovnom izboru, te najavio kako će Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" 18. studenoga sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru. I. Korman
Najčitanije iz rubrike