Regija
ETNOLOŠKI CENTAR I DANI EUROPSKE BAŠTINE

U fokusu baranjski šokački vez
Objavljeno 20. rujna, 2021.
U programu je i izložba ilustracija, koncert, izrada namještaja, runjenje...
BELI MANASTIREtnološki centar baranjske baštine (ECBB), koji odnedavno djeluje u sklopu Centra za kulturu, nizom aktivnosti obilježava Dane europske baštine.- Obilježavamo ga prvi put, pa smo se odlučili na više raznolikih sadržaja tijekom rujna i listopada - kaže Jasmina Doboš, voditeljica ECBB-a, naglašavajući kako je obilježavanje počelo u petak predvečer, kada je otvorena ‘‘Babaseka‘‘, samostalna izložba ilustracija osječkog profesora likovne umjetnosti Tomislava Livaje. Izložba će biti otvorena do 30. rujna, a riječ je o crtežima tematski vezanima i uz prostor Baranje. Etnografsko nasljeđe i tradicijska baština Livajina je inspiracija, a sliku svakodnevice baranjskog sela često na svojim crtežima prenosi na humorističan način.

- Osim izložbe "Babaseka", u ponedjeljak, 20. rujna, u 19 sati na ljetnoj pozornici amfiteatra planiramo koncert na tradicijskim instrumentima kao što su gajde, diplice i slično - najavljuje Doboš, dodajući kako će na koncertu nastupiti orkestar Mišina i nekoliko izvođača koji do sada nisu nastupili u ECBB-u. Ističe kako je i ovaj koncert samo mali segment koji vodi k ostvarenju krajnjeg cilja - očuvanju tradicije i običaja Baranjaca. A jedan je od starih običaja i druženje uz runjenje kukuruza, koje će biti uprizoreno 23. rujna. Radionica tradicijskog načina runjenja i obrade kukuruza te njegove pripreme do finalnog proizvoda - kukuruznog brašna, bit će namijenjena djeci osnovnoškolske dobi, a vodit će ju Marko Horvat.

Ne treba zaboraviti da je ECBB bio važan čimbenik pri uvrštavanju baranjskog šokačkog veza u zaštićenu nematerijalnu baštinu, pa će veći dio programa biti fokusiran upravo na njega. Tako će, nastavlja Doboš, biti organizirana izložba "Baranjski šokački vez" (30. rujna), a predavanje Vlaste Šabić, više kustosice Muzeja Slavonije, planirano je za 7. listopada. "Istoga dana, u suradnji s Centrom tehničke kulture Čeminac, izrađivat ćemo minijature namještaja, sanduka za rubine te uporabnih predmeta (zrcalo, kućica za ptice, posuda za olovke i slično) od šperploče", dodaje.

- Ne treba zaboraviti da Centar ove godine obilježava petu godišnjicu postojanja, a spomenute aktivnosti samo su dio obilježavanja ovog malog, ali nama važnog jubileja - naglašava Doboš.

Podsjetimo, ECBB je otvoren u svibnju 2016. godine, uz zvuke ‘‘Proljetne baranjske rapsodije‘‘ u izvedbi sto tamburaša iz cijele Hrvatske, pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog. Već nakon prve godine rada ispunjen je projektni zadatak kojim je planirano 5000 posjetitelja u prve tri godine njegova rada, što dovoljno govori o značenju Etnološkog centra za Beli Manastir, ali i cijelu Baranju. Nositelj cijelog projekta bio je Grad Beli Manastir, vrijednost mu je bila 8,8 milijuna kuna, od čega je iz gradskog proračuna izdvojeno približno 320 tisuća kuna, a ostatak su nepovratna sredstva iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013.Ivica Getto
Možda ste propustili...

ZAJEDNICA UDRUGA I ČLANOVA HVIDR-E VPŽ.A

Mato Bubaš dobio još jedan mandat

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana