Regija
SVEČANI MIMOHOD S GOTOVO 4 TISUĆE SUDIONIKA

Ponosno pokazali, i ruhom i pjesmom, tradicijsku baštinu
Objavljeno 19. rujna, 2021.
"Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje...", pjevalo se, uz prikaz narodnih običaja otrgnutih zaboravu

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VINKOVCI - Ponosno je jučer središtem grada na Bosutu prošetalo, na sunčan rujanski dan, gotovo 4000 sudionika mimohoda, najspektakularnije priredbe Vinkovačkih jeseni, ove godine u svom 56. izdanju.

"Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje...", razlijegala se pjesma, blještalo je narodno ruho, plesalo se. U defileu i prikazu narodnih običaja otrgnutih od zaborava uživala je, puna srca, brojna publika na gradskim ulicama, ali i pred televizijskim ekranima, u izravnom prijenosu iz srca Šokadije. Uobičajeno "Neka mimohod krene!", izrekao je s pozornice pokraj "lampe nasrid Vinkovaca" gradonačelnik Ivan Bosančić, podsjetivši kako već više od pola stoljeća Vinkovci bivaju središtem tradicijske kulture. Zahvalio je pritom svima koji su pridonijeli da Vinkovačke jeseni "izrastu u jednu od najvećih manifestacija u Hrvatskoj".

Svečani je mimohod najposjećenija priredba u Vinkovcima, gradu koji se diči 56 godina dugom tradicijom (o)čuvanja sveg bogatstva narodnog blaga i običaja Slavonije, i cijele Hrvatske, ali i titulom najstarijeg grada u Europi s 8000 godina kontinuiranog života u toj ravnici. A poznati su Vinkovci nadaleko - što i Jeseni svake godine u rujnu iznova pokazuju - po svojoj širokoj slavonskoj duši, gostoljubivosti i dobrodošlici, kako sudionicima brojnih priredbi iz domovine i dijaspore, tako i svim gostima što im vjerno dolaze iz godine u godinu. A pokazao je svečani mimohod i da je "vesela Šokadija", jer puna se dva sata uživalo - i gledajući i slušajući - desetke folklornih skupina, tih upornih čuvara tradicije svog kraja i svojih predaka zbog čega, bez imalo sumnje, zaslužuju divljenje.

Mimohod su predvodile vinkovačke i mažoretkinje iz Nuštra, Osječki puhački orkestar, Hrvatski sokol Vinkovci, Vinkovački šokački rodovi što "žive uz Bosut od davnina", članovi KUD-a "Tkanica" u starogradskoj odjeći i Prva (i jedina u RH) kandžijaška udruga Kruševica 2010. Slavonsko, "domaće" bogatstvo, pokazalo je 36 kulturno-umjetničkih društava iz Starih Jankovaca, Bogdanovaca, Tordinaca, Vukovara, Iloka, Tovarnika, Komletinaca, Jarmine, Strizivojne, Lipovca, Babine Grede, Bošnjaka, Antina, Cerića, Đeletovaca, Starih Mikanovaca, Otoka, Privlake - odakle je stigao i najmlađi sudionik Borna od samo nekoliko mjeseci..., a pozivnicu je dobilo i čak 28 gostujućih društava - Zadar, Garešnica, Voćin, Čučerje, Nova Gradiška, Pleternica..., među kojima i po jedno iz BiH i Srbije.

Odjeknuo je i topot konja, dok su Vinkovcima prolazile svečano urešene zaprege "s bećarima i bećarušama", a za kraj mimohoda - konjanici, i oni dočekani ushitom i pljeskom publike. Zasluženim i zbog, kako je istaknuto, nemalog truda koji su baš svi sudionici 56. Jeseni, unatoč godini stanke zbog bolesti COVID-19, uložili i opet disali s Vinkovcima i Jesenima vinkovačkim, a na radost svih koji su ih gledali...



Sanja Butigan
Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike