Mozaik
POČEO JE SAN SEBASTIAN FESTIVAL

Nagrada za karijeru
pripast će Johnnyju Deppu
Objavljeno 19. rujna, 2021.

Epidemiološke mjere bit će vrlo slične onima prošle godine, maske će biti obvezne tijekom svih filmskih projekcija, a kapacitet kinodvorana ograničen je na 60 %, izjavio je direktor San Sebastian Film Festivala Jose Luis Rebordinos, čije 69. izdanje traje od 17. do 25. rujna, o mjerama vezanim uz pandemiju koronavirusa, što je postala obvezna mantra prije početka svakog filmskog festivala koji se održava u fizičkom obliku. Zanimljivo je da su organizatori ovog nacionalno i međunarodno najvažnijeg baskijskog i španjolskog filmskog festivala, i prošle godine usred drugog vala koronavirusa koji je paralizirao Europu održali festival uživo, što je bilo pravo čudo.

- Prošle godine došlo nam je 40 % gostiju u usporedbi s izdanjima prije pandemije - otkrio je direktor jednog od najvećih i najpoznatijih europskih i globalnih filmskih festivala koji zbog ugodnog kasnoljetnog termina, hedonostičke lokacije, bogatog sadržaja i atraktivnog programa pripada i među najomiljenije među festivalskim profesionalcima i hodočasnicima.

A među njima (i) ove će godine biti i vrlo atraktivnih i slavnih imena, među kojima se izdvajaju holivudska zvijezda Jessica Chastain koja tumači naslovnu ulogu u drami o strelovitom uspjehu, padu i iskupljenju televangelistice iz naslova filma "Oči Tammy Faye" ("The Eyes of Tammy Faye"), koji ujedno predstavlja i jedini američki film u natjecateljskom dijelu programa; Penelope Cruz i Antonio Banderas predstavljaju izvrsnu humornu dramu "Službena konkurencija" ("Competencia Oficial") koja je svjetsku premijeru imala na nedavno završenoj 78. Mostri, dok treći u trolistu najslavnijih španjolskih glumaca globalne slave i ugodne holivudske karijere Javier Bardem predstavlja svoj najnoviji film "Dobar šef" ("El Buen Patron"), a voljeni karakterni američki glumac Stanley Tucci nastupa u španjolskoj drami "La Fortuna", u režiji pomalo zaboravljenog čileansko-španjolskog filmaša Alejandra Amenabara. Marion Cotillard u San Sebastian stiže kako bi primila nagradu za uspješnu karijeru Donostia Award. Francuska i holivudska zvijezda proslavila se ulogom Edith Piaf u biografskoj drami "La Vie en Rose" za koji je osvojila Oscara, Zlatni globus i BAFTU otvorivši vrata velikoj karijeri i suradnji sa slavnim filmašima kao što su Christopher Nolan, Steven Soderbergh, Woody Allen, James Gray, braća Dardenne, Leos Carax i drugi.

Nagradu za dugu, uspješnu i eklektičnu glumačku karijeru primit će i jedna od najvećih holivudskih zvijezda Johnny Depp, a ta je odluka u (ne samo) filmskoj međunarodnoj zajednici izazvala silne kontroverze.

- Johnny Depp nije bio uhićen, optužen, niti je osuđen za rodno uvjetovano nasilje. Podsjećam one koji kritiziraju ovu našu odluku da se San Sebastian Film Festival oduvijek borio za ravnopravnost u svim segmentima društva, pa tako i rodnu, i da smo u suradnji s Baskijskim udruženjem žena u audiovizulanom sektoru organizirali radionicu na kojoj će se govoriti o rodnoj ravnopravnosti, kao i o kontroverzi vezanoj uz Deppa - izjavio je direktor festivala Jose Luis Rebordinos u povodu odluke da se osebujnom i ekscentričnom američkom glumcu dodijeli počasna nagrada misleći na razvikan medijsko-sudski slučaj u kojem Deppa bivša supruga i glumica Amber Heard optužuje za fizičko nasilje tijekom njihova braka. Inače SSIFF od ove godine uvodi rodno neutralne nagrade u glumačkoj kategoriji, pa se tako umjesto najboljih muških i ženskih uloga dodjeljuju glavna i sporedna glumačka ostvarenja, a zanimljivo je da je Depp počasnu nagradu za karijeru dobio i na važnom filmskom festivalu Karlovy Vary krajem kolovoza, što je također izazvalo negativne reakcije dijela medija i javnosti.

Izuzetno bogat i raznolik filmski program, pregršt programskih sekcija i nagrada odlikuje i 69. izdanje SSIFF-a, a one najvažnije, Zlatne i Srebrne školjke dodjeljuju se u glavnom natjecateljskom programu u kojem se prikazuje šesnaest naslova uz još četiri izvan konkurencije. I na primjeru baskijskog festivala uočljivo je da žanrovski film sve više postaje dio festivalskog mainstreama (posebice nakon što je bizarni body horor "Titane" mlade Julie Ducornau u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom), pa se tako u glavnom programu 69. SSIFF-a prikazuju i "Earwig", priča o djevojci koja ima zube od leda, u režiji francuske filmašice Lucile Hadžihalilović, "La Abuela" ("Baka"), španjolsko-francuski horor o odnosu unuke i bake koji se pretvara u noćnu moru, "Pucanj na otvorenom", kineski triler o misterioznim serijskim ubojstvima krajem 1990-ih i "La Hija" ("Kćer"), hičkokovski triler o problematičnoj nosećoj 15-godišnjakinji čiji se dogovor s budućim skrbnicama njezine nerođene kćeri pretvara u krvoproliće.

Na službenom posteru 69. SSIFF-a nalazi se legendarna američka glumica Sigourney Weaver. U novije doba festival svake godine odaje počast slavnom glumačkoj svijetu, pa su tako u prethodnim recentnim izdanjima festivalske postere krasili Willem Dafoe, Penelope Cruz i Isabelle Huppert.

Stjepan Hundić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike