Regija
PREKO PODUZETNIČKIH INKUBATORA DO USPJEHA

Četiri poduzetničke priče
Objavljeno 20. rujna, 2021.
Inkubatori su im dali besplatan smještaj, infrastrukturu, savjetodavnu potporu

Jedan je zbog ljubavi potegnuo iz Indije u Hrvatsku. Drugi je hrvatski rekorder po broju postignutih koševa na jednoj utakmici. Zabio ih je 178, no kako je bio maloljetan, nije se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda. Treći kaže kako mu je posao u vrijeme "koronavirusa" eksplodirao. Četvrti je bio prvi mladi Hrvat koji je predstavljao Hrvatsku u Skupštini UN-a 2005. Peti dvojac je pionir "letača dronova", oni lete "od stoljeća sedmog" iznad hrvatskih polja prikupljajući znanstvene podatke. Sve njih ujedinila je jedna stvar, naime, svi su oni stanovnici Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je prvo zaživio u Virovitici, a potom prije godinu i pol u Slatini, Orahovici i Pitomači i, izuzev nekoliko slobodnih mjesta u Orahovici svi su ostali - puni i na mjesto u njima se čeka.



Biocelerator


Ovo su četiri priče, o različitim poduzetnim ljudima kojima je Virovitičko-podravska županija dala vjetar u leđa, jer u poduzetničkim ih je inkubatorima dočekala spremna infrastruktura, uredi, savjetodavna podrška, sve ono za čim čezne svaki poduzetnik početnik. I, naravno, besplatan smještaj.

– Godine 2013. u Virovitici je preko europskih pretpristupnih fondova izgrađen Poduzetnički inkubator i u samo nekoliko mjeseci bio je 100 posto popunjen. Zato smo krenuli u izgradnju poduzetničkih inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači. Izgrađeni su europskim i županijskim sredstvima, uz potporu gradova Slatine i Orahovice te Općine Pitomača. Cilj je postignut, jer mladi poduzetnici imaju punu potporu nas kao Županije kako bi se maksimalno razvijali i imali taj potreban vjetar u leđa kako bi postali veliki i jaki poduzetnici na tržištu, a onima koji tek počinju dajemo potporu kako bi što lakše pronašli svoje mjesto pod suncem - naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Oni su hrvatsko-indijski dvojac. Marin Ferenčević je onaj košarkaš s početka priče koji je u dresu Virovitice 2005., u službenoj utakmici, Graminei zabio 178 koševa. Njegov partner je Indijac Viraj Chandrakant Bhammar. Njega je u Viroviticu dovela ljubav prema zaručnici Martini, njegovoj ženi života, koja se bavi fitnessom i priprema zdravu hranu bez glutena i sličnih stvari. Kako je Viraj imao američke prijatelje koje je upoznao dok je bio chef restorana, stupio je u kontakt s njima i uz Marina osnovao prvu podružnicu Bioceleratora u Europi. Čime se bave?

– Američki je to proizvod koji je razvijen prije osam godina. Zastupljen je u Americi, Australiji, Japanu, Brazilu, a mi smo mu otvorili vrata u Europi. Riječ je o nanotehnologiji na bazi vode. Ovisno za koju je namjenu, može se koristiti za tov stoke, ali i za pročišćavanje otpadnih voda. Recimo, Biocelerator BC-500 rješenje je za otpadne vode, jer uklanja miris, mulj, ulje i masti, povećava performanse sustava i lako se nanosi - sve bez ikakvih kemikalija. Ispitali smo ga i u "Ruđeru Boškoviću" i u "Andriji Štamparu". Potpuno je siguran i za okolinu i za živi svijet. Istodobno, Biocelerator AQ-700 koristi se za uzgoj riba, a Biocelerator AQ-LFT-a za prijevoz žive ribe, čime se povećava njezino preživljavanje u transportu i vitalnost – naglašava Marin Ferenčević.

Veteran weba


Viraj je zadovoljan Hrvatskom, obožava njezine prirodne ljepote i more, ali i hranu. Za Hrvate smatra da su izrazito prijateljski narod. Pomalo uči hrvatski kako bi s budućom suprugom mogao češće pričati hrvatski, posebno kada dođe dan kada pred matičarem bude trebao reći "da".

– Ovaj je proizvod u potpunosti ekološki, na bazi vode te ne sadrži strane bakterije, enzime i kemikalije. Radi se o proizvodu nove generacije koji ima široku primjenu. Također, pokazao je izvrsne rezultate u svim granama poljoprivrede u obliku većih prinosa – naglašava Viraj.

Lynx digital obrt je koji se bavi poslovima unutar informatičke djelatnosti. Smješten je u inkubatoru u Orahovici. Potpisuju ga Renato Šafranko i njegova kći Silvija, koja je trenutačno u Poljskoj. Renato je "veteran weba". Internetske je stranice izrađivao još u prošlom stoljeću. Danas pak izrađuju web-stranice i aplikacije uglavnom u turističkom sektoru, za hrvatska i strana tržišta.

– Mi kontinuirano pratimo trendove u sektoru turizma. Uglavnom radimo s inozemnim klijentima, a upravo smo završili internetsku stranicu za jednu našu inozemnu klijenticu koja se bavi jogom lica. Nažalost, kao i u drugim sredinama, teško nalazimo IT kadrove, jer posla ima jako mnogo, a njih je malo. U vrijeme koronavirusa posao nam je eksplodirao, gotovo se utrostručio – ističe Renato, koji je zadovoljan uvjetima u Poduzetničkom inkubatoru Orahovica, u kojem provodi i informatičke radionice za web-programiranje.

Njima je "letenje u krvi". I Goran Tkalčec i Mario Kovač "veterani su letenja". ABC precision je nova tvrtka koja se smjestila u pitomačkom poduzetničkom inkubatoru, ali je i sestrinska tvrtka ABC consultinga, s kojim "lete" od 2014.

– Snimamo poljoprivredne, ali i ostale površine bespilotnom letjelicom, pritom izrađujemo projekt u GIS alatima za daljnja planiranja u poljoprivredi i komunalno-gospodarskom području. Nakon snimanja terena bespilotnim letjelicama izrađujemo analitička rješenja. Mi našim dronovima možemo vidjeti koliko je zapuštenih kanala i gdje su, koliko gdje ima drvne mase, u kakvom su stanju nerazvrstane ceste, gdje postaviti fotonaponske ćelije, koji su vinogradi zaraženi zlatnom žuticom... Dnevno možemo snimiti i analizirati 1500 hektara, što je fizički, odnosno hodanjem, gotovo nemoguće. Od Zagreba prema Osijeku nitko se ne bavi time na ovoj razini kao mi – upoznaje nas Mario Kovač.

Dronom vide sve


Mnogo su radili s Vukovarsko-srijemskom županijom nadgledajući vinograde na tom području, kao i katastarske čestice.

– Katastarski smo obavili nadzor vinograda Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka. I inače najviše surađujemo s Vukovarsko-srijemskom županijom. Potpuno smo ju snimili. Snimamo i stvarno stanje poljoprivrednog zemljišta, koliko se i gdje ono koristi, gdje ima površina koje se uopće ne koriste. Recimo, kod jedne jedinice lokalne samouprave pronašli smo 800 hektara zapuštenog zemljišta. Nažalost, u Hrvatskoj ima mnogo poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji. Zato smo mi ovdje. Katastarski smo snimili i aršanjske vinograde na području općine Pitomača, tražeći zarazu zlatnom žuticom kako bi se ona suzbila prije nego se počne dalje širiti – kazao nam je Mario Kovač.

Zadovoljan je i Josip Hetrih, zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije.

– Nakon lockdowna došlo je do porasta broja novoosnovanih poduzeća, a Poduzetnički inkubator VPŽ-a odigrao je važnu ulogu u oporavku i razvoju gospodarstva – naglasio je Josip Hetrih, dodajući kako "Poduzetnički inkubator ne nudi samo uslugu najma prostora, nego i kompletnu uslugu poslovnog savjetovanja poduzetnika, usluge edukacije – od vođenja poslovanja, marketinga, do računovodstva i financija. Informiramo ih također o svim natječajima koje za poduzetnike raspisuju jedinice lokalne samouprave, ministarstva ili Europska unija, i besplatno radimo pripremu projekata i poslovnih planova".



Dijana Stanić Rešicki
Robot koji bi čistio hrvatsko podmorje
Matej Peretin prije 16 godina bio je prvi mladi Hrvat koji je predstavljao Hrvatsku na 60. Općoj skupštini UN-a u New Yorku. I tada je, kao i danas, volio matematiku. U međuvremenu je završio Građevinski fakultet, okušao se na TV-u pripremajući jela u emisiji “Kuhan i pečen”, radio je u nekoliko tvrtki, a 21. studenoga prošle godine osnovao je Bombus.

– Bavim se građevinom i savjetovanjima, no u budućnosti se želim baviti kružnom ekonomijom i održivim razvojem, pa sam krenuo na specijalistički iz ekoinženjerstva – gotovo u dahu kaže Matej.

On je svoju tvrtku smjestio u gradu iz kojeg dolazi - u Slatini, no to nije smetnja da se zbog posla virtualno ili fizički otisne prema Zadru, gdje je savjetovao jednu tvrtku za izradu robota koji bi, između ostaloga, čistio hrvatsko podmorje.

– To je projekt za koji očekujemo rezultate prolaska. Jedna ga tvrtka radi s partnerima iz Latvije, Grčke, Malte, Italije te Sveučilišta u Zadru. Ako projekt prođe, nitko sretniji od mene. Kako mi je u Slatini? Odlično. Uz potporu HZZ-a otvorio sam tvrtku, a djelatnici Poduzetničkog inkubatora uvijek su nam na dispoziciji. Kada ste mladi poduzetnik, kada tek krećete u poduzetničku avanturu, upravo vam treba takvo što kao što mi imamo u Slatini.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike