Zdravlje
SAVJET ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA

Crijevna flora može se poremetiti na putovanju
Objavljeno 20. rujna, 2021.
Probavni sustav može se izbaciti iz ravnoteže zbog drukčije hrane ili izmijenjenog ritma

Strani mikroorganizmi mogu narušiti ravnotežu našeg probavnog sustava, čija česta nuspojava mogu biti proljevi. Crijevna flora može se poremetiti na putovanju gdje smo izloženi mnogim utjecajima na koje nismo naviknuli te se i tada vrlo često može javiti dijareja (proljev).Zbog toga, uz ostale pripreme za putovanje, ne bi trebali zaboraviti pripremiti i svoja crijeva, a u tu svrhu stručnjaci preporučuju posebne višesojne sinbiotike.

Strani patogeni


Mnoge destinacije ne pružaju samo lijepi krajolik, uzbudljiva iskustva i gostoljubivost, već i neugodna iznenađenja u obliku stranih patogena. Više od 50 % svih putnika suočava se s putničkom dijarejom (proljevom). Tragovi ovog "suvenira s putovanja" mogu potrajati čitav život. Prilikom putovanja probavni sustav može se izbaciti iz ravnoteže preko drukčije hrane ili izmijenjenog dnevnog ritma. Postaje još neugodnije ako štetni patogeni dopru do našeg probavnog sustava prilikom konzumacije vode, kocki leda, salate ili neoguljenog voća. Isto se može dogoditi i kod kuće ako piletina nije dobro skuhana ili Tiramisu nije adekvatno skladišten.

Dok su najčešći patogeni koji su uzročnici dijareje, uglavnom ETEC sojevi, neugodni, ali samoograničavajući (mikroorganizmi se izluče zajedno sa stolicom), zaraza salmonelom, šigelom ili kampilobakterom može izazvati više problema. Ovi mikroorganizmi nastanjuju se u crijevnoj sluznici gdje mogu preživjeti i iznova postati aktivni, izazivajući abdominalne grčeve i proljev.

U okviru opsežnog promatranja primjene analiziran je učinak višesojnog sinbiotika na razvoj dijareje (proljeva) tijekom putovanja diljem svijeta. U ovom promatranju sudjelovalo je 259 putnika koji su uzimali sinbiotik s pet milijardi bakterija, a koji sadrži deset posebno odabranih bakterijskih sojeva, svaki dan putovanja koja su u prosjeku trajala 20 dana. Tijekom putovanja sudionici su svakodnevno bilježili stanje crijeva (učestalost posjeta toaletu i konzistenciju stolice). Na kraju putovanja ustanovljeno je da 88,2 % sudionika promatranja nije razvilo dijareju.

Dobre bakterije


Vrlo je važno da probiotički pripravak sadrži humane bakterijske sojeve – one koji su i inače dio ljudskog probavnog sustava, naspram životinjskih. Važno je da pripravak, uz probiotik (tj. dobre bakterije), sadrži i prebiotik (hranu za dobre bakterije) što je stepenica više – sinbiotik. Pripaziti treba da pripravak sadrži različite bakterijske sojeve, čija je djelotvornost znanstveno dokazana. Važno je napomenuti da je poželjno započeti s uzimanjem sinbiotika nekoliko dana prije putovanja i nastaviti tijekom cijelog putovanja. Valja dati prednost probiotičkim pripavcima koji su u obliku praha, a ne kapsula jer se dobre bakterije prije prolaska kroz probavni sustav, bogat agresivnim sokovima, moraju aktivirati u tekućini kako bi se "razbudile" i osnažile za borbu sa želučanom kiselinom. Prah je potrebno umiješati u tekućinu, pričekati nekoliko minuta i dobre bakterije jednostavno popiti.

Jasminka Knežević
Zaraza salmonelom, šigelom ili kampilobakterom može uzrokovati više problema

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana