Kultura
U DVORANI FLORENTINI U ĐAKOVU

Mjuzikl u povodu 50 godina smrti M. Amadeje Pavlović
Objavljeno 18. rujna, 2021.

ĐAKOVO – U dvorani Florentini u subotu navečer održan je mjuzikl Amdea, a u povodu 50. obljetnice smrti majke M. Amadeje Pavlović (1895.-1971.), nekadašnje provincijalne poglavarice Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, a koja je 2009. godine posthumno odlikovana priznanjem Pravednica među narodima. 

S. Karolina Amadeja Pavović, koja je rođena u Petrovaradinu, za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila je život 11-godišnjoj židovskoj djevojčici Zdenki Bienenstock Grünbaum iz Osijeka. Obavljajući službu provincijalne poglavarice, u teška vremena za Crkvu (1943.-1955.) bez straha je štitila sestre od raznih pritisaka  komunističkog režima. Razvila je prijateljsku i duhovnu suradnju sa zagrebačkim nadbiskupom, bl. Alojzijem Stepincem, kao i pravoslavnim episkopom sv. Varnavom Nastićem. Po završetku službe provincijalne poglavarice, obnašala je službu kućne poglavarice na Sušaku, a gdje je 1971. i preminula, i odgojiteljice redovničkog podmlatka u Zagrebu.

U povodu obljetnice smrti svoje nekadašnje poglavarice, Milosrdne sestre sv. Križa i zbor Amadea organizirali su mjuzikl Amadea, a za koji je libreto i i glazbu napisao đakovački glazbenik Dario Balekić, dok režiju potpisuje poznata glumica Areta Ćurković. Mjuzikl je izveden u prepunoj dvorani Florentini, a nazočili su mu i pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić, te gradonačelnik Marin Mandarić, a uvodno je govorila sadašnja provincijalna poglavarica, s. Valerija Široki.

S.Župan

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike