Učionica
IZNENAĐENJE JESENI

Na zagrebačkoj Medicini ima mjesta
Objavljeno 18. rujna, 2021.

Medicinski fakultet u Zagrebu prvi put u posljednjih dvadesetak godina održao je jesenski rok za prijamni ispit - ali ni na njemu nije uspio popuniti kvotu od 300 studenata. Na Medicini tvrde da je problem u online nastavi, zbog koje maturanti, kako kažu, nisu stekli rutinu pisanja ispita uživo, kao i u državnoj maturi, koja ima znatno niže pragove prolaznosti od prijamnog ispita.

Fakultet koji je maturantima tradicionalno pri vrhu liste želja ove godine uspjelo je upisati njih ukupno 287, pa je od mogućih 300 mjesta 13 ostalo prazno. Prema podatcima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u proteklih deset godina najmanji broj prijava za Medicinu bio je 791, u 2011. godini, a najveći 964, u 2016. godini.

Svake godine prijamni bi već na ljetnom roku položilo između 500 i 600 kandidata pa bi kvota uvijek bila ispunjena. Ove godine prijavilo se 809 maturanata, što odgovara tom rasponu, ali kako je nakon prijamnog ispita na ljetnom roku ostalo 59 praznih mjesta, održan je i jesenski.

Prijamni ispit podijeljen je na tri dijela: biologiju, kemiju i fiziku. Potrebno je iz svakog točno riješiti 16 od 40 zadataka, ali kandidati ukupno moraju proći prag od 55 posto točnih odgovora. D,Ku.

Možda ste propustili...