Crna kronika
SMRT 14-GODIŠNJE UČENICE U SLOBODNICI

Izišla iz vlaka, usmrtila ju je druga lokomotiva
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Učenica je nakon izlaska iz vlaka prelazila prugu i tada je u nju udarila lokomotiva

Stanovnici Slobodnice u šoku su nakon što je 14-godišnja djevojčica poginula na željezničkoj postaji. Nesreća se dogodila u četvrtak u 19.45, kada je na nju naletjela lokomotiva. Do tragedije je došlo na južnom kolosijeku željezničke pruge u Slobodnici, nedaleko od Slavonskog Broda.



- Tridesetpetogodišnji strojovođa upravljao je lokomotivom južnim kolosijekom od zapada prema istoku te je s dolaskom do željezničke postaje Slobodnica došlo do udara lokomotive u 14-godišnjakinju koja je prelazila prugu nakon izlaska iz putničkog vlaka koji je prometovao sjevernim kolosijekom od istoka prema zapadu. Od posljedica udara, unatoč pokušajima reanimacije, 14-godišnjakinja je preminula. Policajci o događaju dostavljaju izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu - doznajemo od Damira Brezića iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Liječnička ekipa Hitne pomoći djevojčicu je reanimirala sat vremena, no, na žalost, ozljede su bile preteške. Kako doznaje lokalni internetski portal SBplus od mještana, tijekom školskih dana mladi se nakon povratka iz brodskih srednjih škola zadržavaju oko postaje i na tom prilično opasnom mjestu druže u velikim skupinama. Dovoljan je samo trenutak nepažnje za tragediju poput ove koja se dogodila u četvrtak navečer. HŽ Infrastruktura izrazila je duboku sućut obitelji djevojčice koja je smrtno stradala na željezničko-cestovnom prijelazu Slobodnica.

- Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove i propise. HŽ Infrastruktura već više od 20 godina provodi preventivno-edukativnu akciju "Vlak je uvijek brži" na željezničko-cestovnim prijelazima i u osnovnim školama kako bi sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu. Na žalost, praksa pokazuje kako se unatoč stalnim upozorenjima zbog neopreza i kršenja prometnih pravila i prometne signalizacije i dalje događaju nesreće u kojima teško stradavaju djeca i odrasli. Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno treba stati i uz poštovanje prometnih znakova i prometne signalizacije prugu prijeći tek kada se uvjerite u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten i uključena je svjetlosna signalizacija, treba pričekati da se on podigne i da se svjetlosna signalizacija isključi, odnosno tamo gdje nema polubranika, a uključena je svjetlosna signalizacija, treba također pričekati da se ona isključi. Ako polubranika i/ili svjetlosne signalizacije na željezničko-cestovnome prijelazu nema, trebate dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi - kažu iz HŽ Infrastrukture. Kako dalje navode, zaustavni put vlaka je i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili čovjeka, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši, pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza, upozoravaju iz HŽ Infrastrukture.


Sandra Lacić
POŠTOVATI PROPISE
Pruga se smije prelaziti samo na obilježenim mjestima. Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke. Opasno je za život kretati se uz prugu ili preko pruge sa slušalicama u ušima ili s mobitelom u ruci. Zbog slušalica ne čujete što se oko vas događa, a mobitel vam odvraća pozornost od potencijalne opasnosti. Strogo je zabranjeno igrati se na pruzi i uz prugu, na mostovima kojima prolazi pruga, kao i penjati se na vagone i stupove kontaktne mreže - upozoravaju iz HŽ Infrastrukture. Od početka 2015. do kraja 2020. u nesrećama samo na željezničko-cestovnim prijelazima ukupno je smrtno stradalo 35 osoba, a samo jedna je osoba poginula na pješačkom prijelazu preko pruge. Nadalje, 38 osoba teško je ozlijeđeno, ni jedna na pješačkim prijelazima.

Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike