Sport
ŠESTO IZDANJE BARANJSKOG FERIVI POLUMARATONA

Utrke u Kopačkom ritu za idealan oproštaj od ljeta
Objavljeno 18. rujna, 2021.
U subotu su na programu polumaraton, Utrka građana, štafeta i dječje utrke

Posljednju ljetnu subotu ove godine mnogi zaljubljenici u prirodu provest će u krajoliku Kopačkog rita nastupajući ili bodreći sudionike na šestom izdanju Baranjskog Ferivi polumaratona. I ove je godine organizator AK Slavonija-Žito, a "mjesto radnje", uobičajeno, kod dvorca Tikveš.



Ondje se očekuje rekordnih 700-tinjak trkača, koji će nastupiti u jednoj od četiri utrke. Program će početi u 10.30, kada je start glavne utrke, polumaratona. Potom su dječje utrke, od 11.30, a u 12.30 start je Utrke građana (5 km) i štafete "1/x" (3 x 5 km). Zbog sigurnosti sudionika triju seniorskih utrka promet će u tom dijelu Baranje biti potpuno zatvoren od 10.25 do 11 sati i od 12.25 do 13.30. A iako je petak bio kišan, prema prognozi, padalina u subotu ne bi trebalo biti, tako da ni kiša ne bi trebala omesti još jedno uspješno održavanje utrke. Naravno, trkačima kišne kapi ne bi smetale, no izvjesno je kako bi smanjile brojnost na dječjim utrkama, pa se organizatori nadaju kako ih vremenska prognoza neće iznevjeriti.

Najbrojniji polumaratonci


Prema online prijavama, koje su zaključene prošlog tjedna, najmasovnija će ponovno biti polumaratonska utrka, na koju se prijavilo gotovo 370 natjecatelja. Oni koji to nisu napravili, prijaviti se i uplatiti kotizaciju mogu i na dan utrke. Tada će za utrku na 21 km trebati platiti 70 kuna, za Utrku građana 20, startnina za štafetu je 40 kuna po osobi, a dječje su utrke besplatne.

Prošlogodišnji pobjednici polumaratona bili su Ivan Maletić i Silvia Šimunović, a oboma je to bilo premijerno slavlje u toj utrci. Šimunović će pokušati postati tek druga atletičarka koja je ostvarila dvije pobjede na Baranjskom Ferivi polumaratonu, no imat će još veći izazov pred sobom, jer osim brojnih ostalih konkurentica koje će je pokušati skinuti s trona morat će biti brža i od rekorderke, trostruke slavljenice, Mađarice Tunde Szabo, koja nakon lanjskog propuštanja utrke ponovno stiže. Mađarica je i rekorderka staze (1:20:22 sati), a u muškoj konkurenciji i dalje je nedodirljiv rekord Danijela Faka (1:15:53) iz drugog izdanja. Muška je utrka do sada bila i puno neizvjesnija što se pobjednika tiče, na prethodnih pet izdanja nitko nije uspio slaviti dva puta.

Od cicibana do kadeta


Polumaratonska utrka svakako je najzanimljivija i najbrojnija, no organizatori itekako vode brigu i o najmlađima. Želja je od najranije mladosti usaditi im ljubav i volju za sportom, a nema ljepše kulise za to od trčanja u prirodi. U dječjim utrkama trčat će se u uzrastima od vrtićaraca do kadeta, a ovisno o uzrastu mijenjat će se i duljina staze. Tako će cicibani i cicibanke (2014. i mlađi) trčati 200 m, mlađi limači i mlađe limačice (2012. i 2013.) 300 m, starije limačice i stariji limači (2010. i 2011.) 600 m, a po 900 m će pred sobom imati mlađe kadetkinje i mlađi kadeti (2008. i 2009.) te starije kadetkinje i stariji kadeti (2006. i 2007.).

Organizatori su osigurali i besplatan prijevoz autobusima (polasci u 9 i 10.15 kod Mosta dr. Franje Tuđmana), gastroponudu i ostali popratni program, kako bi svima koji će u subotu doći do Tikveša, kao sudionici ili bodritelji, upotpunili ugodnu rujansku subotu, posljednju ovog ljeta.


Goran Roguljić
Raspored utrka
10.30: start 6. Baranjskog Ferivi polumaratona

11.30: cicibanke i cicibani

11.40: mlađe limačice

11.50: mlađi limači

12.00: starije limačice i stariji limači

12.10: mlađe kadetkinje i mlađi kadeti

12.20: starije kadetkinje i stariji kadeti

12.30: Utrka građana i štafeta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike