Regija
DEMOGRAFSKE MJERE VSŽ-A

Pomažu učenicima, mladima
za kupnju kuće, poduzetnicima
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Lani se, prema podacima DZS-a, znatno više stanovnika iselilo, njih 3040, a uselilo se 1716

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Vukovarsko-srijemska županija ima nešto manje od 150 tisuća stanovnika, što je smanjenje za 50.000 stanovnika u posljednjih 30-ak godina. Prošle godine, prema podacima DZS-a, znatno se više stanovnika iselilo, njih 3040, a uselilo se 1716, pa je negativan migracijski saldo bio 1324. Negativni trendovi iseljavanja i prirodnog prirasta i dalje su prisutni, ali unazad nekoliko mjeseci poboljšavaju se podaci s tržišta rada, a župan Damir Dekanić nedavno je najavio i nove mjere za poduzetnike. Županija već sada ima niz mjera kojima pomaže djeci i mladim obiteljima kako bi se poboljšala demografska slika. Župan Dekanić kaže da su podaci zabrinjavajući i svim mogućim mjerama nastoje maksimalno potaknuti demografski oporavak.



- Iskreno se nadam da će se kroz kratko vrijeme vidjeti rezultati našega rada, jer se provode brojne demografske mjere - kaže župan Dekanić.

Upravni odjel za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije provodi projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva "Užina za sve VI", s ciljem da sva djeca koja žive na rubu siromaštva imaju makar jedan obrok dnevno u školi, a financiran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Projektom su obuhvaćeni ugroženi učenici iz 19 osnovnih škola kojima je Županija osnivač. Usto, taj upravni odjel iz vlastitog proračuna financira prehranu učenicima iz 18 škola koje nisu mogle biti obuhvaćeni projektom "Užina za sve VI" u iznosu od 2,3 milijuna kuna u ovoj školskoj godini. Mjerom sufinanciranja prijevoza studenata vlakom u ovoj godini obuhvaćeno je 1900 studenata iz cijele najistočnije županije i za to je planirano 950.000 kuna. Za prijevoz 3291 srednjoškolaca u ovoj je godini izdvojeno 2,4 milijuna kuna.

Proveden je i javni poziv za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade i mlade obitelji za 2020. godinu, na koji je stiglo 165 prijava, a za 86 obitelji osigurano je 2,4 milijuna kuna.

- Javnim pozivom namjeravamo pomoći stanovništvu u rješavanju stambenog pitanja radi naseljavanja mladih osoba i mladih obitelji te sprječavanja odlaska mladih iz županije - podsjeća župan Dekanić, i dodaje kao će i ove godine objaviti javni poziv, a krajem godine i natječaj za kupnju kuće ili stana.

Prema podacima aplikacije Otvoreni proračun, Vukovarsko-srijemska županija je u prvih pet županija prema planiranim i povučenim sredstvima iz EU-a - ove godine 167,7 milijuna kuna.


Miroslav Flego
potpora
ZA PODUZETNIKE OSIGURANO 1,85 MILIJUNA KUNA

Tržište rada - raste i zaposlenost žena
Za ostanak stanovništva važna je i gospodarska slika, a najistočnija županija posljednjih mjeseci bilježi dobre brojke s tržišta rada. Prema podacima od lipnja, među županijama je imala najveći rast zaposlenih na godišnjoj razini, a imala je i najveći rast zapošljavanja žena. I u cijelom drugom tromjesečju imala je najveći rast zaposlenih i najveći rast zaposlenih žena.

- Nakon dodatne analize stanja u gospodarstvu uvest ćemo nove, ciljane mjere kako bismo pomogli poduzetnicima u jačanju gospodarstva i podizanju profitabilnosti, ali i da im olakšamo poslovanje i potaknemo nova ulaganja koja će dovesti do novih radnih mjesta - kaže župan Dekanić, dodajući kako provode programe kreditnih linija kojima poduzetnicima subvencioniraju kamate na realizirane kredite.



Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike