Novosti
POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA

Obustavljeni predmeti protiv visokih dužnosnika
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Povjerenstvo za sukob interesa obustavilo je predmete protiv premijera Andreja Plenkovića i ostalih dužnosnika slijedom prakse u kojoj su upravni sudovi i Visoki upravni sud odlučili da Povjerenstvo ne može odlučivati o čl. 5, kojim su propisana načela djelovanja.

Uz premijera, protiv kojeg je postupak bio pokrenut zbog netransparentnog komuniciranja prema javnosti u slučaju donošenja tzv. lex Agrokor, obustavljeni su i predmeti protiv ministra financija Zdravka Marića, čelnika Mosta Bože Petrova i nekadašnje ministrice financija Martine Dalić.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković objasnila je da su ti postupci privremeno obustavljeni, ali to nije njihov kraj, jer ako se promijeni sudska praksa primjenom pravnog lijeka koju su predložili DORH-u, onda će ti predmeti ponovno biti otvoreni. Upravni sudovi ukinuli su niz odluka u kojima je Povjerenstvo utvrdilo povredu načela djelovanja. Tako je, primjerice zagrebački Upravni sud presudio u korist premijera i u "slučaju Helsinki", gdje je Povjerenstvo utvrdilo da Plenković nije dostavio dokumente o tome tko je platio put HDZ-ovoj delegaciji na skup Europske pučke stranke u Finsku. Uz to, na sudu je pala odluka Povjerenstva protiv bivšeg čelnika SDP-a Davora Bernardića, koji je primio stipendiju privatne škole dok je bio saborski zastupnik. H
Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”