Novosti
PRESUDE IZ SRBIJE ZA OVČARU

Obiteljima masakriranih neprimjereno niske naknade
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Fond za humanitarno pravo smatra da su iznosi koje je sud odredio za isplatu preniski i traže poštivanje prakse ELJSP-a

Beogradski Fond za humanitarno pravo objavio je u petak kako su obitelji ubijenih na Ovčari kod Vukovara "ostvarile pravo na naknadu štete". Kako se navodi, Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je tri presude Prvog osnovnog suda u Beogradu kojima je dosuđena naknada štete članovima obitelji ubijenih na poljoprivrednom dobru Ovčara, u studenome 1991. godine, i, dodaje se, obvezao Ministarstvo obrane Republike Srbije da isplati novčane iznose na ime naknade štete zbog smrti bliske osobe."Fond za humanitarno pravo smatra da su ovi postupci rijetki primjeri efikasnog suđenja u postupcima za naknadu štete, ali da su dosuđeni iznosi žrtvama neprimjereno niski i ne odgovaraju standardima koje je uspostavio Europski sud za ljudska prava", naveli su iz FHP-a.

Podsjećaju pritom i kako su presudom Okružnog suda u Beogradu, iz 2009. godine, osuđeni pripadnici Teritorijalne obrane Vukovar i dobrovoljačke jedinice "Leva supoderica" - a obje su djelovale, navodi se, u sastavu JNA - (Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba) - na višegodišnje kazne zatvora za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na Ovčari, od kojih su identificirane 193 osobe koje su imenom i prezimenom navedene u toj kaznenoj presudi. Prvostupanjska presuda potvrđena je presudom Apelacijskog suda u Beogradu 2017. godine.

Iz FHP-a dalje navode kako su na temelju te presude obitelji ubijenih pokrenule postupke za naknadu štete zbog smrti bliske osobe protiv Ministarstva obrane Srbije. Objašnjava se kako su tražene naknade bile po dva milijuna dinara, odnosno oko 126.600 kuna (prema tamošnjim odredbama), dok su nacionalni sudovi u tri dosadašnje parnice dosudili iznose u rasponu od oko 44.000 do 57.000 kuna za svakog tužitelja pojedinačno "smatrajući dosuđene iznose adekvatnim za naknadu nematerijalne štete po toj osnovi".

"FHP smatra da, unatoč tome što su sudovi usvojili tužbene zahtjeve i što su postupci pravomoćno okončani u roku od dvije godine, što su rijetki pozitivni primjeri efikasnog postupanja, dosuđeni iznosi ne zadovoljavaju standard pravedne naknade zbog smrti bliske osobe, odnosno navedeni iznosi neprimjereno su niski i nisu u skladu sa standardima Europskog suda za ljudska prava", navodi beogradski Fond za humanitarno pravo. "Odluka sudova u Srbiji da dosuđuju trostruko manji iznos tužiteljima u ovim postupcima govori o nespremnosti domaćih sudova da primjenjuju praksu ESLJP-a i time obvežu Srbiju na isplatu naknade štete koja je u skladu s međunarodnim standardima, čime bi osigurali pravedne reparacije žrtvama ratnih zločina", zaključili su iz FHP-a.

Inače, o tužbama podignutima u Srbiji i ratnim odštetama za obitelji ubijenih na Ovčari i u Sotinu 1991. godine, bit će više riječi početkom sljedećeg tjedna, kada se u Vukovaru očekuje konferencija za novinare o toj temi.Sanja Butigan
PRAKSA EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA
FHP navodi kako je “u slučaju Brdar protiv Hrvatske ESLJP dosudio naknadu veću od 23.000 eura za nestanak člana obitelji tijekom vojne akcije u Hrvatskoj, u kolovozu 1995. godine”. “Iz tog razloga, FHP smatra da dosuđeni iznosi pred sudovima Srbije u postupcima za Ovčaru ni približno ne odgovaraju sumi koju je ESLJP smatrao pravednom u istovjetnoj situaciji, zbog čega su se članovi obitelji ubijenih obratili Ustavnom sudu Srbije kako bi ostvarili puni iznos naknade koji im pripada. Obveza sudova u Srbiji je da budu upoznati s najnovijom praksom ESLJP-a i postupaju u skladu s njom”.

Tri presude postale su pravomoćne, a odštetu mora isplatiti Ministarstvo obrane Republike Srbije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TREĆA I "BOOSTER" DOZA PROTIV COVID-19

Mobilni timovi cijepit će
u OBŽ-u na licu mjesta

2

POLICIJA EDUCIRA STARIJE OSOBE

Ne vjerujte svakoj priči, ne puštajte nepoznate u kuću

3

U HRVATSKOJ BROJ NOVOZARAŽENIH PREŠAO 3,5 TISUĆE

OBŽ: Umrle dvije osobe, 171 novi slučaj zaraze
VSŽ: 103 pozitivnih, jedna osoba umrla