Mozaik
NATIONAL GEOGRAPHIC

Ove nedjelje čak tri emisije o Hrvatskoj
Objavljeno 18. rujna, 2021.
"Gordon Ramsey: Neistražene kuhinje", "Europa iz zraka" i "Automobili iz snova - Unutar tvornice"

U nedjelju, 19. rujna, jedan od najgledanijih svjetskih TV kanala, National Geographic, odlučio je posvetiti se našoj zemlji. Tijekom tog povijesnog dana gledatelji u oko 170 zemalja svijeta imat će priliku upoznati Hrvatsku u čak tri različite emisije. Naša će zemlja biti prikazana kao top-destinacija za sve zaljubljenike u istraživanje, gastronomiju, avanturu i znanost.



Zanimljivo je i to da će večer 19. rujna na programu National Geographica biti u cijelosti posvećena Hrvatskoj. Naime, emitirat će se čak tri emisije zaredom čija se tema bavi Hrvatskom. U 21 sat najprije nas čeka epizoda emisije "Gordon Ramsey: Neistražene kuhinje" snimana u Hrvatskoj, u 22 sata kreće epizoda o Hrvatskoj iz serijala "Europa iz zraka", a nakon toga, u 23 sata, i epizoda emisije "Automobili iz snova - Unutar tvornice", u kojoj će se govoriti o Rimac automobilima.

U emisiji "Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje" gledatelji diljem svijeta vidjet će što je Ramsay, jedan od najboljih i najpopularnijih svjetskih chefova, doživio u našoj Istri. David Skoko, poznata hrvatska kulinarska zvijezda, bio je domaćin i svojevrstan vodič Ramsayju na snimanju u Istri, a kaže kako mu je to iskustvo bilo nezaboravno.

- Moram priznati da nikad u životu nisam radio s tako velikim i ozbiljnim timom, to je bilo spektakularno. Imali smo dva mjeseca pripreme, tjedan dana intenzivnog snimanja usred pandemije - bilo je to jako veliko iskustvo - kazao je Skoko u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". Skoko objašnjava kako je kroz tu epizodu prikazana povezanost Istrijana i hrane, odnosno način na koji oni žive u skladu s prirodom.

- Nas je bilo 6-7 domaćih koji smo predstavili našu Istru, svatko iz nekog svog kuta ljudi koji žive da bi pribavili kvalitetne i vrijedne namirnica. Naša kuhinja bazirana je na iskrenom i realnom lokalnom proizvodu. Osobno se ne opterećujem koja vrsta ribe se nalazi na mom meniju, prilagodim se kašeti dnevnog ulova i skladu s tim priredim meni. Takvu sličnu priču htjeli smo predstaviti i Gordonu, tako da je išao s nama u lov na ugore, nakon toga išao je loviti sipe i vaditi dondole i mušmule, pa je tražio tartufe i probao pomusti magaricu - priča Skoko i dodaje kako je u emisiji sudjelovao i njegov sin Anton, koji se aktivno uključio u podučavanje Gordona hrvatskom jeziku.

- Gordon je izrazito zabavan sugovornik, pun humora i anegdota, bilo mi je prekrasno družiti se s njim i još mi je više narastao u očima - kaže Skoko i dodaje kako smatra da bi hrvatska kuhinja trebala rasti i razvijati se na tradiciji kako bi postala prepoznatljiva.

- Naša kuhinja ima jednu tako prekrasnu veličinu i šarenilo, pogotovo zbog naše povijesti - u svaka od nacija koja je vladala ovim prostorima ostavila je jedan pečat koji je obogatio našu gastronomiju. Trebamo cijeniti vlastito i prikazivati ga punim srcem, i onda će to biti cijenjeno i primijećeno - ističe Skoko.

Epizoda o Hrvatskoj gledatelje diljem svijeta upoznat će i s osječkom obalom Drave, Lonjskim poljem, dolinom Neretve, a snimljene su i impresivne snimke spajanja Pelješkog mosta, rušenja tornja zagrebačke katedrale i popravaka penjačke stijene u NP-u Paklenica.



Tanja Kvorka
u emisiji
I OSJEČKA

OBALA

DRAVE

HYPERLAPSE
Nova sezona prikazuje neke od najboljih kulturnih i zemljopisnih znamenitosti u Europi kroz zapanjujuće hyperlapse fotografije iz zraka. Snimke iz zraka nude jedinstven uvid u to kako su tradicija, inženjering i prirodne znamenitosti pomogle oblikovati kontinent i oslikali dinamičan portret regija i ljudi koji su ih očuvali. Uz Hrvatsku, tu su Norveška, Portugal, Švicarska, Irska i Island.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana