Mozaik
DOBIO PRIZNANJE SVJETSKE TAMBURAŠKE ASOCIJACIJE

Branko Uvodić: Ovo je za mene
posebna, ali i obvezujuća nagrada
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Rođeni Našičanin, poznati televizijski voditelj Branko Uvodić, nedavno je dobio priznanje za sve što već niz godina čini za očuvanje tamburaške glazbe: primio je nagradu za životno djelo od strane Svjetske tamburaške asocijacije na ovogodišnjem 14. Tamburica festu u Novom Sadu.

- Prije svega moram reći kako sam polaskan i sretan s ovom nagradom, ali isto tako naglasiti kako je ona obvezujuća i još k tome tiče se čuvanja i promidžbe tamburaške glazbe. Tamo u Novom Sadu, ali i puno, puno šire, gleda se serijal ‘‘Lijepom Našom‘‘ kroz koji se vidi kako je tambura pokazala sve svoje izražajne mogućnosti i da nema glazbenog žanra koji se ne može odsvirati na tamburici, što je veliko priznanje naizgled malom, ali glazbeno iznimno velikom instrumentu. Poseban je bio osjećaj primiti ovu nagradu na prelijepom Petrovaradinu, mjestu gdje se rodio i ban Josip Jelačić, pred mnoštvom glazbenika iz gotovo cijele Europe, ali i Brazila. Taj festival postaje sve popularniji i vjerujem kako će iduće godine, kada bude jubilarni 15., to biti pravi vatromet tamburaške glazbe kako one orkestralne tako i solističke - kaže Uvodić te naglašava posebno kako su velika čast za hrvatsku tamburašku glazbu bile i tri nagrade koje je primila Cecilija te nastup još jedne legende slavonske glazbe Franje Slavka Batoreka.

- Ona je dobila tri velike nagrade i proglašena najuspješnijom pjevačicom toga festivala i ljudi su bili oduševljeni njezinom interpretacijom, ali i njezinim ukupnim radom kako kao pjevačice tako i kao urednice i voditeljice. Posebno mi je drago da je na tom prestižnom svjetskom festivalu već dugi niz godina više nego aktivan, u organizaciji, naš veliki prijatelj i veliki glazbeni pedagog kada je tambura u pitanju Franjo Slavko Batorek. On je bio i član međunarodnog stručnog ocjenjivačkog povjerenstva i evo, u razgovoru s njim, također je biranim riječima pričao o ovom festivalu. Moram odmah najaviti kako će se 25., 26. i 27. studenoga održati Kongres Svjetske tamburaške asocijacije na kojemu ću na njihov poziv održati predavanje o fenomenu serijala "Lijepom Našom" i tamburaškoj glazbi u Hrvatskoj. Velika je to čast za mene, surađivati s ovako cijenjenim i divnim ljudima kao što je npr. legenda Jovan Joca Pejčić i mnogi drugi - kaže Branko Uvodić.

Pričati s Brankom Uvodićem, a ne pitati o serijalu ‘‘Lijepom Našom‘‘ gotovo je nemoguće.

- ‘‘Lijepom Našom‘‘ nazvao bih pokretom koji čine čuvari tradicije i tradicijske kulture bez obzira na to sviraju li tamburicu, mandolinu, cimbal, harmoniku ili gitaru, pjevaju li a capella ili uz pratnju i na kraju bilo kojem dijelu Lijepe Naše pripadali, sasvim sigurno su prigrlili taj serijal kao platformu gdje mogu prikazati tek malen dio iz prebogate riznice tradicije. Puno je tu prošlo izvornih pjesama, zaista prebogati smo tom tradicijskom kulturom i mislim da bi nam i ovaj serijal mogao biti dobar dio naše turističke ponude. Serijal će biti nastavljen i zapravo svi ga jedva čekamo - zaključio je Branko Uvodić. V.Grgurić
’’Lijepom Našom’’ nazvao bih pokretom koji čine čuvari tradicije i tradicijske kulture, kaže Uvodić

Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike