Magazin
TJEDNI OSVRT

SDP-ovcima "kao" nije jasno zašto gube na rejtingu?!
Objavljeno 18. rujna, 2021.

Već je teško izabrati i riječi kako bi se opisalo sve što se događa u SDP-u. Unutarstranačkim ratovima i izbacivanjima neistomišljenika nikada kraja. Stranka im svakodnevno tone sve dublje, a SDP-ovci se “prave grbavi” da ne znaju razloge.



A bar bi trebali znati ono najvažnije, da su se zbog bavljenja samima sobom udaljili od socijaldemokratskih postulata, da zanemaruju očekivanja birača, bar onih o radničkim pravima. I tko bi im onda takvima, bljedunjavima od naprezanja u sukobima, i vjerovao. Ne pomažu ni promjene predsjednika, nakon postojanog Ivice Račana, malo duže tu se zadržao Zoran Milanović, pa smo sad već nakon Davora Bernardića došli do Peđe Grbina. No, nije problem samo u šefovima partije, nego i uljuljkanoj vrhušci koja tavori na privilegijima i u konačnici samo kima glavom. Jer u posljednje vrijeme kao da im je jedini posao izbacivanje iz stranke. Tako i ovih dana, početkom jesenskog zasjedanja Sabora. Novi lom i agonija samo se pojačava. Ni sjednica saborskog Kluba zastupnika nije odgovorila na pitanje koliko članova zapravo ima saborski Klub. Ima li još uvijek 32 člana ili je izbačena četvorka iz stranke, Zvane Brumnić, Nikša Vukas, Rajko Ostojić i Marina Bilić Opačak, nepoželjna i u Klubu, pa ostaju na samo 28 članova, ili 26 ako se računaju i inkriminirani Stjepan Kovač te Matija Posavec. Kada su članovi Kluba to pitanje htjeli staviti na dnevni red i istjerati stvari na čistac, Grbin je, navodno, naprasno pobjegao iz dvorane. Naime, primjećuju analitičari, umjesto “konačnog obračuna” vrh SDP-a izabrao je strategiju nesuočavanja sa stvarnošću i problemima koji su nastali kad su Tajništvu Sabora prijavili da Klub ima 28 članova. Time su de facto pokušali “potiho” izbaciti četvorku. Tajništvo je odbilo to brojno stanje prihvatiti jer, da bi odluka Kluba bila legalna, isključena četvorka trebala je dati svoj potpis na ispisnicu. Ukratko, Grbin je htio izigrati članove Kluba. No, očito ni to ne zna, iako ga se kao pravnika, nakon Vladimira Šeksa, titulira jednim od boljih poznavatelja saborskog Poslovnika, a nije jasno ni kakve koristi od sveg tog rasula ima.

Cjelokupnu situaciju najbolje je opisao prilično potreseni Davorko Vidović: “Kao senior među kolegama moram reći da sam nazočio jednom sastanku na kakvom nisam imao prilike biti puno puta u ovih 30 godina koliko sam u SDP-u. Očekujem da vodstvo stranke snosi političke konzekvence jer ove fiškalije, bježanja, tko ima, tko nema - nemaju smisla. Stanje je neodrživo na ovakav način. Nemam ništa ni protiv unutarstranačkih izbora ako se stvari ne mogu drukčije riješiti”, zaključio je.



Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike