Regija
IVAN BOSANČIĆ GRADONAČELNIK I PREDSJEDNIK ORGANIZACIJSKOG ODBORA

Vinkovačke jeseni više su od pola stoljeća odraz grada i duše njegovih stanovnika
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Vinkovci su gradilište s 1,5 mlrd. kuna ugovorenih projekata iz fondova EU-a

Ivanu Bosančiću Vinkovčani su na svibanjskim izborima dali još jedan mandat da vodi Grad jer su, očito, zadovoljni onim što i kako radi. Koliko je gradonačelnik, toliko je i na čelu Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni, pa ima što reći i o Vinkovcima i o Jesenima.



Prošle, jubilarne Vinkovačke jeseni zbog pandemije su bile skromnije, kako će biti ove godine?

- Prošle su godine Vinkovačke jeseni bile skromnije ako gledamo broj dana trajanja onih glavnih priredbi u Vinkovcima. Ipak, ako znamo da smo danima prije tu našu manifestaciju predstavljali u svim krajevima Hrvatske i da je velik broj građana doživio Jeseni u svojim gradovima, onda možemo reći kako su bile drukčije, ne i skromnije. Ove godine sve ide po planu, počele su u petak, 10. rujna, Folklornim večerima, i trajat će sve do nedjelje, 19. rujna. No i ovaj put brigu za zdravlje morali smo staviti na prvo mjesto. Iako smo se organizacijski vratili na period prije pandemije, poduzeli smo i sve potrebno kako sigurnost posjetitelja ne bi bila ugrožena. Tako sve priredbe, kako one središnje folklorne tako i one popratne zabavne, održavamo na otvorenom, odnosno velikog šatora ove godine neće biti. Zbog istih razloga neće biti ni Šokačkih divana.

Kakve su programske novine dobili Vinkovčani i njihovi gosti?

- Ovogodišnje Jeseni izuzetno su sadržajno bogate i svi koji dođu u Vinkovce u vrijeme manifestacije moći će pronaći nešto što će ih oduševiti. Na programu su veliki koncerti domaćih glazbenih zvijezda, mnoštvo folklornih priredbi, zabavni sadržaji za djecu i mlade i drugo. Kao novinu izdvojio bih Dvorište ideja, koje je od petka do utorka bilo mjesto za igru i druženje za naše najmlađe. Tijekom pet dana programa za zabavu i učenje pobrinule su se brojne udruge, umjetnici, kazališta i škole. Dvorište ideja smješteno je u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, a posjetitelji su mogli uživati u bogatom programu, osobito u kvalitetnim radionicama poput izrade naljepnica, radionice glume i fizičkog teatra te glazbene radionice s elementima muzikoterapije. Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci davne 1970. bila je začetnik i organizator prvih Dječjih vinkovačkih jeseni, koje su danas jedna od najvažnijih priredbi naše najveće manifestacije. Knjižnica je u povodu te velike obljetnice organizirala literarni nagradni natječaj "Male vinkovačke jeseni", u kojem su mogli sudjelovati učenici iz cijele Hrvatske, a u subotu su najuspješnijima dodijeljene nagrade i priznanja. Bila je to također sjajna ideja jer su kroz taj natječaj djeca i mladi iz svih krajeva Lijepe Naše svojim radovima pokazali koliko vole i cijene svoj zavičaj. Ne smijemo zaboraviti ni naše lovce, koji ove godine prvi put sudjeluju na Vinkovačkim jesenima, a koji su pet dana kuhali po 400 porcija čobanca za sve posjetitelje.

Koji su programi u Jesenima, prema vašem mišljenju, najzanimljiviji?

- Sve folklorne priredbe vrlo su zanimljive, sadržajne i posebne. No sama svečanost otvorenja i svečani mimohod, uz Dječje jeseni, ono je što privlači najviše pozornosti. Večerašnje Svečano otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni donosi nam još jednu slavonsku priču ispričanu na zanimljiv i atraktivan način. Ovogodišnja tema posvećena je tematskom stihu starovjerskog svatovca "Ide dika, kapu najerio". Scenarij donosi prikaz nekadašnjeg života, kada je ulicama Vinkovaca bujao život isprepleten građanstvom, pripadnicima takozvanog visokog društva, ali i starosjediocima, šokačkim življem. Radnja se odvija početkom 20-ih godina prošlog stoljeća, kada malena varoš Vinkovci dobiva službeni status grada. Svečani mimohod naša je najspektakularnija priredba, koju nema potrebe posebno predstavljati. Dovoljno je reći kako će okupiti društva iz Hrvatske i dijaspore s gotovo 2300 sudionika. Ulicama grada proći će i predstaviti se 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 25 konjskih zaprega i oko 30 jahača.

Ne bojite se pogoršanja epidemiološke situacije?

- Straha nema jer poduzeli smo sve potrebno kako bismo spriječili moguće neželjene situacije. Podsjećam kako se sve priredbe održavaju na otvorenom, uz poštovanje svih zadanih epidemioloških okvira.

I najoštriji kritičari aktualne vlasti priznaju da se u gradu puno gradi, vide se kranovi... Što je od toga najvažnije za grad?

- Teško je nešto posebno izdvojiti jer Vinkovci su proteklih godina veliko gradilište, s gotovo 1,5 milijardi kuna ugovorenih projekata i osiguranih EU sredstava. Početak radova na novom nadvožnjaku Borinci, vrijednom 80 milijuna kuna, ipak je nešto što godinama čekamo i što je za Vinkovce od velikog značenja. Tim projektom omogućit ćemo stanovnicima Borinaca da lakše i brže stignu do središta grada. Jako je važna i istočna obilaznica, vrijedna 120 milijuna kuna, koja je uvelike rasteretila gradski promet. U Poduzetnički inkubator uloženo je više od 21 milijuna kuna, svi su kapaciteti popunjeni i taj je objekt velik korak k razvoju poduzetništva. Treba naglasiti i kako smo u obnovu triju škola i triju vrtića te zgrada javne namjene uložili 37,8 milijuna kuna. Najveći projekt koji se odvija na području grada projekt je aglomeracije, vrijedan više od 380 milijuna kuna. Njegovom provedbom osigurat ćemo veću priključenost stanovništva na mrežu odvodnje te rekonstrukciju postojeće i završetak izgradnje nove mreže. Velik je projekt za naš grad izgradnja nove zgrade knjižnice, vrijedne 50 milijuna kuna.

Kako napreduju radovi na knjižnici, hoće li biti gotovi u roku? Kada će Vinkovčani moći u novu knjižnicu?

- Gradnja Gradske knjižnice i čitaonice počela je 13. veljače 2020. i od tada radovi teku neometano, prema predviđenom planu i dinamici. Do kraja godine planirano je ustakljenje prednje i stražnje fasade, postavljanje kompletnih instalacija te glazure i žbukanja. Završetak radova predviđen je za veljaču 2023., nakon čega slijedi nabava opreme i opremanje.

Grad Vinkovci ima razrađen program demografske politike, podsjetimo čime Grad sve nastoji zadržati mlade obitelji.

- Brojnim programima i projektima nastojimo osigurati da Vinkovci budu mjesto u kojem će se ostajati, ali i u koje će mladi dolaziti. Tu mislim na programe kojima pomažemo roditeljima i učenicima osnovnih i srednjih škola, sredstva izdvajamo za kupnju školskog pribora, sufinanciranje javnog prijevoza, sufinanciramo boravak djece u vrtićima, osiguravamo stipendije studentima i naknade za novorođenčad. Trudimo se i da svi dijelovi grada budu jednako zastupljeni, u gradskim četvrtima izgrađena su moderna, multifunkcionalna sportska igrališta i dječja igrališta. Vinkovci su i grad manifestacija, kulture i sporta i svatko može, u svako doba godine, pronaći nešto za zabavu i nešto u čemu može aktivno sudjelovati. Ipak, svjesni smo kako su za ostanak mladih najvažnija radna mjesta i pristojna primanja. Stoga smo posebno fokusirani na razvoj gospodarstva i poduzetništva te ćemo poduzeti sve kako bismo stvorili preduvjete za rast i napredak.

Na svakom koraku u gradu mogu se vidjeti njegovane cvjetne gredice, uređeni donedavno zapušteni dijelovi ulica i trgova, parkovi, a to građani cijene. Kakvi su planovi u tom smislu?

- Nakon kompletnog uređenja središnjeg gradskog parka i svakodnevnih radova na uređenju šireg središta, cilj nam je postupno uređenje i drugih dijelova grada. Kada je o uređenju grada riječ, prije svega bih izdvojio radove na cestovnoj infrastrukturi. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci dovršeni su radovi u dvije od tri najprometnije gradske ulice, a vrijednost radova na cestovnoj infrastrukturi u Vinkovcima u prošloj je godini dosegnula gotovo 80 milijuna kuna. Uz asfaltiranje nekih manjih ulica, dovršeni su i radovi na nekim od najvećih i najprometnijih vinkovačkih ulica, odnosno u Ulici Hansa Dietricha Genscehera, Lapovačkoj i Zvonarskoj ulici. Najveći posao bilo je uređenje Ulice Ruđera Boškovića, vrijedan gotovo 22 milijuna kuna, a kojim smo otklonili dugogodišnji prometni problem u toj ulici, koja sada ima najmoderniju i najsigurniju prometnicu u gradu. Ulaganja se nastavljaju i u uređenje pješačkih staza i modernizaciju javne rasvjete, a u posljednje vrijeme prilično su aktualni i poslovi na rekonstrukciji vodoopskrbne mreže.

Poruka Vinkovčanima i njihovim gostima na 56. Vinkovačkim jesenima?

- Vinkovci su grad široke slavonske duše, grad ponosnih ljudi koji znaju čuvati svoje običaje i sjećanje na dugu i slavnu prošlost. Vinkovačke jeseni više od pola stoljeća odraz su našega grada i njegovih stanovnika. Uvijek spremne prigrliti i ugostiti čuvare tradicijske kulture i posjetitelje iz svih hrvatskih krajeva i dijaspore, svijetu prenose priču o Vinkovcima kao gradu pjesme, plesa i nasmijanih lica. Pokažimo i ovaj put kakvi smo domaćini, koliko nam znače naši gosti te s koliko ljubavi i poštovanja pristupamo očuvanju naše neprocjenjive baštine.



Miroslav Flego
Do kraja 2023. Vinkovci će dobiti veliku, modernu i funkcionalnu knjižnicu, posebnog vizualnog identiteta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike