Regija
SREDIŠNJA MJESTA KUŠAČKIH I ZABAVNIH DOGAĐAJA

Cijeli Vinkovci na sokaku, Slavonskom ili Vinskom
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Tu se može dobro pojesti i popiti, poslušati tamburicu, i kupiti sve - od reklje do pekmeza

Već šestu godinu, od jubilarnih, 50. Vinkovačkih jeseni, središnje mjesto društvenih, zabavnih, tamburaških, kušačkih događaja jesenske manifestacije u najstarijem europskom nastanjenom mjestu Slavonski je sokak, koji se proteže platoom uz Bosut, na Trgu Franje Tuđmana. Svoje proizvode na Slavonskom sokaku predstavlja 51 izlagač, proizvođač i obrtnik u šest velikih kućica, deset malih i na 31 štandu. Ponuda je, kao i prijašnjih godina, bogata i raznolika. Na Sokaku se može ponoviti u šokačku haljinu, jaknu, košulju i brojne druge odjevne predmete, može se nabaviti i neki modni dodatak poput naušnica ili torbica, ali i kupiti predmete od kože, krzna ili drva. Mnogi su razveselili svoje najdraže ponekom rukotvorinom, drvenom igračkom, zlatovezom, šlingom... Ovdje se mogu kušati domaći suhomesnati proizvodi, na štandovima i u kućicama kupiti domaća ulja, vina, med i pekmez, osladiti se poderanim gaćama, lepinjicama ili nečim s roštilja.



Dobra zabava sastavni je dio svakog Slavonskog sokaka, pa zvuci tamburice ponovno prate sve posjetitelje u istraživanju bogate domaće ponude, a za to su se ove godine pobrinuli tamburaški sastavi Sanjalice, Tambura band i Versum, koji se izmjenjuju svaki dan od 18 do 22 sata.

Novina ovogodišnjeg Sokaka bio je čobanac, koji su svaki dan od 10. do 15. rujna priređivala četiri lovačka društva te Vinkovčanima i njihovim gostima dijelila po 400 porcija.

Nakon obilaska Slavonskog sokaka red je posjetiti Vinski sajam, uz park na Trgu bana Šokčevića, gdje posjetitelje, svih dana jesenskih svečanosti od 16 sati pa sve do ponoći, očekuje šest slavonskih, srijemskih i baranjskih vinara te vrhunska vina. Kada je prije četiri godine prvi put otvoren, mnogi su potvrdili kako je upravo to enološki sadržaj koji je nedostajao manifestaciji – mjesto njegovanja, širenja i promocije vinske kulture u Slavoniji, gdje su rakija i pivo na prvom mjestu.

Graševina, pinot bijeli, rajnski rizling, chardonnay, cabernet sauvignon i frankovka samo su mali dio bogate vinoteke Iloka, grada iz kojega stiže većina izlagača na Vinskom sokaku. Tu su vinarije Vinar, Papak, Podrum Marija, Iločki podrumi i OPG Barbarić, a među njima su i Podrumi Krešić iz Šarengrada i Vina Belje iz Kneževih Vinograda. Među vinarima je i kućica vukovarsko-srijemskog Agroklastera, gdje svoje proizvode, koji se sljubljuju s vinima, nude domaći proizvođači – nakon gutljaja vrhunskog vina slijedi slasni zalogaj, domaći suhomesnati proizvodi i sirevi raznih vrsta.



Miroslav Flego
Svoje proizvode na Slavonskom sokaku predstavlja 51 izlagač u šest velikih kućica, 10 malih i na 31 štandu

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike