Novosti
PREDSJEDNIK CRNE GORE U HRVATSKOJ

Đukanović: Srbija obnavlja neostvarene ratne ciljeve
Objavljeno 16. rujna, 2021.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović u četvrtak je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem u Zagrebu, optužio Srbiju da želi obnoviti "svoje neostvarene ciljeve iz ratova 90-ih". Rekao je da je smjena vlasti prošle godine u Crnoj Gori pokazala "da nije svaka promjena dobra".



Milanović je Đukanovića pozvao u Hrvatsku u povodu "čudnih i nezgodnih" događaja u Cetinju i napetosti u povodu ustoličenja novog crnogorskog mitropolita Srpske pravoslavne Crkve Joanikija u Cetinju, simbolično važnom za crnogorski identitet. "Moja želja je bila, a mislim da govorim u ime cjelokupnih hrvatskih vlasti, da damo podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori", rekao je Milanović, istovremeno izrazivši sumnju u iskrene namjere Srbije za članstvom u EU-u. Komentirajući posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji na kraju njezinog mandata, Milanović je rekao da "nešto s tobom nije u redu ako te prečesto posjećuju". "Posjećivali su i Miloševića, i bio je sjajan partner. I onda ga više nisu posjećivali", rekao je, naglasivši kako se iz tog posjeta ne trebaju izvlačiti nikakvi zaključci o zapadnim preferencijama prema Beogradu.

Đukanović, čija je Demokratska partija socijalista 2020. izgubila vlast nakon 30 godina, napao je novu vladu, smatranu prosrpskom, da ne radi u nacionalnim interesima te da je u službi Beograda i njegove "velikodržavne" i "profašističke" politike. "Srpski svijet", sintagmu koja se sve češće može čuti od vodstva Srbije, nazvao je eufemizmom za velikosrpsku politiku. Izrazio je nadu da se neće ponoviti ratni scenarij od prije 30-ak godina, a da je na njemu da upozori na "opasnu podudarnost" tih vremena s današnjicom. Rekao je kako ih "pogađa deficit pažnje s najvažnijih europskih političkih adresa" koji je stvorio politički vakuum na Balkanu. Zbog toga se tu "nastanjuju interesi drugih, zemalja koje nastupaju s vrijednosnih platformi suprotstavljenih Europi", rekao je Đukanović, spomenuvši Rusiju koja se tu aktivirala.

Milanović je pohvalio dobre odnose dviju zemalja. "Oni nisu uvijek bili bez oscilacija, ali smo sve razjasnili", kazao je. Đukanović su susreo i s premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, a potom položio vijenac ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli". Susreo se i s predstavnicima crnogorske manjine, a u petak će s Milanovićem boraviti na Brijunima.

I.Bošnjak/H
TALAC NEZAINTERESIRANOSTI
Dvojica predsjednika kritizirali su Bruxelles, jer smatraju da nije dovoljno angažiran oko Crne Gore, iako je ona uspješnija na putu prema članstvu u EU-u u odnosu na druge zemlje zapadnog Balkana. “To što nema rata, to što, hvala Bogu, nema krvi, nije razlog da ljude držimo taocima. A Crna Gora trenutačno je talac nezainteresiranosti i zgrčenosti europske politike”, kaže Milanović, pozivajući na “preferencijalni tretman” te države koja je otvorila posljednje pregovaračko poglavlje, dok neke zemlje, stavljene u isti kolosijek, nisu ni otvorile pregovore. Kao svoj zadatak vidi “skretanje pozornosti” Zapada na to, kao i na nedavne tenzije. Zapadne države “vide utjecaj stranih sila na svojim granicama, a to ne vide u Crnoj Gori”, rekao je.

Možda ste propustili...