Novosti
SUKOBI ZBOG MASKI U OBRAZOVANJU

"Cirkusi koji se rade pred školama neprihvatljivi su"
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Učenik koji ne želi nositi zaštitnu masku u školi ni u četvrtak nije bio na nastavi u zgradi OŠ Krapinske Toplice, nego samo na tjelesnom odgoju na školskom igralištu. Ravnatelj Samson Štibohar izjavio je da su višekratni pokušaji ulaska u školu bez maske dio provokacije. "Postoji propis za stavljanje maske i s ocem vodim razgovore na svakodnevnoj bazi. Ne razumijem koje dokumente on traži, da je škola, ili oni koju su donosili te propise, izričito zabranila ili onemogućila njegovog učenika da ulazi u školu", rekao je Štibohar. Istaknuo je da škola i razred očekuju učenikov povratak na nastavu. Dodao je da je oformio koordinacijski tim za pomoć učeniku kada će doći u školu i koji će sagledati situaciju do sada, upute pravobraniteljice i kriznog tima psihologa koji je bio školi. Za neopravdane sate rekao je da postoji pravilnik o pedagoškim mjerama. "Roditelj je u svakodnevnom kontaktu s razrednicom učenika, a na kraju mjeseca vidjet ćemo što će se dogoditi od strane roditelja koji ima jedini opravdati sate", zaključio je Štibohar.

Komentirajući zbivanja u OŠ Krapinske Toplice, ministar obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da je "ovo preozbiljna situacija da bi se na njoj zarađivalo nekakve jeftine političke poene". Osudio je pokušaje da se preko obrazovanja i djece privuče pozornost medija i javnosti. "Srećom, imamo jako pametne i dobre ravnatelje u školama koji itekako rade u interesu i za dobrobit djece, pa onda nekakve čudnovate zahtjeve ni u kojem slučaju ne uzimaju u obzir", istaknuo je. Kada je riječ o situaciji u Sinju, gdje su u četvrtak učenici i nastavnici na nastavu došli s maskama, unatoč preporuci lokalnog Stožera civilne zaštite o ukidanju te mjere, ministar je odgovorio da "ravnatelji vrlo dobro znaju koje su im ingerencije, kako oni postupaju i za što su odgovorni". Ne misli da će biti sukoba između ravnatelja škola i lokalnih stožera. Na pitanje hoće li se prijeći na online nastavu ako eskaliraju brojke, ministar je odgovorio da je online nastava uvijek spremna. "Za sada idemo ovako kako smo zamislili, i nadam se da ćemo tako uspjeti i ubuduće", dodao je.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade rekao je kako su potpuno "neprihvatljivi ovi cirkusi koji se rade pred školama, ili pak šarlatanstvo gradonačelnika Sinja o tome da djeca u sinjskim školama ne trebaju nositi maske". "Trebamo se usprotiviti takvim pojavama koje ne dolaze u obzir u školama, remete normalno funkcioniranje školskih institucija, drugu djecu, druge roditelje, to nije uređena i odgovorna Hrvatska kakvu želimo", poručio je.

H/D.Pav.