Regija
PREDSTAVLJENA KNJIGA I NAJNOVIJI REZULTATI ISTRAŽIVANJA BENEDIKTINSKE OPATIJE IZ 12. STOLJEĆA

Opatija Rudina na Psunju
ima najbogatiju i
najintrigantniju ostavštinu
Objavljeno 17. rujna, 2021.

Od prvih arheoloških istraživanja prije četiri desetljeća, lokalitet Benediktinska opatija sv. Mihovila Arkanđela u Rudini na Psunju i dalje plijeni zanimanje arheologa. Svaka nova etapa istraživanja donosi neke nove spoznaje o vremenu njenog nastanka u 13. stoljeću do danas. O tome što su donijela najnovija istraživanja obavljena tekom prošle i ove godine u Gradskoj knjižnici govorio je Petar Sekulić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, voditelj revizijskih arheoloških istraživanja na lokalitetu Rudina. Večer posvećenu istraživanja Rudine organizirao je Gradski muzej Požega.

Kao uvod u temu za koju su zanimanje pokazali i sami Požežani, predstavljena je knjiga Stanka Andrića „Rudina, benediktinski samostan sv. Mihaela Arkanđela“. Kako je rekao i sam autor, ovo je prva u nizu knjiga posvećenih benediktinskim samostanima na prostoru Slavonije, Srijema i Baranje, te dodao: „Opatija Rudina izabrana je da bude prva zato što ona ima u odnosu na ostale benediktinske samostane s ovog prostora daleko najbogatiju, najzanimljiviju i najintrigantniju materijalnu ostavštinu, prije svega glasovite skulpture koje su ukrašavale crkvu, tzv. rudinske glave“. Rudinske glave, kao zaštitni znak ovog lokaliteta i Gradskog muzeja u Požegi poznate su još od 1950-ih godina. U najnovijim istraživanjima pronađena je još jedna.

Prva arheološka istraživanja počela su 1970. godine, a revizijska popraćena konzervatorsko-restauratorskim radovima 2013. godine.
Tijekom istraživanja 2020. i 2021. godine dala su dodatne zanimljivosti ovom lokalitetu. O tome Petar Sekulić pored ostalog kaže: „Prva zanimljiva ljudska priča na koju smo naišli je pronađena igračka, odnosno kocka u ruci djeteta starog otprilike pet godina. To je vrlo rijedak srednjovjekovni nalaz, do sada nam nije poznato da je tako nešto negdje pronađeno. Podsjetio je i na najstariju pronađenu krunicu u Hrvatskoj koju su Požežani mogli vidjeti prošle godine na izložbi „Kruh nebeski“ koja potječe s kraja 14. stoljeća. Ona je pronađena u grobu Margarete Podvrški uz koju je pronađena i bula pape Bonifacija iz 1396. godine. U međuvremenu pronađena je još jedna brojanica – krunica u grobu starije ženske osobe i u istom grobu srebrni prsten s rozetom. U budućnosti se planira ostatke iz sva četiri groba poslati na DNA analizu kako bi se utvrdilo jesu li oni u obiteljskoj vezi. Naime, pretpostavlja se, prema nalazima da je riječ o pripadnicima višeg društvenog statusa koji su vjerojatno bili patroni samostana i imali svoju grobnu kapelu. Sekulić je na kraju istaknuo da ima još brojnih pitanja na koje nisu pronašli odgovor vezano za benediktinsku opatiju, ali vjeruju da će buduća istraživanja dati odgovore na barem dio njih. (B.S.T.)

Možda ste propustili...

ZNANSTVENO I ZANIMLJIVO O KRALJICI JESENI

Predstojeći vikend u Požegi Festival buče

SLATINA POMAŽE GRADNJU KUĆE U SIBIĆU

Predan zahtjev za građevinsku dozvolu

Najčitanije iz rubrike