Regija
IDE I GRADNJA VRTIĆA SJEVER

Došlo je 185 zahtjeva za upis, a predškolci prazne 70 - 80 mjesta
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Broj zahtjeva sve je iznenadio. Kapaciteti su puni, pa se nije moglo udovoljiti zahtjevu za upis stotinjak djece
ĐAKOVO - Iako je u posljednje dvije godine kapacitet povećao za još približno stotinu djece, za tri skupine – uređenjem potkrovlja proširen je kapacitet u vrtićkoj kući u Botićevoj, te je izgrađen vrtić u Piškorevcima, pa smještaj s dotadašnjih 270 sada u primarnom programu pruža za 360 djece u 17 skupina – Dječji vrtić Đakovo, čiji je osnivač Grad, uoči ove pedagoške godine suočio se sa 185 zahtjeva za upis s područja grada i prigradskih naselja, ne mogavši zbog popunjenosti kapaciteta odobriti njih stotinjak.

Naišlo je to na nezadovoljstvo roditelja, najavljivali su i prosvjed. S druge strane, tolik broj zahtjeva za upis nitko sa sigurnošću ne može pojasniti, to više što su uz spomenuta proširenja Vrtića Đakovo u međuvremenu otvoreni i vrtići u Strizivojni, Semeljcima, Satnici Đakovačkoj…, što također treba značiti rasterećenje u gradu.

– Iznenađeni smo tolikim brojem zahtjeva. Nama slobodna mjesta za upis nastaju izlaskom predškolaca, kada se oslobodi 70 – 80 upisnih mjesta i tolikim brojem raspolažemo i za ovaj upis. Unutar ovogodišnjih zahtjeva za upis zaposlenih roditelja više je nego ikada. Žao nam je što nismo mogli udovoljiti svim zahtjevima, s postojećim polaznicima i novoupisanima kapacitete smo popunili do krajnjih granica s tim da kontinuirano s Gradom ulažemo u proširenje kapaciteta, a što slijedi i ubuduće – kaže ravnateljica Ambra Kordić.

Ta se tema našla i na aktualcu Gradskog vijeća – pitanje o upisima, kriterijima, reakcijama roditelja i kapacitetima gradskog DV-a postavio je vijećnik Mario Plavčić, HDZ. Tada je najavljeno da uskoro počinje gradnja još jedne vrtićke kuće DV-a Đakovo – Sjever, s četiri skupine. Najavio je to u ime osnivača gradonačelnik Marin Mandarić.

– Raspisana je javna nabava, rok za dostavu ponuda je 30. rujna, a potpisivanje ugovora s budućim izvođačem očekuje se u roku od oko mjesec i pol – najavio je. No preduvjet za svako daljnje proširenje gradskog vrtića proširenje je kuhinje, pa je tada najavljena i ta investicija, kao i uređenje prizemlja u Botićevoj.

– Grad je svjestan potrebe stalnog proširenja kapaciteta DV-a i stalno se radi na tome. Naime, samo tako možemo stati na kraj problemu velikog broja zahtjeva kojima se ne može udovoljiti – dodao je Mandarić.

– Dječji vrtić najsigurnija je ustanova za zbrinjavanje djece kako bi njihovi roditelji spokojno otišli na posao, a djecu prepustili stručnjacima. Nažalost, usprkos svim proširenjima u posljednje vrijeme, i dalje nemamo dovoljno kapaciteta i dok god tako bude, mi i zajednica nećemo biti zadovoljni. Ova problematika prepoznata je od Grada i zajednički na njoj kontinuirano radimo, stalno se prijavljujemo na javne natječaje, javne pozive i stalno na njima prolazimo – rekla je na aktualcu Kordić.

DV Đakovo je 2019. završio proširenje u potkrovlju u Botićevoj za još tri skupine sa 60 djece, i to uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju. Riješena je tada i stara ograda. U 2020./2021., uz EU sufinanciranje, izgrađen je vrtić u Piškorevcima za dvije skupine. Uz EU sufinanciranje 2018. obnovljena je (i energetski) Vila, i to s više od 2,5 milijuna kuna. Grad je u prosincu uložio u krovište "Mažuranca".

– Za svako daljnje proširenje preduvjet nam je proširenje i novo opremanje kuhinje jer kuhamo punim kapacitetom, a oprema u njoj stara je 20 godina, pa smo na natječaju Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade dobili 500.000 kuna – dodaje Kordić. Izvođaču radova postavljen je uvjet da prilikom radova ne smije omesti rad vrtića.

Suzana Župan
Uvode se e-Upisi, bez papirologije
Prilikom sljedećih upisa djece u Dječji vrtić Đakovo, najavljuje njegova ravnateljica Ambra Kordić, roditeljima će biti omogućeno obaviti ih elektroničkim putem (e-Upis). Zbog toga je upravo u tijeku edukacija za to.

– Praktički to za roditelje znači da prilikom upisa djece neće u vrtić morati donositi papirologiju, nego će upis djece obavljati preko aplikacije – najavljuje ravnateljica DV-a Đakovo Ambra Kordić.

Najčitanije iz rubrike