Regija
OBVEZE PRISTIŽU, A IZOSTAJE PRILJEV SREDSTAVA

Babina Greda diže kredit dok čeka povrat uloženog novca
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Općina za projekte potražuje oko 4,3 mil. kuna, a zadužuje se za 2 milijuna
BABINA GREDA - Općina Babina Greda već godinama pomaže učenicima u opremanju za novu školsku godinu - osnovcima kupnjom radnih bilježnica i obrazovnog materijala, a srednjoškolcima isplatom jednokratne novčane pomoći. Ove će godine učenici srednjih škola prvi put ostati uskraćeni.

Načelnik Josip Krnić izvijestio je sumještane da Općina nije u mogućnosti sufinancirati kupnju udžbenika za školsku godinu 2021./2022. u iznosu od po 300 kuna, i to zato što je općinski proračun opterećen raznim investicijama i projektima koji moraju biti na vrijeme realizirani. Napominje da su neki projekti već zaživjeli, primjerice Dječji vrtić "Regoč", kojemu je potrebno osigurati financijska sredstva za redoviti rad. U vrtić je uloženo 8,5 milijuna kuna, od kojih 7,4 milijuna kuna iz EU fonda za ruralni razvoj, a Općina je odvojila i dodatna sredstva za njegovo opremanje. Vrtić će ih godišnje stajati oko 1,1 milijun kuna. Ondje je zaposleno devetero djelatnika. Ekonomska cijena vrtića je 1500 kuna – za prvo dijete roditelji plaćaju 750 kuna, za drugo 500 kuna, za treće dijete 200 kuna, a preostali iznos sufinancira Općina.

– Trenutačna financijska situacija nije nam baš naklonjena zbog toga što sami financiramo realizaciju EU projekata, a država nam, konkretno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kasni s isplatama – pojašnjava Krnić. Za dječji vrtić, rekonstrukciju groblja i pješačkih staza te izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta Općina potražuje približno 3,7 milijuna kuna, a oko pola milijuna kuna od resornog ministarstva za program "Zaželi".

Općinsko vijeće u ponedjeljak je donijelo odluku o kratkoročnom zaduženju Općine kod PBZ-a prekoračenjem po transakcijskom računu za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza. Iznos kredita je dva milijuna kuna, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,85 posto godišnje na rok otplate od jedne godine. Općina će njime osigurati sredstva za dobavljače, što im je, pojašnjava Krnić, isplativije nego da se oni zadužuju uz mnogo veće kamate. Na taj način, napominje, ujedno i pomažu gospodarstvu da sačuva likvidnost.

U prvih šest mjeseci 2021. proračunski su prihodi na približno 39 posto ostvarenja, od ukupno planiranih 19.890.440 kuna.

– Trenutačno smo u minusu oko 700.000 kuna i ovo je prvi mjesec u kojemu smo morali ići u minus da bismo platili dobavljače – pojašnjava načelnik.

Najavljuje i skorašnji rebalans općinskog proračuna.

– Moramo odgovorno i racionalno gospodariti proračunom jer to je novac svih mještana. Žao mi je što nismo bili u mogućnosti osigurati novac za srednjoškolce, ali situacija je sada takva. Kada možemo, uvijek pomognemo, a ljudi moraju shvatiti da Općina nije socijalna ustanova. Pred nama je rebalans proračuna i rezat ćemo i skidati sve ono što u ovoj godini ipak neće moći ići. Tu je i projekt izgradnje trga u centru sela, inače vrijedan oko pet milijuna kuna - zaključuje.

Marija Lešić Omerović
DAJU 15 STIPENDIJA
”Ove smo godine malo više uložili u našu školu, oko 350.000 kuna. U okviru projekta ‘Smart Rural 21’ učionice tehničke kulture, biologije i kemije uređene su i opremljene novim namještajem i potrebnom opremom. Tu je alat za modelarstvo, 3D printeri, meteorološka postaja, teleskop, mikroskopi, pribor za pokuse... Učenicima smo kupili obične i radne bilježnice”, govori načelnik. Općina srednjoškolcima sufinancira prijevoz, a za akademsku godinu 2021./22. odobrit će 15 stipendija redovitim studentima s prebivalištem na području Babine Grede u iznosu od 1200 kuna. Ove je godine i u uređenje šest kilometara poljskih putova uloženo više od milijun kuna. Krnić zahvaljuje i Hrvatskim vodama na nastavku radova na popločavanju korita Berave, do dječjeg vrtića, što im puno znači.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike