Regija
U DNEVNI RED VIJEĆA NIJE UVRŠTENA GRADNJA ŠPORTSKO-REKREACIJSKOG CENTRA

Načelnik i oporbeni HDZ napustili sjednicu
Objavljeno 17. rujna, 2021.
MARIJANCI - Nezadovoljni što u dnevni red nije uvršten prijedlog odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt gradnje športsko-rekreacijskog centra Marijanci, oporbeni vijećnici HDZ-a napustili su sjednicu Općinskog vijeća Marijanci. Načelnik Darko Dorkić, koji je prijedlog poslao u proceduru 19. kolovoza, prozvao je predsjednika Vijeća, nezavisnog Ivana Mesaroša, za kršenje Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Poslovnika o radu Općinskog vijeća i Statuta Općine Marijanci jer je u dnevni red sjednice odbio uvrstiti prijedlog te ga nije poslao ni nadležnom radnom tijelu.

Prema Dorkićevim riječima, predsjednik Vijeća nije primijenio članak 67. Poslovnika o radu Općinskog vijeća, koji kaže da se prijedlog akta podnosi predsjedniku Vijeća, koji pripremljeni nacrt odluke upućuje nadležnom radnom tijelu Vijeća, te članak 77. Statuta Općine Marijanci. Napomenuo je da će zatražiti upravni nadzor zakonitosti rada Općinskog vijeća.

– Predsjednik Vijeća ne može odlučivati koje će prijedloge akata, a koje neće uputiti nadležnim radnim tijelima, nego najkasnije u roku od mjesec dana o njima raspraviti na Vijeću. Ovdje se radi o namjeri da se kukavički, bez rasprave, onemogući prijava projekta na natječaj za Mjeru 7. Programa ruralnog razvoja. Predsjednik ovim činom pokazuje da nije spreman za dogovore, bez kojih se ne može voditi ozbiljna politika – kazao je Dorkić i pozvao predsjednika Vijeća da sljedeći tjedan sazove sjednicu na kojoj će biti projekt gradnje športsko-rekreacijskog centra.

– Glavni razlog zašto prijedlog nije stavljen na dnevni red jest to što Klub vijećnika HNS – Nezavisna lista Ivan Mesaroš – Nezavisna lista Josip Dukmenić nije upoznat s detaljima tog projekta. Neću dići ruku za projekt za koji ne znam koliko košta i koliki je udjel Općine. O tom projektu ne znam ništa. To je jedini razlog, a nije izbjegavanje daljnjeg razvoja općine – rekao je Mesaroš.

Međutim, oporba je napustila sjednicu, koja je nakon stanke nastavljena jer je vladajuća većina (HNS, NL Ivan Mesaroš i NL Josip Dukmenić) imala kvorum. Sve odluke donesene su jednoglasno. S dnevnog reda skinuto je polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna te polugodišnje izvješće o radu načelnika, s obzirom na to da je izvjestitelj, načelnik Darko Dorkić, napustio sjednicu. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana