Mozaik
IVAN KARADŽA STRUČNI TAMBURAŠ I PJEVAČ SASTAVA POSEGANA

Sastav koji je sa svirkama počeo u Kini, a ne u Požegi
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Četvorica u Glazbenoj školi Požega predaju tambure, a bubnjar udaraljke

Tamburaški sastav Posegana iz Požega čini šest vrsnih glazbenika. To su Igor Kovačević na bubnjevima, Marko Marić na gitari, Dominik Škraba na bas-gitari, Saša Botički na klavijaturama i braču, Antun Ančić na bisernici i Ivan Karadža na akustičnoj gitari i bugariji. Četvorica od njih u Glazbenoj školi Požega predaju tambure, bubnjar predaje udaraljke, a i šesti član završio je osnovnu glazbenu školu. Svi članovi benda su iz Požege i okolice, pa im je i sjedište u Požegi, a iz ljubavi prema svome kraju nazvali su se Posegana, što na latinskom znači "požeški".



Nismo klasičari


Bend je osnovan 2012. godine i odmah je počeo s autorskim radom, pa je tada nastala i pjesma "Doživotno tvoj". Sljedeće godine bend je nastupio na Aurea festu u Požegi s tom pjesmom, postala je popularna i svojevrsni je zaštitni znak Posegane. Autorica teksta je Štefanija Soldan, glazbu je napisao Marko Tomasović, a aranžer je Zvjezdan Marjanović.

- S tim trojcem napravili smo većinu pjesama na albumu, ponosni smo na to i zahvalni smo im što su uložili svoje vrijeme, znanje i trud na nas. Pjesma je postala vrlo popularna, pa smo je uvrstili i na naš prvi album i po njoj nazvali cijeli album, koji je 2017. godine obuhvatio deset pjesama, singlova s pretežito ljubavnom tematikom spojenih u jednu cjelinu. Imamo i nekoliko novih singlova, ali za sljedeći album moramo još marljivije raditi - ispričao nam je stručni tamburaš i sjajni pjevač Ivan Karadža.

Posegana najčešće nastupa na svadbenim svečanostima, ali, kažu, dogodi se i poneki koncert. Karadža se prisjeća koncerata u Požegi, cjelovečernjeg nastupa u osječkom Muzeju okusa s Nenom Belanom 2018. godine, koncerta neposredno prije pandemije u Požegi s Perom Galićem iz Opće opasnosti 2020. godine, a u dogovorima su još neki nastupi.

- U nekoj skorijoj budućnosti planiramo izdati novi singl i njime utrti put k drugom albumu, a u međuvremenu svirati, organizirati koncerte, nastupati što više. Pola i više godine zbog pandemije nismo svirali i doista nam je to nedostajalo. Radili smo koliko su to mjere dopuštale, u to se vrijeme nismo smjeli ni viđati, a kad su mjere popustile, vježbali smo. Nazvao bih nas zabavnim bendom s primjesama tambure u vidu bisernice i brača. Mi nikako nismo klasični tamburaši, ali mijenjamo instrumente i trudimo se njegovati tamburašku tradiciju i možemo "odraditi" i klasični tamburaški repertoar - priča Karadža.

Ivan Karadža kaže da je Posegana prije nekog vremena, kad je sastav "izbacivao" nove pjesme, bila dosta dobro zastupljena u programu požeških lokalnih radiopostaja, ali zbog njihova ugovora s Croatia Recordsom za sastav su čuli i dalje pa je emitiran u Osijeku, Belom Manastiru, u Hercegovini… Posegana se ubraja u pop-tamburaške sastave, i članovi kažu da se trude zvučati i raditi taj posao što bolje.

U devet godina postojanja benda izmijenjalo se članstvo benda zbog različitih životnih i poslovnih situacija, ali trojica - Ante, Saša i Ivan vjerni su bendu od prvoga dana. Ivan Karadža pomogao je bendu riješiti problem prostora za održavanje proba, a snimanja obavljaju u požeškom studiju Hard Work ton-majstora Ante Akrapa i Zvjezdana Marjanovića.

Brunin bend


Jedna zanimljivost veže se uz članove benda neposredno prije osnivanja Posegane 2012. godine, jer su oni i ranije bili aktivi glazbenici u bendu Brune Oberan, kasnije uspješne sudionice showa "The Voice Hrvatska". Naime, sasvim slučajno na jednoj gaži u Zagrebu čuo ih je kineski poduzetnik za nekretnine, svidjela mu se njihova glazba i pozvao ih je na turneju po Kini. U toj dalekoj zemlji Bruna i njezin bend proveli su nezaboravnih mjesec dana kao prave rock-zvijezde, pa bismo mogli reći da je začetak Posegane u Kini, a ne u Požegi. "Made in China", šali se Karadža.

- Imam osjećaj da se kod nas tamburaška glazba ponovno vraća na scenu. Prije dvadesetak godina ona se slušala u svakom kutku Slavonije, pa i Hrvatske, a onda je došao taj novi val i potisnuo tamburaše. Ove godine smo nas četvorica svirali u festivalskom orkestru na Aurea festu, na glavnoj večeri Zlatne žice Slavonije, naš Antun Adžić bio je i voditelj tog orkestra, i doista je bilo lijepih, pravih tamburaških pjesama. Baš je ove godine bilo lijepo u Požegi, mislim da dugo nije bilo toliko iznimno dobrih pjesama na festivalu. Nadam se da će to prepoznati i radiopostaje, i požeške i ostale regionalne, i pokazati to u svojim programima - optimističan je Ivan Karadža.



Petar Žarković
Možda ste propustili...

HRT ORGANIZIRA FLASH MOB U PET HRVATSKIH GRADOVA NA “RIM TIM TAGI DIM”

Plesat će se i na osječkom mostu

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda