Kultura
"ČITANJEM DO UKLJUČIVOGA DRUŠTVA"

Dodijeljeno 12 ugovora knjižnicama za potporu uključivosti čitatelja
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je u četvrtak u NSK-u 12 ugovora o nepovratnim sredstvima knjižnicama - uspješnim prijaviteljima na Poziv "Čitanjem do uključivoga društva", ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna, kojima će se, među ostalim, nabaviti i bibliobusi. Svrha poziva "Čitanjem do uključivoga društva" je povećanje socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, povećanje dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se potiče čitanje i razvijaju čitalačke kompetencije pripadnika ciljanih skupina.

Istaknuvši kako je raduje ovaj događaj, ministrica Obuljen Koržinek objasnila je na svečanoj dodjeli ugovora narodnim knjižnicama u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) kako su iza naslova "Čitanjem do uključivoga društva" oni kojima knjiga do sada nije bila dostupna zbog različitih razloga, poput udaljenosti od mjesta u kojima su knjižnice ili zbog njihove socijalne isključenosti. Sada će, pak, zahvaljujući pokretnim knjižnicama - bibliobusima, knjige biti dostupne mnogima kojima do sada to nije bilo omogućeno. Ministrica je obećala da će se pritom Ministarstvo kulture skrbiti da odabir knjiga bude vrstan i raznovrstan. Istaknula je da će dodijeljeni ugovori u Godini čitanja pridonijeti i ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. za razdoblje do 2022. upravo u svrhu sustavnoga djelovanja na promociji i afirmaciji čitanja, odnosno razvoju kulture čitanja i pismenosti u Republici Hrvatskoj.

Ukupna financijska alokacija ovoga poziva je 41 milijun kuna, od kojih je odabranim programima skupine aktivnosti A dodijeljeno 35 milijuna kuna nepovratnih sredstava, a 85 posto tog iznosa osigurano je iz Europskoga socijalnog fonda (ESF-a) u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. - 2020., prioritetne osi 2 "Socijalno uključivanje", a Ministarstvo kulture i medija osiguralo je obvezni udio nacionalnoga sufinanciranja od 15 posto.

Na svečanoj dodjeli u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bili su i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan. Državni tajnik Jelić smatra da će dodijeljeni ugovori pridonijeti kvalitetnijem obrazovanju, podizanju čitalačke pismenosti, i to po načelu regionalne usklađenosti. Luka Bogdan je pak istaknuo kako će ovim ugovorima knjige postati dostupne za više od 4700 osoba, među kojima je i 3300 djece i mladih. Obojica su izrazila opredijeljenost svojih institucija za nastavak suradnje na takvim projektima. U ime dobitnika nepovratnoga novca za podizanje kvalitete rada narodnih knjižnica i njihove dostupnosti svima zahvalila je ravnateljica Knjižnice Marka Marulića u Splitu Grozdana Ribičić. Napomenula je da će, zahvaljujući iskazanom im povjerenju, neke knjižnice početi, a neke nadograđivati lijepu priču o dostupnoj knjizi. Ustvrdila je da se u vrijeme pandemije i elementarnih nepogoda knjiga pokazala kao mentalna potpora i sigurno utočište ljudima, posebice ona tiskana, a narodne knjižnice kao važan dio društva. Zaključila je kako knjižnice i knjižničari postižu još veće uspjehe zahvaljujući potpori Vlade i mjerodavnoga ministarstva. H
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike