Sport
DINAMO KREĆE U EUROPA LIGI

Nakon 22 godine "čekićari"
ponovno stižu u Hrvatsku
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Jedini preostali hrvatski predstavnik u europskim nogometnim natjecanjima, zagrebački Dinamo, večeras (četvrtak) od 18.45 na Maksimiru igra prvu utakmicu grupne faze Europa lige. U Zagreb stiže West Ham, koji je prošle sezone završio na šestom mjestu engleskog Premiershipa.

Neće ovo biti prvi put da popularni "londonski čekićari" igraju utakmicu u europskim natjecanjima u Hrvatskoj ili protiv nekog hrvatskog kluba. Zanimljivo, točno na današnji dan prije 22 godine (1999.) Osijek je u tadašnjem domu West Hama Upton Parku odigrao prvi susret prvog kola Kupa UEFA. U redovima West Hama tada su igrali tadašnji, a i kasnije vrlo poznati nogometaši poput engleskih reprezentativaca Franka Lamparda, Rija Ferdinanda ili Trevora Sinclaira, zatim talijanske legende Paula Di Canija, kostarikanskog napadača Paula Wanchopea, vratara Shake Hislopa (branio za Trinidad i Tobago, nap. a.), kasnije tragično preminulog Kamerunca Marca Viviena Foea ili našeg "brončanog vatrenog" Igora Štimca, a s klupe ih je vodio legendarni Harry Redknapp. U prvoj utakmici West Ham je na Upton Parku slavio sa 3:0 (Wanchope, Di Canio, Lampard), u uzvratu su u Gradskom vrtu također slavili sa 3:1 zahvaljujući pogodcima Kitsona, Ruddocka i Foea, a pogodak za Osijek postigao je Stanko Bubalo. Susreta u Gradskom vrtu sjećamo se i po "invaziji" West Hamovih navijača u Slavoniju. Bilo ih je gotovo tisuću, odlično su se zabavljali tada u Osijeku, a danas u Zagreb najavljen je dolazak čak dvostruko više navijača kluba iz istočnog Londona.

Današnji West Ham ima također nekoliko nogometaša međunarodne klase. S klupe ih vodi David Moyes. Središnjicu terena drže Čeh Tomas Souček i engleski reprezentativac Declan Rice. Zanimljivo, obojica su u lipnju igrala protiv Hrvatske za svoje reprezentacije na Europskom prvenstvu. Napad predvodi ubojiti Jamajkanac Michail Antonio, koji je u četiri ovosezonske utakmice postigao isto toliko pogodaka uz tri asistencije. Od poznatijih igrača na vratima je Poljak Fabianski, češki desni bek Coufal, zatim Alžirac Benrahma, a ovo ljeto hrvatski štih u West Ham vratio je Nikola Vlašić. Postao je šesti Hrvat u dresu West Hama nakon Slavena Bilića, koji je kasnije sjedio i na klupi "čekićara", Igora Štimca, Davora Šukera, Mladena Petrića i Nikice Jelavića. Trener Dinama Damir Krznat očekuje u ovom trenutku najjači West Ham večeras na Maksimiru.

- Pripremamo se za najboljih 11 West Hama, nevezano za to koga će oni staviti u prvu momčad. Veselimo se utakmici, uživat ćemo u njoj. I ove jeseni Europa liga u našem je gradu. Pokušat ćemo napraviti još jedan dobar rezultat - rekao je trener Dinama. K.Lacković
Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

Najčitanije iz rubrike