Regija
POTPISAN SPORAZUM O RADOVIMA NA AGLOMERACIJI SLATINA

Turskom ponuditelju povjereni su radovi vrijedni 137,5 milijuna kuna
Objavljeno 15. rujna, 2021.
SLATINA



U EPIcentru Sequoia održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina između tvrtke Komrad kao korisnika projekta te izvođača radova, turske zajednice ponuditelja ERSA INSAAT PROJE TURIZM SANAYI VETICARET A.S. i KARAS ALTYAPI INSAAT TICARET ANONIM SIRKETI. Sporazum su potpisali predstavnik izvođača radova Bülent Saruhan Sarayli i direktor Komrada Mato Miličić.



Radovi u okviru ovog sporazuma vrijedni su nešto više od 137,5 milijuna kuna te predstavljaju najveći segment projekta Aglomeracija Slatina, koji podrazumijeva izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju vodno-komunalne infrastrukture u Slatini i sedam prigradskih naselja. Projekt obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju 62 kilometra kanalizacijske mreže, izgradnju i rekonstrukciju 12 kilometara vodoopskrbne mreže, izgradnju pripreme za 2071 kućni priključak na kanalizacijski sustav, izgradnju četiri kišna preljeva te 33 crpne stanice. Također, izgradit će se i nova vodosprema kapaciteta tisuću prostornih metra te izvesti pripreme za 989 kućnih priključaka na vodoopskrbnu mrežu.



Aglomeracija Slatina jedan je od 60 projekata aglomeracije u Hrvatskoj, čija je ukupna vrijednost više od 25 milijardi kuna. Samo u Virovitičko-podravskoj županiji provode se tri projekta (Virovitica, Pitomača, Slatina) u vrijednosti od 693 milijuna kuna. Jedan od tehničkih pokazatelja projekta je i smanjenje gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe sa sadašnjih oko 50 posto na prihvatljivih 25 posto, gotovo 98 posto građana na području aglomeracije bit će priključeno na sustav javne odvodnje, svi će dobiti mogućnost priključenja na vodoopskrbni sustav, a gotovo 80 posto građana na cijelom distributivnom području bit će priključeno na sustav javne vodoopskrbe.



Obećavši da će ERSA uspješno finalizirati projekt sukladno potpisanom sporazumu, Saruhan Saarayli ponudio je suradnju Gradskog vijeća Slatine s Gradskim vijećem Bahçelievlera i u području kulturnog i tehničkog znanja i iskustava. Turski veleposlanik u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan zahvalio je hrvatskim vlastima na povjerenju u tursku tvrtku i najavio skorašnje ostvarenje bilateralne trgovine dviju zemalja opsega jedne milijarde američkih dolara.



Zadovoljstvo potpisanim sporazumom i skorašnjim početkom radova izrazili su direktor tvrtke Ersa Construction Zekeriya Ersin Oktem, direktor Komrada Mato Miličić, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Elizabeta Kos kao izaslanica ministra gospodarstva i održivog razvoja, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.



Od ukupne vrijednosti projekta Aglomeracija Slatina (266,5 milijuna kuna) prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna, od čega 152,5 milijuna kuna čine nepovratna EU sredstva iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. - 2020. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te Grad Slatina (8,1 milijun kuna). Petar Žarković



Petar Žarković
266,5

milijuna kuna ukupna je vrijednost Aglomeracije Slatina

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike