Regija
DO KADA ĆE BITI RASKOPANA

Preradovićeva: Svi radovi na aglomeraciji gotovi do prosinca
Objavljeno 16. rujna, 2021.
- Imamo obećanje izvođača da će idućeg tjedna asfaltirati - rekao je direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš
ĐAKOVO



Do kraja rujna očekujemo završetak radova što se tiče našeg izvođača u Preradovićevoj ulici. Preostat će nam potom još neke dvije točke, koje će se morati doraditi. Imamo obećanje izvođača da će idućeg tjedna asfaltirati spojeve sa susjednim ulicama i dr. Praktično potom, što se nas tiče – to je završeno, staze će biti poravnane i tu radovi, što se tiče vinkovačkog Sokola, izvođača, staju – odaslao je u ovom trenutku za stanovnike te predugo raskopane gradske ulice najvažniju vijest direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš za govornicom na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća.



Kočiš je istupio za vijećničkom govornicom tijekom aktualnog sata, nakon što je vijećnica Tina Blažević (Most) pitala kada će se napokon završiti radovi u Preradovićevoj i kada će ponovno biti osposobljeni nogostupi u njoj. Već duže vrijeme Preradovićeva je vruća tema, bila je to i u predizbornoj kampanji, a sve zbog prvo ambiciozne rekonstrukcije te ulice na državnoj cesti D46, a potom zbog aglomeracije, zbog čega se privođenje kraju njezina uređenja, na nezadovoljstvo stanara, odužilo. Kada će biti dovršeno uređenje njihove ulice, pitaju se i stanari Preradovićevoj susjedne Pavićeve ulice, gdje se također već dugo isprepleću završetak njezina finalnog uređenja i radovi vezani uz projekt Aglomeracije Đakovo. I ta je ulica na državnoj cesti D46.

O tom se pitanju očitovao za vijećničkom govornicom i zamjenik gradonačelnika Antun Galić vrativši priču kronološki na njezin "prapočetak" te i tako objasnivši zašto je taj dio grada tako dugo raskopan.

– Posljednjih 12-13 godina, kada se radila studija za Preradovićevu, netko je, vjerujemo iz dobre namjere, odlučio da investicija Hrvatskih cesta na njezinoj rekonstrukciji bude jedno, a investicija Hrvatskih voda, Vodovoda, drugo. Nakon osam-devet godina pripreme dokumentacije raspisana je javna nabava za rekonstrukciju Preradovićeve i Pavićeve, a Vodovod je pripremio projekt za aglomeraciju. Ceste su počele radove prije nego što je Vodovod proveo javnu nabavu, koja se, podsjetimo, naslijeđeno odužila. Cestama je rečeno, zamoljene su zbog opravdanih razloga, da ne završe cjelokupan projekt rekonstrukcije dok ne bude gotova aglomeracija, da se ne kopa ponovno. K tome, na terenu, na trasi, naišlo se i na dosta nepredviđenih situacija – bilo je prekida u vodoopskrbi, premještanja instalacija, rušio se dio nove ceste… – podsjetio je Galić.

– Sadašnji rokovi teku do 5. prosinca, do kada se očekuje potpuni završetak svih aglomeracijskih radova u tom dijelu grada. Stoga apeliram na građane da svi pomognemo vjerodostojnom informiranju o dovršetku radova u tom dijelu grada. Tek nakon završetka aglomeracijskih može se očekivati dovršetak radova na uređenju – poručio je Galić.

Marko Berberović (Mladi za Đakovo) zapitao je što će biti ako radovi i dotad ne budu gotovi, tko će biti odgovoran "što se kopa već nekoliko godina".

– Radi se kako nalaže struka, nadzor je ovdje IGH; kada oni kažu da se mora za nešto produžiti rok – to se mora poštovati. Sokol je obećao asfaltiranje idućeg tjedna, to je ono što Grad i ja možemo isforsirati. Vjerujte kako ne bi bilo sretnijeg u Đakovu od mene da je Preradovićeva riješena prije i da nemamo rasprava i pitanja kao sada. Nema nikakve skrivene namjere, sve je napravljeno kako izvođači rade – kaže Kočiš.

U toj je ulici dodatni problem što je ona, naglasio je, koridor za sve instalacije – od vode, telefona, plina…, i to u pojasu od 1,5 metara.



Suzana Župan
Kuća po kuća, na male dionice
– A ondje ljudi moraju živjeti i zadovoljiti svoje potrebe i kada teku radovi. Stoga se radila i radi kuća po kuća, na male dionice, na dosta velikim dubinama – naglasio je direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš još jedan od razloga zašto ovakvom dinamikom do sada teku aglomeracijski radovi u Ulici Petra Preradovića, a nakon čijeg potpunog završetka treba finalizirati i posao na uređenju rekonstruirane ulice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike