Osijek
UZ SVETKOVINU UZVIŠENJA SV. KRIŽA

Zboraši i volonteri molili se uz Papin križ
Objavljeno 15. rujna, 2021.
Brojni su križevi krajputaši u osječkim ulicama i uz raskrižja, no među njima značenjem i 22-metarskom visinom uzvisuje se Papini križ na spomen-platou u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića. Na svetkovinu Uzvišenja Sv. Križa okupili su se župni pjevači i volonteri prisjetivši se “Pape putnika” uz tzv. Papin križ, smješten pokraj zračne luke Osijek-Čepin, gdje je 7. lipnja 2003. papa Ivan Pavao II. slavio svečanu euharistiju s 220.000 hodočasnika.

Uz križ je drugu godinu zaredom održan molitveno-glazbeni program na poticaj i uz vodstvo Silvestra Vrčeka, zborovođe u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi. Naime, čašćenje sv. Križa prihvatili su laici angažirani u katoličkim udrugama i zborovima župa dvaju osječkih dekanata, pa je ovogodišnji program okupio 16 pjevača i molitelja koji su oživili zapušten prostor. Nakon uvodne pjesme položen je lampion uz spomen-ploču Papina 100. apostolskog putovanja, a potom je smisao “križevskog” zajedništva razložio Vrček kazavši: “Danas, na župni blagdan Uzvišenja Sv. Križa retfalačke župe i franjevačke crkve Sv. Križa u Tvrđi, uz sudjelovanje na misi, ovdje častimo ovaj sveti Isusov i naš Križ, postavljen na mjestu gdje je Sveti Otac služio svetu misu. Molimo sv. papu Ivana Pavla II. za zagovor i nebesku zaštitu od koronavirusa i molimo za sve preminule od pandemijske bolesti.” Tekst sa spomen-ploče pročitao je i molitvu predmolio Tomislav Trojan te su zboristi u nizu himna naposljetku otpjevali omiljenu volontersku pjesmu “Krist na žalu”.

Budući da spomen-plato nije održavan, vjernici su odlučni potaknuti akciju u suradnji s novom gradskom vlasti kako bi dogodine prostor bio ambijentalno uređen te obnovljeni drveni plato i sjedalice. N. Špoljarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana