Osijek
"GO STEM SAJAM" NA FERIT-U

Nema nezaposlenih stemovaca
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Osnovnoškolci i srednjoškolci sudjelovali su u nizu interaktivnih radionica

Učenici osnovnih i srednjih škola zainteresirani za STEM područja (znanost, tehnologija, inžinjerstvo i matematika) u srijedu su posjetili "Go STEM sajam" na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), gdje su imali priliku sudjelovati u nizu interaktivnih radionica.



Radionice su vodili nastavnici i asistenti FERIT-ovih zavoda, a polaznicima su omogućiti aktivno sudjelovanje u provedbi eksperimenata, poučili ih nekim inženjerskih vještinama te približili primjenu novih modernih tehnologija.

Jedna od radionica koje su bile ispunjene do posljednjeg mjesta bila je radionica "Pametne instalacije u kućanstvu". Takve se instalacije, kako nam je rekao voditelj radionice Nemanja Mišljenović, asistent na FERIT-u, već uvelike implementiraju u kućanstva.

- Cilj je prezenirati učenicima prednosti pametnih kućanskih instalacija u odnosu na klasične, izraditi projekt puštanja u rad jednog takvog sustava, mogućnosti izmjene i projektiranja po želji. Pametna instalacija može u svoj sustav integrirati praćenje temperature i svjetlosti, u odnosu na temperaturu regulirati grijanje i hlađenje, a isto tako, ovisno o intenzitetu svjetlosti, podizati i spuštati rolete, uključiti rasvjetu i slično. Sve se može pokriti jednom takvom instalacijom - rekao je Mišljenović.

Jedan od učenika koji su pažljivo upijali informacije o pametnim kućanskim instalacijama bio je Hrvoje Balić iz Gajića, učenik 8. razreda OŠ Kneževi Vinogradi, koji nam je otkrio što ga je privuklo baš na tu radionicu.

- Zanimalo me koje su prednosti jednog takvog sustava, zašto bi se trebao ugraditi u kućanstva - rekao je Hrvoje, dodavši da mu je FERIT interesantan, no još nije odlučio kojim bi se zanimanjem jednog dana želio baviti.

No ako odabere FERIT, Hrvoje neće pogriješiti. Studenti s diplomom tog fakulteta posao pronalaze i prije nego što diplomiraju, kako nam je rekao dekan FERIT-a, prof. dr. sc. Drago Žagar.

- Postotak zapošljivosti naših studenata vrlo je visok, praktički svi nakon završetka studija vrlo brzo pronalaze posao, pogotovo u području računarstva, a većina njih zapošljava se već na četvrtoj i petoj godini studija - istaknuo je dekan Žagar, dodavši da na FERIT-u pokušavaju što više ući u srednje i osnovne škole kako bi motivirali učenike za studiranje znanosti iz STEM područja.

"Go STEM sajam" realiziran je u okviru projekta RCK ELPROS (Elektrotehnička i prometna škola Osijek), u kojemu FERIT ima ulogu partnera. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a vrijedan je više od 43 milijuna kuna.

- U okviru projekta planiramo razviti i nove formalne i neformalne programe obrazovanja za zanimanja koja su danas vrlo tražena, poput blockchain tehnologija, obnovljivih izvora energije, inteligentnih instalacija, web-programiranja i slično - rekla je voditeljica projekta Rebeka Raff iz Javne ustanove Županijske razvojne agencije OBŽ, čiji su djelatnici pružili tehničku pomoć u pisanju i provedbi projekta.



Ivan Alilović
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike