Kultura
OTVOREN PETI HISTORY FILM FESTIVAL

Za nagrade se natječu 23 filma
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Peti međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma History Film Festival otvoren je u utorak u riječkom Art-kinu, a u konkurenciji za nagrade ove godine su čak 23 filma. Publiku u Art-kinu pozdravili su producentica festivala Tiha Modrić i njegov direktor i izbornik Bernardin Modrić, a službeno je festival otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Nakon otvaranje prikazan je dokumentarni film "Demo" o ratnom i životnom putu brigadira Miodraga Deme i njegove supruge Marije, redatelja Branka Schmidta. Nakon završetka filma protagonisti i autorska ekipa predstavili su se gledateljima.

O pobjednicima u devet kategorija odlučuje međunarodni žiri kojim ove godine predsjeda filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan. Na ovogodišnjem History Film Festivalu tri će filma imati svoju svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest hrvatsku premijeru. Organizatori festivala iz Istra Filma odlučili su da se izabrani filmovi na ovom izdanju bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugog svjetskoga rata. Ocjenjuju da je važno okrenuti se pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bi se bolje razumjelo svijet oko sebe.

Peto izdanje festivala posvećeno je Europskoj godini željeznice, željeznicama i vlakovima kao simbolima povezivanja ljudi i kultura te zajedničkog europskog nasljeđa. Filmovi vezani uz željeznicu prikazivat će se u sklopu festivala 16. i 17. rujna u Carskoj čekaonici željezničkog kolodvora u Matuljima.

U sklopu ovog programa u suradnji s Hrvatskim željezničkim muzejom u riječkoj galeriji Kortil postavljena je izložba pod nazivom "Putovanje kroz vozne redove", koja vodi posjetitelje kroz hrvatsku željezničku baštinu.

U posebnom programu je revija 18 dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, s obzirom na to da se ove godine obilježava 30. godišnjica njegova početka. Ovaj dio programa prikazuje se na otvorenom, na Pavlinskom trgu u središtu Rijeke. H
Prikazan je dokumentarni film "Demo" Branka Schmidta, o ratnom i životnom putu brigadira Miodraga Deme

Možda ste propustili...

IZVOĐAČ PROJEKTA JE UDRUGA ZA SAMOZASTUPANJE

Brošure o Zagorki i Tesli za osobe s intelektualnim poteškoćama

U BELIŠĆANSKOM MUZEJU DVA PROJEKTA

Sanacija, uređenje, ali i - digitalizacija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA CA KU DO

Nastavak ciklusa online koncerata

2

NA FESTIVALU CINEAST U LUKSEMBURGU

Nagrada za dva hrvatska filma

3

U BELIŠĆANSKOM MUZEJU DVA PROJEKTA

Sanacija, uređenje, ali i - digitalizacija