Regija
NA PRIJEDLOG UPRAVNOG VIJEĆA DJEČJEG VRTIĆA „MASLAČAK“

Ravnateljica Terezija Nemetz
razriješena je dužnosti
Objavljeno 15. rujna, 2021.
Kao razlozi navode se narušeni odnosi ravnateljice s Upravnim vijećem i osnivačem, nepostojanje suradnje i dijaloga

Gradsko vijeće razriješilo je ravnateljicu Dječjeg vrtića "Maslačak" Tereziju Nemetz, na isteku petog mandata, a vršiteljem dužnosti ravnatelja imenovalo je Andreu Andrašić Raguž.
Prijedloge odluka Upravnog vijeća vrtića, koje su, ustvrdila je, utemeljene na zakonu i Statutu ove predškolske ustanove, objasnila je predsjednica Verica Vestić. Pozivaju se na članak 44. Zakona o ustanovama u kojemu stoji da ravnatelj ustanove može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan "ako svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzroči ustanovi veću štetu ili ako zanemaruje ili nesavjesno obavlja svoje dužnosti tako da su nastale ili mogu nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti ustanove".

U prijedlogu Upravnog vijeća vrtića za razrješenje ravnateljice, koji je dostavljen Gradskom vijeću, navodi se da je suradnja između Upravnog vijeća i ravnateljice na jako niskoj razini, da ne postoji dijalog nužan i potreban za neometano funkcioniranje vrtića te da postoje velike i nepremostive razlike u viziji poslovnog i stručnog vođenja ustanove. Zbog toga, upozoreno je, mogu nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti ustanove, a samim time i djeca, korisnici usluga vrtića, mogu ispaštati, odnosno osjetiti navedene smetnje.
Upravno vijeće smatra da je razrješenje ravnateljice u interesu samog vrtića i ono najvažnije, djece, koja su korisnici njegove usluge. Kao jedan od glavnih pokazatelja odbijanja suradnje i dijaloga Vestić je navela da se, unatoč zaprimljenom pozivu, Nemetz nije odazvala sjednici Upravnog vijeća, a svoj izostanak nije ni opravdala. Gradonačelnik Damir Juzbašić prozvao je ravnateljicu i zbog samovoljnog zapošljavanja radnika, bez kontakta s Upravnim vijećem, što jasno govori o narušenim odnosima i nepostojanju suradnje.

Sindikalni povjerenik vrtića, Mirjana Čop, stoji u zapisniku sjednice Upravnog vijeća, kazala je kako je takav način razrješenja nekorektan, da je ravnateljica u svome poslu stručna i profesionalna i svojim je radom zaslužila do kraja odraditi mandat koji istječe u ožujku sljedeće godine, nakon čega odlazi u mirovinu.
U svome očitovanju, Nemetz, među ostalim, navodi da se radi o nezakonitom postupanju, ustvrdivši da kategorički odbacuje sve paušalno navedene razloge, bez ikakvih konkretnih dokaza, a koji, tvrdi, nemaju zakonsko uporište. Prijedlog za razrješenjem smatra politički motiviranim činom.
Vijećnik SDP-a Josip Gregorović ustvrdio je da su materijale vezane uz vrtić dobili neposredno prije početka same sjednice i da nisu upoznati s detaljima. Dodao je da tu očito postoje konotacije između aktualnih i bivših članova HDZ-a i da vijećnici SDP-a u tome ne žele sudjelovati i bit će suzdržani. Napomenuo je da je dobio i mail od predsjednice Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, koja smatra da ovo razrješenje nije u dobroj namjeri.
HDZ-ovac Ivan Miličić nazvao ga je pokazivanjem mišića vladajuće većine.
- Gospođa Nemetz je niz godina ravnatelj i u vrtiću su uvijek bili samo dobri rezultati. Kroz njega su prošle generacije djece i nitko nikada nije imao nikakvih problema. Smatram da se ondje izuzetno kvalitetno radilo. Vi ćete učiniti ono što ste namjerili, ali vodite računa o tome da mandat traje četiri godine i zapitajte se što će biti za četiri godine, a možda i prije – poručio je Miličić.
Gradonačelnik Damir Juzbašić podvukao je da su razlozi za smjenu ravnateljice itekako opravdani i da odluku Upravnog vijeća u potpunosti podržava.
Dječji vrtić dužan je raspisati natječaj za ravnatelja u roku od 30 dana od dana imenovanja vršitelja dužnosti.
Inače, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Maslačak čini sedam članova - četvero su predstavnici Grada Županje, kao osnivača, dva biraju odgojitelji i stručni suradnici iz svojih redova i jedan član je predstavnik roditelja. Gradsko vijeće je početkom srpnja u Upravno vijeće imenovalo nove članove: Vericu Vestić, Domagoja Markovinovića, Jasnu Mišković i Marka Ostrogonca. 

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike