Mozaik
TORONTO FILM FESTIVAL: BENEDICT CUMBERBATCH

Kao i mom liku, umjetnost je i za mene oblik terapije
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Predstavio je dva nova filma i primio posebnu nagradu Tribute Actor Award

Motanje tanke male cigarete jednom rukom. A to sam morao ponavljati mnogo puta dok je puhao vjetar, a konj je nemirno skakutao, otkrio je britanski glumački prvak odgovarajući na pitanje što mu je bilo najteže na snimanju modernog vesterna "The Power of the Dog" ("Moć psa") u režiji novozelandske redateljske zvijezde Jane Campion.Brojne uloge


- Dodatna muka bila je tu istu cigaretu pušiti! Doslovce mi je bilo loše od svakog povučenog dima... nema filtra... bilo je užasno!" (smijeh) Ni sviranje bendža mi nije sjelo, uvijek bi mi izazvalo loše raspoloženje - dodao je glumac. Nakon svjetske premijere na nedavno završenoj 78. Mostri "Moć psa" prikazuje se i na filmskom festivalu u Torontu koji traje do 18. rujna, a Benedict Cumberbatch na TIFF-u ima još jedan film: "The Electrical Life of Louis Wain". Riječ je o biografskoj drami smještenoj u viktorijanski London o ekscentričnom umjetniku iz naslova filma koji je stekao slavu antropomorfnim crtežima mačaka, a tijekom života imao je i mentalnih problema.

- Umjetnost i kreativno izražavanje bila je njegova terapija, i to je nešto što mi je kao glumcu jako blisko, uloge koje tumačim, nakon čega slijedi povratak u stvarnost također je oblik terapije. Iz takvih izazova učite i kao osoba i kao glumac, i to je ono što me inspirira i privlači jednako koliko i sama priča i rad s redateljima koje cijenim - na susretu s publikom u sklopu programa "In conversation with..." otkrio je popularni holivudski glumac, koji je prema vlastitim riječima jako suosjećao s likom umjetnika koji se nosio i sa psihičkim problemima.

Osim promocije dvaju spomenutih filmova slavni Britanac stigao je na 46. izdanje filmskog festivala u Toronto i kako bi osobno primio Tribute Actor Award za dosadašnju glumačku karijeru koja je izuzetno uspješna i koja mu je osigurala i status holivudske zvijezde. Između brojnih uloga i filmova (45-godišnji Cumberbatch godišnje snima tri do četiri projekta polako se približavajući brojci od stotinu filmskih i televizijskih uloga) ističu se "Okajanje" ("Atonement"), "Dečko, dama, kralj, špijun" ("Tinker Tailor Soldier Spy"), "Put rata" ("War Horse"), "Zvjezdane staze: U tami" ("Star Trek Into Darkness"), "12 godina ropstva" ("12 Years a Slave"), "Kolovoz u okrugu Osage" ("August: Osage County"), "1917" te posebno ona "Dr. Strangea" kojeg je utjelovio u nizu epskih spektakala o Marvelovim superjunacima kao što su "Dr. Strange", "Thor: Ragnarok", "Osvetnici: Rat beskonačnosti" i "Osvetnici: Završnica".

Ključni Sherlock


- Već nakon prvog sastanka s producentima bio sam svjestan da će se moja karijera zauvijek promijeniti. Sherlock Holmes je globalno poznat i popularan lik iz romana, možemo reći legendaran, te najslavniji literarni detektiv, a kako je serija koncipirana i zamišljena, bilo je jasno da će biti svjetski hit. Znao sam da će to biti puno veći glumački zalogaj od svega što sam do tada ostvario u karijeri i ako dobro odradim svoj posao, da će se moj profesionalni život zauvijek promijeniti - otkrio je Benedict Cumberbatch referirajući se na ulogu slavnog detektiva Sherlocka Holmes iz pera Arthura Conana Doylea, kojega je britanska zvijezda punih sedam godina od 2010. do 2017. tumačila u hit-seriji "Sherlock" proslavivši ga diljem svijeta osiguravši mu i veliku holivudsku karijeru.Tanja Kvorka
izazov
PRIVLAČI

ME GLUMI

KAO I PRIČE

Možda ste propustili...

DRVENI MOST KOJI JE INSPIRIRAO AUTORA KNJIGE A.A. MILNEA

Prodaje se "Winnie the Pooh" most

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DALIBOR MATANIĆ U OSIJEKU GOSTOVAO NA FFOS-U

Svi se jako brzo slože oko temeljnih vrijednosti

2

FILM O TOMI ZDRAVKOVIĆU KONAČNO U HRVATSKIM KINIMA

"Toma" od 21. listopada
i u osječkom kinu Urania

3

GEORGE CLOONEY U INTERVJUU ZA BBC OTKRIVA

Ne razmišlja o političkoj karijeri jer želi "imati lijep život"