Dome slatki dome
SAVJET KAKO BITI ODGOVORAN VLASNIK

Naučite svog psa da vam dolazi na poziv
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Ako vam je važna dobrobit vašeg psa, morate voditi računa o svojoj okolini - jer želimo da su naši psi svuda rado prihvaćeni

Svog psa trebamo uvijek imati pod kontrolom. To znači nadgledati okolinu i u skladu s njome usmjeravati psa u prihvatljiva ponašanja.



Na primjer, ako nam neka osoba ili pas dolaze u susret, dužni smo svog psa pozvati k sebi, odnosno udaljiti ga od osobnog prostora drugih bića. Ali ni sam povodac nužno ne znači imati kontrolu nad svojim psom ako ne vodite računa što vaš pas radi, pogotovo ako ga šećete na fleksiju (povodcu na rastezanje). Često i tada psi iskažu razna nepoželjna ponašanja, od skakanja na prolaznike i hvatanje biciklista za nogavice ili gume njegova bicikla do raznih ugriza od kojih se neki dogode nakon što ste se već mimoišli s drugom osobom ili psom (jer se pas iznenada okrenuo i ugrizao tu osobu ili psa).

Zato naučite svog psa da vam dolazi na poziv i po potrebi ga pozovite k sebi kako ne bi nikome smetao, a za šetnju po urbanim mjestima koristite isključivo kratki povodac i uvijek nadzirite njegovo ponašanje. Biti odgovoran vlasnik svojem psu između ostaloga podrazumijeva voditi računa o tome da on nipošto ne ugrožava svoju okolinu. Najčešće se to odnosi na sljedeće: držite psa na kratkom povodcu (max 1,80 cm) u šetnji gradom te na svim ostalim mjestima na kojima postoji mogućnost za bliskim susretom s drugim bićima (za skakanje, njuškanje, omotavanje povodcem i sl.). Vaš pas mora biti konstantno u vašoj neposrednoj blizini. Dugačak povodac možete koristiti u prirodi, odnosno na onim mjestima na kojima imate potpuni pregled nad okolinom i na kojima se nalazite na sigurnoj udaljenosti od drugih ljudi i životinja. Šetanje psa bez povodca dopušteno je samo na javnim površinama koje su za tu namjenu određene i posebno označene.

Poštujte osobni prostor drugih bića, stoga nemojte dopustiti svojem psu da im se približava bez prethodnog dogovora i dopuštenja druge osobe/vlasnika. Dužni ste imati konstantan nadzor nad svojim psom na svim javnim površinama, neovisno o tome je li na povodcu ili bez. Dužni ste na svim javnim površinama pokupiti izmet i sva ostala onečišćenja za svojim psom.



Jasminka Knežević
Uznemiravanje
Nemojte dopustiti da vaš pas lajanjem ometa druge ljude, pse i ostala bića na bilo kojoj javnoj površini, bez obzira na to smatrate li da je to nužno u ime i svrhu vašeg treninga/rada sa psom. Nema opravdanja za uznemiravanje okoline na bilo koji način. Nemojte dopustiti svojem psu da obavlja fiziološke potrebe na dječjim igralištima, uređenim cvjetnjacima, ogradama i fasadama kuća/zgrada, gumama, klupama i drugim mjestima koja nisu predviđena za to. Ako vam je važna dobrobit vašeg psa, morate voditi računa o svojoj okolini jer želimo da su naši psi svagdje rado prihvaćeni.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike