Sport
HRVATSKI ODBOJKAŠI ISPUNILI OČEKIVANJA

Pripreme u Gradskom vrtu sjajna podloga za euroispite
Objavljeno 14. rujna, 2021.
U šest utakmica ostvarene tri pobjede, dalje od osmine finala nije išlo


Pred nama je završnica Europskog prvenstva odbojkaša, preko vikenda igraju se utakmice za medalje koje su rezervirane za gotovo uvijek isti krug reprezentacija.U tom društvu nije (još) Hrvatska, ali naša izabrana vrsta ipak može biti zadovoljna kako je odradila smotru koja će svoju kulminaciju imati u nedjelju u Katowicama. Tko će biti novi (ili stari) prvak Starog Kontinenta, nama i nije pretjerano važno, nama je najvažnije da je Hrvatska bila (nadamo se da će i ostati) dio euroelite, među 24 reprezentacije koje su nastupile na ovom prvenstvu. Nisu Hrvati bili često u prigodi igrati u ovoj konkurenciji, ovo im je bilo tek četvrto pojavljivanje koje je nadmašilo prethodna tri. A to znači da su izabranici Emanuele Zanini zaslužili prolaznu i kvalitetnu ocjenu.

Očekivanja samih igrača i Stručnog stožera, ali i domaće javnosti nisu bila previsoka, letvica je, pokazalo se na kraju, bila postavljena na realnu visinu. Ona u ovom slučaju znači da Hrvatska ipak nema kvalitetu bolju za plasman od osmine finale. Ulazak u drugi krug bio je glavni cilj koji je i premijerno ostvaren. Do sada smo u pravilu svoje sudjelovanje završavali u skupini koja, napokon, nije bila i posljednja stanica.

U skupini su ostvarene čak tri pobjede u pet odigranih utakmica. Gubilo se na otvaranju od jake Njemačke (jedina prošla u četvrtfinale iz Talina) te aktualnog olimpijskog pobjednika (Francuske), koja je u osmini finala senzacionalno izgubila od Čeha. Iza sebe smo ostavili Latviju, Slovačku i Estoniju, a protiv Latvijaca i domaćina pokazali smo mentalnu snagu, jer smo se uspjeli izvući iz vrlo neugodnih situacija. Najneugodnija je bila ona protiv Estonaca, zaostatak od 0:2 na kraju smo nadoknadili i pretočili u pobjedu koja je otvorila put u Ostravu, gdje nas je čekao obračun osmine finala protiv susjeda i protivnik kojeg dobro poznajemo, Slovenije, koja na ovom EP-u brani srebro. Parirali smo favoritu četiri seta, a minus je na kraju bio taj što smo nakon dobiveng trećeg, u sljedećem osvojili svega 12 poena. Nismo iskoristili zamah, a i to potvrđuje da ipak nismo kadri boriti se s najboljima na konstantnoj razini. Inače, sa Slovencima smo se susreli prije mjesec dana u Osijeku, a u Gradskom vrtu igrači su odradili pripremni Zaninijev plan koji je očito bio dobro sastavljen i proveden u djelo.

- Kvalitetno smo radili preko ljeta, a to je rezultiralo dobrom našom odbojkom na cijelom turniru. Sve je bilo podređeno prolasku skupine, taj cilj je ostvaren, a protiv Slovenije smo parirali dok smo imali snage. Vjerujem da je ovo početak jedne lijepe reprezentativne priče - rekao je kapetan Hrvatske, Timofej Žukovski, koji je bio zadužen za organizaciju igre na parketu, gdje su naše boje još branili: Bernard Bakonji (dizač), Leo Andrić, Ivan Raič (dijagonale), Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić, Ivan Zeljković, (primači pucači), Sandro Dukić, Kruno Nikačević, Dominik Brčić, Tomislav Mitrašinović (srednji blokeri), Sven Šarčević i Hrvoje Pervan (libera).


Nino Benčina
Ulazak u drugi krug eurosmotre bio je glavni cilj naše reprezentacije, koji je prvi put i ostvaren

Možda ste propustili...

SLOVAČKA NIJE POBIJEDILA, ALI I 2:2 JE IZNENAĐENJE

Slovaci na kraju zadovoljni iz Osijeka