Novosti
IŠČEKIVANJE OBITELJI I SIGURNOSTI DOMA

Ove godine posvojeno 79 djece, a "na čekanju" je i dalje više od 1650 potencijalnih posvojitelja
Objavljeno 15. rujna, 2021.
Gotovo 800 zainteresiranih za posvojenje već ima ili biološko ili posvojeno dijete

U prošloj godini u Hrvatskoj je posvojeno 136 djece, a u ovoj, zaključno sa 7. rujna, njih 79. Kako doznajemo iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, najveći broj zasnovanih posvojenja ima Centar za socijalnu skrb Čakovec.



Udomiteljskih je obitelji u prošloj godini u Hrvatskoj bilo ukupno 2461 od kojih 1244 za djecu i 1227 za odrasle osobe. Udomljenih korisnika lani je bilo ukupno 6167 od kojih 2270 djece i 3997 odraslih. U ovoj je godini broj udomiteljskih obitelji nešto povećan tako da ih je sada 2602, i to 1322 za djecu i 1280 za odrasle.

Udomljivanje


Zaključno sa 7. rujna ukupno je bilo 6196 udomljenih korisnika od kojih 2294 djece i 3902 odrasle osobe. Najveći broj udomiteljskih obitelji i udomljenih korisnika ima Zagrebačka županija gdje je 379 udomiteljskih obitelji i 589 udomljenih korisnika.

Kako ističu u Ministarstvu obitelji i socijalne politike, unatrag 10 godina broj posvojenja varira od 87 do 136 godišnje. "Ne uočava se trend smanjenja ili povećanja jer je isti broj djece koja imaju ispunjene pretpostavke za posvojenje, a posvojenje je u njihovu interesu ovisno o obiteljskim okolnostima, sudskim postupcima i stručnim procjenama. Što se tiče udomiteljstva, prema podatcima za razdoblje od 2015. do 2020., broj udomiteljskih obitelji varira od najmanje 2471 koliko ih je bilo u 2020. do najviše 3049 u 2016. Također, broj korisnika u udomiteljskim obiteljima u navedenom petogodišnjem razdoblju varira od najmanje 6267 iz 2020. godine do 6801 u 2016. Podatci o podnositeljima zahtjeva za udomljivanje, prijave namjere posvojenja i pisani zahtjev osobe koja želi posvojiti podnose se centru za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta. Ministarstvo vodi evidenciju o osobama koje su dobile pozitivno mišljenje od strane centra za socijalnu skrb o podobnosti i prikladnosti za posvojenje te su upisane u Registar potencijalnih posvojitelja. Na dan 7. rujna 2021. u Registru je upisano 1655 potencijalnih posvojitelja od kojih 790 već ima ili biološko ili posvojeno dijete", kažu u Ministarstvu.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Vinkovcima Nataša Vujčić pojasnila je tko sve i na koji način može postati udomiteljem.

"Nakon što dobro razmislite i porazgovarate sa svim drugim članovima svog kućanstva, javite se Centru za socijalnu skrb Vinkovci, kojemu podnosite formalni zahtjev i koji će provesti postupak provjere podobnosti za udomitelje: socijalni radnik i psiholog posjetit će vas u vašem domu, a zatražit će i neke osnovne dokumente. Nakon toga bit ćete pozvani i na tečaj za udomitelje. Jako je važno temeljito provjeriti hoće li dijete ili odrasla osoba doista biti smješteni u dobru i pouzdanu zamjensku obitelj jer djetetu koje je iznevjereno od svojih najbližih najmanje od svega treba još jedno loše i neprimjereno iskustvo. Nakon uspješno završenog postupka i tečaja, CZSS Vinkovci izdat će vam rješenje o dozvoli za obavljanje udomiteljstva. S tom dozvolom postajete dio sustava socijalne skrbi, što znači da se na vas može računati pri traženju najpogodnijeg smještaja za osobe kojima je smještaj potreban. Prilikom svakog udomljivanja važno je pronaći optimalno rješenje, ono koje je najbolje i za korisnika i za udomiteljsku obitelj", kaže Vujčić.

Osobe zainteresirane za posvojenje podnose također Centru za socijalnu skrb pisanu prijavu namjere posvojenja i zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. "U postupku izdavanja mišljenja obvezno je sudjelovanje u programu stručne edukacije, pripreme za posvojenje, koji se provodi tijekom postupka izdavanja mišljenja. Izdavanjem mišljenja stječe se pravo upisa u Registar potencijalnih posvojitelja u Republici Hrvatskoj. Postupak za davanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje provodi centar za socijalnu skrb prema prebivalištu potencijalnih posvojitelja. Pripremu za posvojenje provode centri za socijalnu skrb u sjedištu županije, a mogu je provoditi i organizacije civilnog društva koje za to imaju ovlasti ministarstva nadležnog za obitelj. Posvojenje djeteta provodi centar za socijalnu skrb prema prebivalištu djeteta", navodi ravnateljica vinkovačkog Centra za socijalnu skrb. Od kada je uvedena digitalna evidencija, od 2013. godine, u tom je centru posvojeno 38 djece.

Praćenje


Problemi prilikom posvajanja su većinom vezani za ispunjavanje zakonskih uvjeta kako za posvojenje tako i za izdvajanje djece iz biološke obitelji, koje prethodi posvojenju. "U praksi se tu susreću različiti problemi koji otežavaju vođenje postupka. Primjerice, ako je roditelj samo ponekad kontaktirao s djetetom, to se smatra iskazom interesa i brige prema djetetu i to često odgađa dovršetak postupka izdvajanja djece", kaže Vujčić. Ističe kako je Centar za socijalnu skrb dužan djetetu i posvojitelju osigurati potrebnu savjetodavnu pomoć i potporu i nakon što je posvojenje zasnovano. "Nakon zasnivanja posvojenja, Centar prati prilagodbu djeteta u posvojiteljskoj obitelji te nakon isteka šest mjeseci od dana zasnivanja posvojenja o tome sastavlja izvješće", kaže. Posvojitelji posvojenjem stječu pravo na roditeljsku skrb, a na naš upit je li bilo slučajeva da je posvojitelj odjednom rekao da više ne želi dijete Vujčić odgovara: "U praksi je vjerojatno bilo slučajeva da su se posvojitelji nakon zasnovanog posvojenja predomislili i vratili dijete. Prema takvim posvojiteljima, odnosno roditeljima, poduzima se sudska mjera za zaštitu osobnih prava i doborobiti djeteta – lišenje prava na roditeljsku skrb."




Miroslav Flego
Nataša Vujčić

ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vinkovci

Vrlo je važno za udomitelje - pojedince, parove ili obitelji - da imaju ljubavi, da su spremni podijeliti svoje vrijeme, energiju i toplinu s onima kojima to nedostaje.

PRIMJERI DOBRE PRAKSE IZ VINKOVACA
"Vrlo je važno za udomitelje - pojedince, parove ili obitelji - da imaju ljubavi, da su spremni podijeliti svoje vrijeme, energiju i toplinu s onima kojima to nedostaje", kaže Nataša Vujčić. U udomiteljstvu postoje dvije vrste naknade, jedna se odnosi na naknadu za rad udomitelja, a druga na tzv. opskrbninu koja se određuje za potrebe korisnika. Naknada za rad udomitelja ovisi o broju i vrsti korisnika. Ona tako za smještaj djeteta iznosi 830, a za odraslu osobu 625 kuna. Opskrbnina se određuje za svakog korisnika posebno ovisno o njegovoj dobi i zdravstvenom stanju korisnika. Ona može varirati od 2000 za zdravo dijete školske dobi do 2880 kuna za odraslu nepokretnu osobu s dodatnim specifičnim potrebama. "Koristim priliku spomenuti i primjere pozitivne prakse, a odnosi se na udomitelje s područja nadležnosti našeg centra kojima je dodijeljena godišnja nagrada za uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva. Udomitelj Zdravko Nikolić iz Starih Jankovaca proglašen je 2017. za udomitelja godine, a ove godine to je naša Vinkovčanka Gordana Štrbo", kaže Vujčić.

UVJETI
"Posvojiti se može dijete do osamnaeste godine koje ima ispunjene pravne pretpostavke za posvojenje i ako je posvojenje u skladu s dobrobiti djeteta. Dijete koje je navršilo dvanaest godina daje svoj pristanak na posvojenje. Dijete ima pravo znati da je posvojeno. U postupcima posvojenja vodi se računa da braću i sestre posvoje isti posvojitelji, ako je to moguće i ako je u skladu s dobrobiti djeteta. Posvojitelj može biti osoba u dobi od najmanje dvadeset i jedne godine, a starija od posvojenika najmanje osamnaest godina, ako postoje osobito opravdani razlozi, posvojitelj može biti i osoba mlađa od dvadeset i jedne godine, a starija od posvojenika najmanje osamnaest godina", navodi uvjete Nataša Vujčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vinkovci.