Svijet
NOVI POZIVI NA EUROPSKU OBRAMBENU UNIJU

EU: Afganistanska kriza nije gotova, neophodan je razgovor s talibanima
Objavljeno 15. rujna, 2021.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je eurozastupnicima u utorak da afganistanska kriza nije gotova i da EU mora razgovarati s talibanima ako želi pomoći afganistanskom narodu.



"Kako bismo imali ikakve šanse utjecati na događaje, nemamo drugu mogućnost nego se angažirati s talibanima", rekao je Borrell i dodao da to "ne znači priznanje" talibanske vlade. Krizu u Afganistanu treba promatrati kao "tragediju za afganistanski narod, veliki korak unatrag i promjenu međunarodnih odnosa", rekao je šef europske diplomacije. Talibani su nakon 20 godina ponovno preuzeli vlast u Afganistanu, a SAD je povlačenjem snaga okončao svoj najdulji rat. Borrell je dodao da će se iz ove krize morati izvući lekcije, vidjeti kako će izgledati odnosi EU-a sa SAD-om i što će biti sa sigurnosnom i obrambenom politikom EU-a.

Eurozastupnici su se složili da je nužno osigurati humanitarnu pomoć Afganistancima, pomoći onima koji žele otići, podupirati susjedne zemlje Afganistanu u primanju izbjeglica i izvući lekciju za budućnost, a belgijska eurozastupnica Hilde Vautmans (Renew) najglasnije je pozvala na europsku obrambenu uniju. "Potrebna nam je stvarna europska obrambena unija sa stvarnom europskom vojskom. Ako sada nije trenutak, kada će biti", upitala je Vautmans.

Eurozastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) smatra da će "ulaganje u obranu i sigurnost granica biti ključno" u idućem razdoblju. Više se ne dovodi u pitanje da "moramo opremati vojsku, da se mora ići prema većoj operativnosti i koordinaciji europskih vojnih snaga", rekla je Zovko hrvatskim novinarima u Strasbourgu. Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP/S&D) rekao je na plenarnoj sjednici da "humanitarna pomoć, zaštita ljudskih prava, osobito žena, trebaju ostati prioriteti EU-a".


Dijana Pavlović
PRIZNANJE ISTOSPOLNIH BRAKOVA
Većina zastupnika u Europskom parlamentu podržala je prijedlog rezolucije kojom se traži priznanje istospolnih brakova i registriranih partnerstva u svim zemljama članicama. Rezoluciju kojom Europski parlament zahtijeva da EU ukloni sve prepreke s kojima se suočavaju LGBTIQ osobe pri ostvarivanju svojih temeljnih prava podržalo je 387 zastupnika, 161 zastupnik glasao je protiv, a suzdržanih je bilo 123. U rezoluciji se navodi da istospolni supružnici i partneri trebaju biti tretirani jednako kao i heteroseksualni.

Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike