Regija
DRUGA E-SJEDNICA ĐAKOVAČKIH VIJEĆNIKA

Ukidaju se tri upravna odjela, Grad ubuduće sa samo dva pročelnika
Objavljeno 15. rujna, 2021.
UO za gospodarstvo i Ured gradonačelnika Đakova preuzimaju poslove odjela za financije, komunalne i društvene djelatnosti
ĐAKOVO - U petoj godini vlasti u kontinuitetu, na početku drugog mandata, gradonačelnik Marin Mandarič (HDZ) pred Gradsko je vijeće na 2. e-sjednici, u ponedjeljak navečer, izišao s Prijedlogom odluke o izmjenama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih odjela Grada Đakova, a koja je naišla na iznenađenost.

Njome se dosadašnji broj upravnih odjela (UO) Grada, njih pet, smanjuje na dva jer se ukidaju odjeli za financije, društvene i komunalne djelatnosti, a rad nastavljaju UO Ured gradonačelnika i UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, koji je po novome UO za gospodarstvo i financije, te preuzimaju djelatnosti odjela koji se ukidaju.

Brži rad


Time gradska uprava broj pročelnika s pet smanjuje na dva.

– Logično je nakon jednog cijelog mandata kao zaokruženog kruga koji je popraćen dobrim izbornim rezultatima povući crtu i vidjeti u drugom mandatu što je potrebno napraviti za još jače naprijed. Jedna od stvari koja se nekako stavila i pred mene jest preustroj gradske uprave. Na kraju je odluka pala; smatram da je bolje za Grad, gradsku upravu, građane, korisnike usluga Grada da se preustrojimo s postojećih pet na dva UO-a – kaže Mandarić. Kao razloge je naveo uspješniju, bržu, efikasniju gradsku upravu, koja će novim ustrojem brže znati reagirati na potrebe sugrađana i dr. S dolaskom na čelo Grada, 2017., zatekao je četiri UO-a te ustrojio i peti - UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam. Sada, preuzimanjem poslova iz tri ukidajuća UO-a, dva preostala UO-a postaju velika tijela, sa po približno 20 poslova.

– Logično: idemo li s pet na dva UO-a, znatno će biti veći od dosad pojedinačnih pet. Novim ustrojem UO Ured gradonačelnika potpuno preuzima djelatnosti UO-a za društvene djelatnosti, dio poslova iz UO-a za financije i manji dio komunalnog UO-a, a UO za gospodarstvo preuzima dio poslova UO-a za financije i najveći dio poslova komunalnog odjela – kaže Mandarić. Novi ustroj prati i izmjena Odluke o koeficijentima za obračun plaće pa se za radna mjesta 1. kategorije povećavaju za 7 posto.

”Bez revanšizma”


– SDP će biti protiv, ovo je čista politička odluka, na odboru je rečeno da financijski ne donosi ništa – kaže potpredsjednik GV-a Danko Kočiš.

– Načelno nemam ništa protiv preustroja, protiv sam da se tako važna stvar događa preko noći, kao dopuna dnevnog reda – kaže Marko Berberović (Mladi za Đakovo). Predsjedajući Pavo Cindrić (HDZ) nastupa u svoje i ime stranke: “Dakako da mi podržavamo gradonačelnikovu odluku; on najbolje zna kako želi upravljati Gradom i ima pravo birati suradnike. Nema revanšizma, to je preustroj za bolje funkcioniranje.”

– Dok god ne dobije nova rješenja o rasporedu za nova radna mjesta, troje pročelnika je na svojim mjestima i radi svoj posao – kaže Mandarić.

Na aktualcu je Kočiša zanimalo “tragom nekih napisa, jesu li Grad, njegove tvrtke, ustanove pod istragom USKOK-a, DORH-a”. Mandarić mu odgovara da “u posljednje četiri godine netko stalno nešto prijavljuje te službenim slijedom dolaze zahtjevi od policije, DORH-a za dokumentaciju, izvidne radnje”. “To nikada nije rezultiralo pokretanjem istrage, podizanjem optužnice, uvijek je odbačeno”, odgovara.

– Na presici 20. svibnja 2019. gradonačelnik Mandarić rekao je da Radio Đakovo punih deset godina nije uplatio ni kune, što si kao odgovorna osoba ne mogu dopustiti. Imam svu dokumentaciju u svojoj firmi o tome. Pozvala sam ga da se javno očituje, da potkrijepi to dokumentacijom, no to se do danas nije dogodilo, pa ga molim da javno odgovori. Zatražila sam s 8. rujna izvod, karticu iz Grada. Imate li potrebu ispričati se, spremna sam ispriku prihvatiti – rekla je Mirjana Adrić (nezavisna).

– Voljan sam preslušati sve ponovno, no uvijek nastupam u ime Grada i svi podatci koje iznesem službeni su podatci gradskih službi – poručio je Mandarić.

Suzana Župan
Od kupnje vozila, ceste do registracije
Tinu Blažević (Most), uz ostalo, na aktualcu je zanimala kupnja (osobnog) vozila za Vodovod; direktor Ivan Kočiš potvrdio je kupnju rabljenog, rekavši da je 2020. kupljeno više vozila jer je vozni park prestar. “Staro vozilo iz 2011. još nije prodano, a novo nije kupljeno neposrednom ponudom, provedena je nabava”, kaže. Ivica Slišković (HDZ) pozdravlja što Grad gradi cestu do Jošave. “Radove od dva milijuna kuna izvodi Osijek-Koteks, a bit će gotovi na jesen”, poručuje Mandarić. Adrić je za pokretanje inicijative da se Đakovu promijeni registracijska oznaka DJ: “Ispada da smo neki DJ grad, poradimo i tu na promociji.”

Glazbena u Mimozu?
- Molim potvrdu informacije da se Glazbena škola planira preseliti u Mimozu. Ako je tome tako - podržavam to - rekla je na aktualcu Ivana Francem (lista M. Adrić).

- Nije bilo priče o tome, no ako se pronađu uvjeti, izvori financiranja i drugo - zašto ne - rekao je Mandarić.

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike