Regija
USVOJEN PRORAČUN ZA 2022.

U Vukovaru su svi amandmani oporbe odbijeni
Objavljeno 15. rujna, 2021.
Uz raspravu o proračunu, veći dio aktualnoga sata potrošen na priče o popisu stanovništva
VUKOVAR - Gradsko vijeće Vukovara usvojilo je većinom glasova proračun za 2022. godinu u iznosu od 495.245.000 kuna.

Kako je izjavila Vlasta Šibalić, pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu, i ovaj put podosta projekata planirano je financirati iz vanjskih izvora sredstava.

- Oslanjamo se na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na realizaciju Intervencijskog plana, što znači kako smo počeli izgradnju Ekonomske škole, u tijeku je izvođenje radova na Radničkom domu, a pri kraju je izvođenje radova na izgradnji nogometnog stadiona - rekla je te dodala kako je naglasak stavljen i na važnu demografsku mjeru, odnosno povećanje rashoda za novorođenu djecu.

Tijekom rasprave, većina koju čine vijećnici NL-a Ivan Penava i HKS-a te Željko Sabo, odbila je amandmane HDZ-a i HNS-ova Nenada Bučka.

U okviru aktualnoga sata vijećnici HDZ-a su, kako je pojasnio njihov predsjednik u Vukovaru Nikola Mažar, ukazali na “ono što se događa u tišini i pozadini”.

- Riječ je o kadroviranju unutar gradske uprave. Na prošloj sjednici Vijeća donesena je odluka o ustroju upravnih tijela Grada, čiji je broj povećan, kao i rashodi za njihov rad do kraja godine. Između dvije sjednice donesen je Pravilnik o unutarnjem redu i već sada imamo naznake kako će djelatnici koji su ocijenjeni odličnim ocjenama, a rade na projektima i razvoju grada i čije se plaće sufinanciraju sa 60 posto iznosa od strane Ministarstva regionalnog razvoja biti neraspoređeni samo zato što su podržali HDZ na prethodnim lokalnim izborima - ustvrdio je Mažar.

Poručio je kako to nije korektno ni u duhu struke, naglasivši kako se Vukovar ne može voditi kao Sjeverna Koreja na način da pročelnička i druga mjesta dobivaju podobni, dok se baca na ulicu one koji ne podržavaju Penavu, iako svoj posao rade odlično.

- Nažalost, imali smo primjer koncem prošle godine kada je samohrana majka maloga djeteta ostavljena na ulici samo zbog toga što je podržala HDZ. Nju su kao pravnicu smijenili i ukinuli sva druga pravna mjesta kako se ne bi mogla preraspodijeliti na drugo radno mjesto, a onda su u travnju, pred izbore, ta mjesta ponovno vratili - istaknuo je.

Dio aktualnoga sata gradonačelnika odnosio se na pitanja vezana uz popis stanovništva. SDSS-ov Dejan Drakulić naveo je da su u toj stranci došli do informacija kako popis iz 2001. godine nije bio točan te da se “pumpanjem” broja stanovnika smanjio broj Srba. Vijećnik DSS-a Srđan Milaković upitao je Penavu hoće li pozvati sve građane Vukovara da se slobodno izjasne o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, što je Penava i učinio.

- Neki su vijećnici konstatirali kako su prethodni popisi bili netočni. Cilj nam je dobiti realan popis stanovništva i zakon je propisao kazne za one koji daju netočne podatke. Imamo potvrdu čelnih ljudi Državnoga zavoda za statistiku kako prošli popis nije bio točan, ali zbog nepravilnosti nitko nije odgovarao - izjavio je Penava.

Za razliku od prve sjednice Gradskoga vijeća, ova je održana u Ružičkinoj kući, a medijima je bilo dopušteno biti na njoj.



Dragana Korpoš
Veliki broj projekata planiraju financirati iz vanjskih izvora, ponovno se mnogo očekuje od ministarstava

MARATONSKA
Premda je na početku sjednice predsjednik Vijeća Željko Sabo apelirao na vijećnike i izvjestitelje da ne budu opširni u izlaganjima zbog opsežnog dnevnog reda, sjednica je trajala pet sati, a 13 od 19 vijećnika postavilo je pitanje u okviru aktualnoga sata gradonačelnika.

Najčitanije iz rubrike