Regija
VJERNICI ČEKAJU VIŠE OD TRIDESET GODINA

Do Božića zvonik uz crkvu u Šumarini
Objavljeno 15. rujna, 2021.
ŠUMARINA - Zvonik visine 15 metara, s kojega će se električno zvono nadaleko čuti, bit će izgrađen uz filijalnu crkvu svetog Josipa Radnika u belomanastirskom prigradskom naselju Šumarini, u Župi svetog Martina biskupa.

Na prvi pogled ništa neobično kada se ne bi znalo da mještani Šumarine zvonik čekaju više od 30 godina.

- Gradnja filijalne crkve sv. Josipa Radnika počela je 1984. godine, u vrijeme kada je pripadala Župi sv. Magdalene u Luču. Građena je u određenim fazama, ali je u punom smislu zaživjela tek nakon Domovinskog rata. Uz crkvu je bio zamišljen i zvonik, za koji je napravljena stopa, koja je tijekom vremena postala nesigurna za nastavak gradnje. Župljani su u više navrata prikupljali novac za njegovu izgradnju, pri čemu je pomogao i Grad Beli Manastir. Više se puta obećavalo da će zvonik biti izgrađen, ali to nije učinjeno. Namjenski je novac, nažalost, utrošen za prioritetne zahvate u župnoj crkvi u Luču - kaže don Ivo Zečević, belomanastirski župnik, podsjećajući kako su 2014. naselja Šumarina i Šećerana kanonski dodijeljena belomanastirskoj Župi sv. Martina, koju vode svećenici salezijanci. Tada se priča dodatno intenzivirala, a realizacija je počela proteklog vikenda, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije.

- Bilo je jako puno obećanja, otezanja, dopisa, prijedloga, razgovora... Došla je i nesretna korona, koja je unazadila sva željena planiranja. Tražila se dorada, odnosno novi prijedlozi za zvonik, jer prijašnji projekt nije zadovoljavao određene gabarite struke i sakralnosti.Ipak, u nedjelju su blagoslovljeni radovi na početku izgradnje, čiji se kraj očekuje do kraja godine, pa bi vjernici u Šumarini već za Božić misno slavlje mogli početi zvukovima zvona s novog zvonika - kaže don Ivo Zečević.

Dodaje kako su, prema preporuci bivšeg belomanastirskog župnika, don Josipa Kajića, odnosno Crkvenog vijeća, u nastojanju da konačno počne realizacija ovog projekta, veliku ulogu odigrali gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, njegov zamjenik Goran Hes i poduzetnik Ivan Zadravec, i to nakon mnogobrojnih zahtjeva vjernika. Projekt za izgradnju zvonika uz crkvu svetog Josipa Radnika odobren je u travnju ove godine, a 26. kolovoza potpisan je ugovor s građevinskom tvrtkom Nukleus d.o.o. iz Osijeka, koja je na natječaju izabrana kao najpovoljniji ponuditelj. U ovom trenutku belomanastirsko prigradsko naselje Šumarina ima nešto više od 350 stanovnika, od kojih je velika većina vjernika. Ivica Getto
Kapelica prekoputa današnje crkve
Kako ističe belomanastirska kroničarka vjerskih događaja Marija Keler, stanovnici Šumarine na vjerske su obrede odlazili u Luč. No u posljednjem kvartalu 19. stoljeća tamo je postojala kapelica u kojoj se misa održavala nedjeljom, a nalazila se prekoputa današnje crkve, čija je gradnja započela 1984. Prije toga, još 60-ih godina, vjernici su uređivali groblje...

Možda ste propustili...

ZAHUKTAVA SE PROSLAVA DANA GRADA

Natjecanja, koncerti, predstave, strip, fiš...

OBNOVILI VATROGASNE GARAŽE I DOM, NABAVILI VOZILA

DVD Feričanci proslavio je respektabilnih 130 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKO PODUZETNIČKIH INKUBATORA DO USPJEHA

Četiri poduzetničke priče

2

VANDALIZAM U VINKOVCIMA, IVANKOVU I PRKOVCIMA

Devastiran mural posvećen hrvatskom branitelju

3

OSNIVAJU PROIZVOĐAČKU ORGANIZACIJU

Udruženi proizvođači jaja bit će konkurentniji