Kultura
DROR MIŠANI PREDSTAVIO ROMAN "TRI"

Kad sam počeo pisati, donio sam odluku da to neće biti priča o ubojici
Objavljeno 15. rujna, 2021.
Izraelski pisac Dror Mišani, autor psihološkog trilera "Tri", proglašenog predvodnikom novoga vala izraelske fikcije, gostovao je u u programu zagrebačkog Festivala svjetske književnosti, gdje se preko Zooma priključio svojim hrvatskim čitateljima u razgovoru o književnosti i pisanju. Roman "Tri" (2018.) na hrvatskom je u prijevodu Laile Šprajc objavila Fraktura. Knjiga je strukturirana kroz tri naizgled nepovezane priče, od kojih svaka ima svoju žensku junakinju, izrazito razrađenih psiholoških portreta. Pisac je otkrio kako je pisanju toga romana pristupio upravo počevši od strukture: prvo je nastao oblik, a tek onda njegov sadržaj.

- Vraćajući se s jednog festivala u Lyonu u Francuskoj, došao sam na ideju da napišem knjigu u tri dijela o trima ženama koje će se sastajati s istim muškarcem - rekao je Mišani. Tada nije znao tko će one biti, niti kakve će biti njihove priče, ali ono što je svakako znao bilo je to da ta tri dijela moraju nuditi tri različita čitateljska iskustva.

Cijenjeni znanstvenik specijaliziran za povijest detektivskih romana i dobitnik niza književnih nagrada, među kojima za roman godine na hebrejskom, za najbolji kriminalistički roman preveden na švedski, kao i nagrade kritike za najbolji kriminalistički roman preveden na francuski, bio je u užem izboru niza cijenjenih nagrada. Surađuje i na ekranizacijama svojih romana. Živi s obitelji u Tel Avivu, gdje predaje na sveučilištu. Status pisca bestselera donio mu je serijal knjiga o policijskom inspektoru Avrahamu Avrahamu, koji je počeo objavljivati 2011., preveden na više od 20 jezika. U travnju ove godine u Izraelu je izišla četvrta knjiga serijala, pod nazivom "Vjera". Roman "Tri" nije dio toga serijala, a Mišani je pojasnio da je to zato što se bio pomalo umorio od svog detektiva; imao je potrebu napraviti mali odmak od njega. Zato je od samoga početka znao da ova knjiga nikako neće biti detektivski roman.

- Kad sam počeo pisati tu knjigu, donio sam odluku da to neće biti priča o ubojici; od početka sam znao da mi on neće biti blizak, da će biti izvan fokusa i da neću mnogo znati o njemu. Nisam želio biti u njegovoj koži, nisam želio upoznati njegovu psihologiju. Zato ona ostaje strana i meni i čitateljima - rekao je autor i istaknuo kako je "Tri" drukčija priča od svih koje je napisao i po tome što u toj knjizi na kraju prevladava dobro. H
Cijenjeni je znanstvenik specijaliziran za povijest detektivskih romana i dobitnik niza književnih nagrada

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike