Sport
OSVRT NA 8. KOLO HT PRVE HNL

Vodeći tercet po planu, prvi put glavna sutkinja u HNL-u
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Susrete 8. kola HT Prve HNL obilježile su pobjede vodećeg terceta, a ono će zauvijek ostati zapisano u povijesti, jer je prvi put jedna utakmica naše lige imala glavnu sutkinju. U povijest će ući Ivana Martinčić iz Koprivnice, koja je dijelila pravdu na utakmici Gorica - Hrvatski dragovoljac. I donijela je sreću "dragovoljcima" koji su na drugom uzastopnom gostovanju uspjeli ostati neporaženi. Nakon što su baš u Ivaninoj Koprivnici u prošlom kolu došli do prve ovosezonske pobjede, nju su oplemenili vrijednim bodom na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici, pa sada više nitko ne priča o nekonkurentnosti Hrvatskog dragovoljca. Očito je dolazak iskusnog trenera Davora Mladine pokrenuo "crne" iz Sigeta. Vodeći tercet, pak, "vozio" je po planu. Dinamo je dugo lomio otpor Šibenika, ali je na koncu posve zasluženo uzeo sva tri boda na Maksimiru zahvaljujući pogocima koje je postigao u zadnjih 20-ak minuta susreta. Slično je bilo i u Puli gdje je Hajduk slavio protiv Istre 1961. Prvo ime utakmice bio je novopečeni reprezentativac Marko Livaja koji je zabio sva tri pogotka za Splićane, što mu je prvi takav golgeterski učinak u karijeri. Otpor domaćina slomljen je u razmaku od šest minuta (51. i 57.) kada su skrivili dva kaznena udarca koje je Livaja hladnokrvno pretvorio u pogotke, a hat-trick kompletirao je 20-ak minuta kasnije, čime je stavio točku na "i" pobjede Hajduka, a u završnici Beljo je postigao samo utješni pogodak za Puljane. Rijeka polako postaje "kraljica" preokreta, a Drmić njezin "kralj". Švicarski napadač hrvatskih korijena opet je bio "remorker" koji je Riječane dovukao u luku pobjede nakon što je imala rezultatski zaostatak protiv Slaven Belupa. Momčad iz Koprivnice prvi put je složio Zoran Zekić, ali ju nije i vodio s klupe, jer je odrađivao prvu od dvije utakmice kazne koju je zaradio još dok je bio trener Osijeka. Unatoč tome, Koprivničani su poveli nakon nešto više od sat vremena igre, ali radost im je uskratio Drmić s dva pogotka koja je zabio u zadnjih 15-ak minuta utakmice. Dramatično je bilo i u Kranjčevićevoj gdje se Osijek protiv Lokomotive nije uspio vratiti na pobjedničke staze. Čak štoviše, Lokomotiva je bila nadomak pobjede, jer je sudačku nadoknadu dočekala s pogotkom i igračem više od Osječana. No, bijelo-plavi, unatoč brojčanom manjku u ljudstvu, nisu se predavali, pa je Topčagić 45 sekundi prije kraja susreta uspio izjednačiti i spriječiti ulazak Osijeka u ozbiljniju rezultatsku krizu. Naravno, neće Osječani biti presretni s tim remijem, ali ponekad, s obzirom na razvoj događaja na terenu, ni "vrabac u ruci" ne mora izgledati loše.

Što se statističkih pokazatelja tiče ova je prvenstvena runda bila čisto prosječna. Postignuto je 13 pogodaka ili 2,6 po susretu, što ulazi u ovosezonski srednji učinak. Slično je i s gledateljima. Na pet utakmica bilo ih je 6095, ili 1219 po utakmici, a najviše ih je bilo na Rujevici, gdje je susret Rijeke i Slaven Belupa gledalo 2237 ljudi.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
REZULTATI 8. KOLA
Gorica - Hrvatski dragovoljac 1:1, Dinamo - Šibenik 2:0, Rijeka - Slaven Belupo 2:1, Istra 1961 - Hajduk 1:3, Lokomotiva - Osijek 1:1.



13

pogodaka postignuto je u 8. kolu Prve HNL

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike