Sport
PRVI TENISAČ SVIJETA BEZ REKORDA

Suze i očaj Đokovića u New Yorku, na vječnoj ljestvici nije preskočio Federera i Nadala
Objavljeno 13. rujna, 2021.
Bilo je to posebno finale, njujorška večer u kojoj se čekalo da jedan čovjek ispiše povijest tenisa. Srpski tenisač Novak Đoković lovio je kalendarski Grand Slam nakon što je ove godine osvojio Australian Open, Roland Garros i Wimbledon. Posljednji kojem je to uspjelo bio je Rod Laver davne 1969. godine. Amerika je zemlja koja ispunjava snove, no Đokoviću je san uništen baš usred Amerike. Nije kompletirao kolekciju, a nije ni izbio na vrh Grand Slam ljestvice.

Đoković je nanizao 27. pobjeda na Grand Slamovima, ali serija je stala u New Yorku. Nije mogao do one još jedne koja bi ga stavila na tron najboljeg svih vremena. Porazom u finalu US Opena nije spojio "četiri veličanstvena", a nije ni prestigao Rogera Federera i Rafaela Nadala, koji, kao i on, imaju 20 Grand Slam titula u karijeri. Nije srušio nevjerojatni rekord, ali Novak je dobio nešto što rijetko gdje dobiva - pljesak i ovacije s tribina. Krcate tribine njujorškog stadiona "Arthur Ashe" ovaj put bile su na njegovoj strani, a malo je mjesta na svijetu gdje srpski tenisač uživa naklonost publike.

- Razmišljao sam što ću vam reći u oba scenarija. Moram reći, iako nisam pobijedio, najsretniji sam čovjek na svijetu jer ste vi učinili da se osjećam posebno. Dirnuli ste me, nikad se nisam ovako osjećao u New Yorku. Volim vas, hvala vam na svemu što ste učinili za mene. Volim vas i vidimo se uskoro - kazao je kroz suze Đoković.

Idealan završetak 2021. godine pokvario mu je sjajni Rus Daniil Medvjedev, koji je u velikom finalu posljednjeg Grand Slama sezone trijumfirao za dva sata i 18 minuta s lakih 6:4, 6:4, 6:4. Nakon što je prva dva finala izgubio, na US Openu 2019. od Rafaela Nadala i ove godine na Australian Openu od Đokovića, Medvjedev je napokon uzeo pobjednički pokal u ruke i postao tek treći Rus, nakon Jevgenija Kafeljnikova i Marata Safina, osvajač Grand Slam trofeja.

Bio je to meč u kojem se od Novaka očekivala povijest, a on je ponudio malo toga. Nije mogao parirati raspoloženom Rusu u igri, ali je zato ponovno pokazao širok repertoar psovki, urlanja, bacanja reketa... U jednom trenutku očaja i nemoći čak je i zaplakao. Borio se tijekom tih dva sata i 18 minuta sam sa sobom, ali nije se izborio. Medvjedev je na velik način i protiv svjetskog broja jedan uzeo svoj prvi Grand Slam.

Rusi su ove godine uništili srpske snove i nadanja, Đoković je sanjao pothvat zvan Golden Slam - osvojiti sva četiri Grand Slama i olimpijsko zlato. No sve je ostalo samo san. Na Igrama u Tokiju zaustavio ga je Rus s njemačkom putovnicom Alexander Zverev, u New Yorku ga je na suze razočaranja natjerao još jedan Rus, Medvjedev.


Ivana Liović
Đoković je ove godine osvojio Australian Open, Roland Garros i Wimbledon, ali nije mogao do US Opena

Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

Najčitanije iz rubrike