Sport
OFENZIVNE GLAVOBOLJE NENADA BJELICE

Osijekova napadačka nemoć: Potrebna veća inicijativa i odgovornost
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Izvor rezultatskih nedaća u posljednje je vrijeme u tome što Osijek stvara premalo prilika za pogotke

Nogometaši Osijeka u Kranjčevićevoj su u posljednji trenutak "izbjegli metak" koji je prema njima uputila Lokomotiva. Bio je to tipičan susret za bijelo-plave ove sezone. Do 70. minute suparniku nisu dali ni blizu svojim vratima, Ivica Ivušić bio je posve nezaposlen, ali Osijek tu svoju nadmoć nije okrunio pogotkom, pa je umalo sve otišlo kvragu.



Vrlo bi loše zvučao treći uzastopni poraz bez postignutog pogotka, makar ni taj remi nikoga neće baciti u trans. Nije to ishod koji su Osječani priželjkivali uoči susreta, ali s obzirom na razvoj situacije postao je prihvatljiv. Naime, posljednjih 15-ak minuta utakmice Osijek je dočekao s pogotkom zaostatka i čovjekom manje, nakon što je zbog drugog žutog kartona isključen Ivan Fiolić. Tada se sve činilo vrlo loše, ali se u drugoj minuti sudačke nadoknade ukazao Mihret Topčagić i spasio bar ono što se spasiti dalo - taj jedan bod.

Teško do pogodaka


Trener bijelo-plavih Nenad Bjelica vratio se svojoj originalnoj postavci s četiri igrača u posljednjem redu. Napravio je i neke kadrovske promjene, a sve to skupa nije izgledalo baš tako loše. Osijek je kontrolirao utakmicu, ali problemi u ofenzivi su ostali i sve su naglašeniji. Osijek teško stvara prilike, a još teže ih realizira, a na takav način teško će držati korak s momčadima iz vrha tablice. I to je nešto s čime se u ovom trenutku mora živjeti, a tu anomaliju treba pokušati ispraviti što prije. Generalno, Osijek je izgledao bolje nego u prethodna dva susreta, ali slaba mu je to utjeha s obzirom na konačni ishod, ali i sve što se događalo na terenu.

- Bili smo bolji u prvom poluvremenu, stvorili neke ozbiljne šanse. Drugo je bilo izjednačeno, a pogodak smo dobili iz njihovog prvog udarca prema našim vratima. Sada smo u fazi u kojoj suparnik kazni i najmanji naš propust, a mi vrlo teško postižemo pogotke. To se može promijeniti samo upornim radom i vjerom u sebe. Momčad je tim izjednačenjem u sudačkoj nadoknadi s čovjekom manje pokazala karakter. Valjda će nam to biti određeni impuls za dalje - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Bijelo-plavi će morati pružati više u ofenzivnom dijelu, jer ovo što sada gledamo preskromno je za momčad koja ima ambicije boriti se za vrh HNL-a. Jednostavno nije dovoljno samo limitirati suparnika na malo prilika, nego u napadačkom dijelu treba biti poduzetniji i opasniji. Istina je kako Osijek stvori određene prilike na svakoj utakmici, ali nema ih dovoljno. Kod realizacije kvantiteta donosi kvalitetu, jer ne može se ovisiti o jednom promašenom "ziceru", a Osijek sada živi baš na taj način. I u tome je najveći problem.

Nastavak potrage


Još uvijek nema potrebe za nekakvom panikom ili malodušnošću. Istina, Osječani su malo izgubili korak s vodećim tercetom, ali nije to nešto što se ne da nadoknaditi. Posebno ako Nenad Bjelica uspije pronaći rješenje za napadačku jalovost. Ne preostaje mu ništa drugo već nastaviti potragu za dobitnom formulom. U Kranjčevićevoj je opet na teren poslao momčad koja u službenoj utakmici nije zaigrala zajedno. Od igrača koji su dobili priliku neki su, poput Nejašmića, pružili dobru partiju, drugi su dojam pokvarili isključenjem (Fiolić), a neki su, pak, bili slabi (Gržan). Ipak, ovaj se put spasitelj pojavio u liku iskusnog Mihreta Topčagića koji je pokazao svoje realizatorske sposobnosti. Lijepo se snašao u nimalo jednostavnoj situaciji.

- On je odličan igrač, imao je dugo problema s ozljedama, ali ovo malo vremena što je odigrao bilo je i više nego dobro. Topčagić je rasni strijelac, postigao je dva gola u malo minuta na terenu - kaže Bjelica.

Eh, da, rasni strijelac. To trenutačno nedostaje. Mierez nije u pucačkoj formi iz prošle sezone kada je bio prvi strijelac prvenstva, ali, ruku na srce, ni momčad mu baš ne pomaže nešto posebno. Previše toga Ramon mora napraviti sam. Na koncu, i ta najveća prilika koju je imao Osijek nije bila plod akcije, nego je Mierez osujetio kratak pas Mersinaja prema Nevistiću. Teško da će Argentinac proraditi ako dobiva tako malo upotrebljivih lopti. Jasno, daleko je bolje i čuvan, a posebnu pozornost suparnici posvećuju njegovoj igri glavom. To su razlozi zbog kojih Bjelica treba nastaviti potragu za rješenjima koja će donijeti kvalitetniju napadačku igru. Bilo da se radi o taktičkim ili kadrovskim rješenjima. Osijek treba biti hrabriji, a igrači, posebno ofenzivci, trebaju uzimati veću inicijativu i odgovornost na sebe. Igra Osijeka nerijetko ima obrise "ziheraške" kada se krene u napad. Prečesto se lopta vraća natrag, zbog čega određeni broj akcija koje u začetku izgledaju dobro na koncu izgube zamah.

Na koncu, možda je Bjelica u pravu kada očekuje da to spašavanje boda bude određena prekretnica. Takvi dramatični raspleti nerijetko znaju promijeniti "osobni opis" momčadi. Osim toga, možda taj Kup susret protiv niželigaša Bednje dolazi u pravom trenutku. Treba ga shvatiti krajnje ozbiljno i pokušati probiti napadačku blokadu.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
Nenad Bjelica

trener NK Osijek

- Mogu biti zadovoljan s agresivnošću i zalaganjem, igrali smo protiv dobrog protivnika. Stjecajem okolnosti na kraju smo uzeli bod i idemo dalje. Čeka nas Kup protiv Bednje koju nećemo podcijeniti, jer naše su ambicije vrlo jasne u toj utakmici.

Danijel Lončar

stoper NK Osijek

- To je istina, a mi smo imali dosta svojih prilika. Nakon crvenog kartona moraš biti zadovoljan i bodom. Vjerovali smo u to do zadnjih trenutaka i vratilo nam se. Htjeli smo uzeti sva tri, po njih smo i došli, bili smo bolji, ali nam je sreća okrenula leđa.

KAPETANOVIH 300. BIJELO-PLAVIH NASTUPA
Kapetan bijelo-plavih Mile Škorić protiv Lokomotive je upisao 300. nastup u bijelo-plavom dresu. Po toj se kategoriji pozicionirao odmah iza besmrtnog Bakira Beširevića koji je dres Osijeka oblačio u čak 341 susretu. Međutim, Mile je sve bliže tom rekordu i ulasku u povijesne knjige osječkog prvoligaša. Škorić je sasvim blizu brojci po kojoj bi preskočio Beširevića kada su u pitanju prvenstveni nastupi. Mile ih ima 258, a Beširević 279. Dakle, ako Škorić bude zdrav mogao bi Beširevića prestići već ove sezone, a ukupni broj nastupa mogao bi dostići u sljedećoj natjecateljskoj godini, ako će i tada s kapetanskom trakom oko ruke i dalje predvoditi bijelo-plave.

PRODUŽILI ZA SV. MARTIN NA MURI
Nogometaši Osijeka nakon susreta protiv Lokomotive nisu se vraćali u grad na Dravi, nego su produžili do Sv. Martina na Muri, gdje će dočekati dvoboj 1/16 finala Kupa protiv Bednje. Upravo je to bio razlog što su Osječani zatražili, a Bednja i povjerenik natjecanja Josip Brezni prihvatili njihovu molbu za promjenom termina odigravanja tog susreta. On se trebao igrati tjedan dana kasnije, ali kako bi izbjegli stalna putovanja u Gradskom vrtu odlučili su spojiti prvenstveni susret s Lokomotivom i taj Kup ogled protiv Bednje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike