Regija
DOTRAJALA VODOVODNA MREŽA

Slavine sve češće suhe, cijevi pucaju, gubi se 50 % vode
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Baranjski vodovod: Neki su projekti spremni, a neki su u pripremi. Najvrednija je Aglomeracija.
BELI MANASTIR



Nestanci vode u nekim dijelovima Belog Manastira, uz naglasak na šire gradsko središte, posebice Ulicu Alozija Stepinca, pojava je koja traje već duže vremena i, na žalost, stotina stanovnika tog dijela grada, javlja se sve češće.



Mora se priznati da djelatnici Baranjskog vodovoda kvarove otklone prilično brzo, ali je bolje ne spominjati komentare stanara kada u trenutku odvrtanja slavine umjesto zvuka vode začuju neugodno pištanje zraka. Ili kada voda ponovno počne protjecati kroz cjevovod, ali umjesto bistre tekućine krene nešto slično razvodnjenoj bijeloj kavi. Svjesni su toga u Baranjskom vodovodu, a ako im je vjerovati na riječ, ovaj problem nastoje što brže riješiti. Neki su projekti već spremni, a neki su u pripremi. Najvredniji od njih zasigurno je Aglomeracija Beli Manastir. Teško je, naime, odrediti krivca za sve ono što se događa s mrežom, ako krivca uopće ima. Svoje je učinila prastara tehnologija.

- Nakon dužeg vremena pokrenute su investicije zbog velikih gubitaka vode. Riješen će biti problem premještanja magistralnog cjevovoda od crpilišta Livade do vodospreme iznad grada, čime bi tlačenje mreže bilo blaže nego dosad, jer voda s crpilišta neće ići preko cijelog grada - kaže Krunoslav Rob, direktor Baranjskog vodovoda. Naglašava kako će vrlo brzo u cijelom Belom Manastiru, na zadovoljstvo građana, stanje biti znatno bolje. Dodaje da će u dogovoru s Gradom biti obnovljena kompletna komunalna infrastruktura u trima belomanastirskim ulicama.

- Jedna od njih zasigurno je Stepinčeva, u kojoj su instalacije rađene krajem 70-ih, gdje se najčešće i događaju puknuća cjevovoda. Tamo je problem i s kanalizacijom, odnosno oborinskim vodama. Kada se naselje gradilo, koristile su se salonitne cijevi, zbog kojih sada dolazi do povrata fekalija i oborinskih voda u podrume - objašnjava, dodajući kako će uz radove biti vezano i ‘‘dotjerivanje‘‘ cijele ulice, misleći pritom na nova parkirališna mjesta, eventualnu biciklističku stazu, klupe za odmor i drvored koji je zbog djelovanja korijenja na vodovodne cijevi djelomice uklonjen, pa su stanovnici ostali bez hladovine. Inače, upravo zbog dotrajale vodovodne mreže u Baranjskom vodovodu tvrde kako su im gubici vode prilično veliki.

- Recimo to tako da gubimo svaku drugu litru vode, što znači da su nam gubici vode u mreži približno 50 posto - kaže Rob, izražavajući nadu da će problem za koju godinu biti stvar prošlosti.


Ivica Getto
Vodovod, kanalizacija, novi prečistač
Više od 145 milijuna kuna vrijedan projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području Aglomeracije Beli Manastir, čiji je korisnik Baranjski vodovod, za svrhu, između ostaloga, ima smanjenje gubitaka pri vodoopskrbi i očuvanje okoliša. U okviru dogradnje sustava predviđa se i gradnja kanalizacijske mreže u dijelovima grada gdje još nije sagrađena te gradnja sanitarne kanalizacije u Branjinom Vrhu, Šećerani i Šumarni, uz potrebne crpne stanice. Dio projekta je i novi prečistač. Baranjski vodovod u ovom trenutku ima približno 7500 korisnika, od čega je 500-tinjak pravnih osoba. Skrbe o distribuciji pitke vode za sjeverni dio Baranje, kao i za belomanastirsku kanalizaciju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike